2017-01-21 02:05

EVENIMENT


Camerele agricole electorale

 |  19:47
Camerele agricole electorale

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va propune modificarea Legii Camerelor Agricole printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât acestea să funcţioneze cu şi pentru agricultori, deşi principala problemă rămâne finanţarea acestor entităţi, în condiţiile în care costurile sunt estimate a se situa între 20 şi 40 de milioane de euro.

„Trebuie să reluăm discuţiile pe modificările aduse Legii Camerelor Agricole, întrucât costurile sunt extrem de mari aşa cum au fost făcute structurile, iar membrii Camerelor nu sunt în stare să le susţină prin cotizaţii sau contribuţii. Avem deja o ordonanţă de modificare a legii, dar principala problemă este de a găsi resursele financiare pentru susţinerea acestora cel puţin 1-2 ani. Costurile estimate sunt undeva între 20 şi 40 de milioane de euro, o sumă consistentă, şi nu ştim dacă fermierii ar fi de acord să susţină financiar nişte structuri care nu sunt foarte bine aşezate şi despre care nu ştim dacă o vom regăsi în rezultate palpabile”, a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că nu este foarte simplu să muţi banii dintr-o parte în alta, mai ales că în bugetul MADR pe 2012 aceştia sunt „extrem de drămuiţi”.

Tabără consideră că sursa financiară prevăzută la MADR pentru camerele agricole se referă la structurile deja constituite la nivelul consiliilor judeţene, pe Ordonanţa 70.

„După părerea mea, a fost o greşeală, deoarece consultanţa agricolă la nivel judeţean s-a transformat în Cameră Agricolă. Noi avem o bază de reorganizare, fie prin reorganizarea direcţiilor agricole şi a camerelor agricole existente la această dată la consiliile judeţene, pentru că acolo este nucleul pe care l-am putea extinde la nivel de zonă, de regiune şi de judeţ. Vor trebui reorganizate direcţiile agricole, pentru că nu vrem să suprapunem instituţii. Consider că acele camere pe care eu le finanţez din buget le-am putea desprinde de acolo, să le consfinţim în camere agricole judeţene, să modificăm statul lor şi să fie făcute alegeri. La nivel de judeţ şi de regiune”, a explicat Tabară.

Preocuparea pentru înfiinţarea camerelor agricole este mai veche, dar din păcate soluţia aleasă de politicieni riscă să compromită rolul acestei instituţii rurale în gestionarea treburilor agricole. Tabără consideră că prin înfiinţarea camerelor agricole s-a mers prea mult pe zona electorală.

„Înfiinţarea camerelor agricole ne-a dus pe o zonă electorală. Jocurile politice au apărut mai mult după ce legea a fost votată într-un fel şi după aceea s-a încercat reorganizarea în alt fel. Or, camerele agricole trebuie concepute de jos în sus şi nu invers”, a adăugat Tabără.

Ministrul speră ca în februarie-martie să clarifice toate aceste probleme legislative legate de camerele agricole, dar şi să găsească o soluţie viabilă de finanţare.

Camerele Agricole sunt structuri autonome de interes public, cu personalitate juridică, având funcţie de consultare, de consiliere şi de reprezentare în domeniul activităţilor de interes agricol, forestier şi alte sectoare apropiate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image