2019-01-16 08:03


Campionatul Mondial de Sport Electronic, la Bucureşti. Bănicioiu, ministrul click

 |  18:44
Campionatul Mondial de Sport Electronic, la Bucureşti. Bănicioiu, ministrul click

Campionatul Mondial de Sport Electronic, ajuns la ediţia a 5-a, se va desfăşura în premieră la Bucureşti, între 31 octombrie şi 4 noiembrie. Sala Polivalentă aşteaptă 270 de gameri din 46 de ţări care se vor întrece pentru premii de peste 50.000 euro. La conferinţa de presă de miercuri, în care a fost anunţat evenimentul, a participat şi ministrul Tineretului şi Sportul, Nicolae Bănicioiu. De ce l-am denumit ministrul click, veţi citi în rândurile de mai jos.

Primele patru ediţii ale Campionatului Mondial, organizate sub egida Federaţiei internaţionale de sport electronic (IeSF), fondată în 2008, au fost găzduite de Coreea de Sud, ţară care deţine în prezent supremaţia în jocurile de calculator. IeSF grupează 42 de naţiuni, iar România a devenit membră din 2009.

Despre campionat, numai de bine

Românii sunt cunoscuţi la nivel mondial pentru îndemânare atunci când vine vorba de mouse şi tastatură. La precedentele campionate mondiale, jucătorii români au urcat de 10 ori pe podium, iar la ediţia 2012 au ocupat locul 3 în clasamentul pe naţiuni după Coreea de Sud şi Austria.

Pe lângă promovarea României printre jucătorii din lumea întreagă, campionatul aduce şi bani la Bugetul de stat. Pentru organizarea competiţiei de la Bucureşti s-au alocat peste 1 milion dolari, iar în calitate de gazdă, România va participa cu 12 gameri la toate cele 4 competiţii înscrise în calendar: league of Legends (premii de 27.000 dolari) şi Alliance of Variants Arms (premii de 18.000 dolari) la masculin şi, respective, Star Craft 2 şi Tekken Tag Tournament la feminin, unde premiile nu au fost încă stabilite.

Liga Gamerilor Profesionişti, care organizează competiţiile din România, a fost înfiinţată în 2002 şi a oferit premii de 600.000 euro în competiţiile organizate în ultimii 11 ani. România, cu 3 milioane de jucători şi 10.000 de gameri profesionişti, este a 3-a ţară ca importanţă din Europa, după Germania şi Suedia.

“La nivel mondial, valoarea premiilor totale din competiţiile de sport electronic a depăşit 30 milioane dolari şi cifrele cresc de la an la an. În România, sportul electronic a cunoscut o dezvoltare senzaţională în ultimii ani, reuşind să strângă o comunitate impresionată, de peste 3 milioane români care joacă în mod constant jocuri pe calculator, dintre care 10.000 sunt profesionişti, care joacă zilnic 6-7 ore şi pot participa la orice competiţie. În 2013, în competiţiile organizate în România, premiile totale vor depăşi 150.000 dolari. Am reuşit cu ajutorul IeSF să aducem campionatul mondial la Bucureşti. Aşteptăm pe durata celor 4 zile circa 5.000 de spectatori. Biletele vor costa în jur de 10 euro”, a declarat Silviu Stroie, preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti şi preşedinte al Comisiei de arbitri din IeSF

Despre Bănicioiu, de rău

Campionatul Mondial de Sport Electronic, la Bucureşti. Bănicioiu, ministrul click
zoom

Asocierea dintre Bănicioiu, ministru al Tineretului şi Sportului din România, cu jocurile pe calculator poate fi benefică la nivel de bani din taxe, impozite, mai multe DVD-uri vândute. Dar cu ce costuri? Studiile la nivel mondial arată influenţa negativă a jocurilor în rândurile tinerilor, cei mai mulţi dintre consumatorii dependenţi de calculator.

“Eu cât şi ministerul pe care îl conduc încurajăm şi încercăm să aducem cât mai multe competiţii de prim nivel la Bucureşti. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru şi vom fi aproape şi de acum încolo pentru acţiuni similare. Eu văd activitatea dumneavoastră ca o adevărată industrie, care nu va lua bani de la bugetul de stat, ci sper să aducă bani la buget. Această industrie produce câteva miliarde de dolari pe an în Coreea de Sud, circa 3 la sută din PIB. Sper să aveţi un campionat mondial reuşit, cu rezultate cât mai bune, iar cei 270 de participanţi sper să se simtă cât mai bine în România şi sper să le placă acest mic sejur”, a declarat Bănicioiu.

Nici o vorbă despre “boala” calculatorului printre tinerii români. Prezentă la eveniment, Gabriela Szabo, consilier al lui Bănicioiu, a părut jenată de situaţia în care a fost pusă de cel pe care l-am denumit “ministrul click”. De altfel, Szabo n-a scos un cuvânt. Mai mutl, campioana mondială şi olimpică la atletism a atras tot timpul atenţia asupra pericolului calculatorului pentru copii, multele ore petrecute pe zi în faţa monitorului dăunând grav dezvoltării noii generaţii. Iar ministrul click, încurajează dependenţa de mouse şi tastatură.

Boala jocurilor

Doctorii din lumea întreaga atrag continuu atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă jocurile pe calculator, mai ales dependenţa de acestea. Copiii care depăşesc cinci ore pe zi în faţa calculatorului riscă o demenţă temporară, iar creierul adolescenţilor este afectat, încetinind activitatea cerebrală. Dependenţa poate duce la izolare, tinerii pot trăi într-o lume a jocurilor şi pot imita personajele preferate.

“Conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar de activităţile cu un conţinut puternic senzorial - efectiv îţi sparge creierii. Sau pot deveni inactive pentru totdeauna prin degenerare - şi anume demenţa”, afirmă Susan Greenfield, un neurolog celebru din Marea Britanie.

Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, majoritatea copiilor cu vârste între 7 şi 15 ani navighează pe internet nesupravegheaţi.

Cu cât petrec mai mult timp în faţa calculatorului, mai ales pentru jocuri, tinerii şi persoanele adulte pot risca scăderea puterii de concentrare, oboseală cronică şi sedentarism.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-03-09

TAGURI: campionatul, mondial, sport, electronic, bucuresti, sala, polivalenta, banicioiu, ministrul, click, tineret, sport
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...