2019-03-26 19:00


Când secretomania se combină cu prostia: Ministerul Apărării a secretizat pedofilia

 |  21:01
Când secretomania se combină cu prostia: Ministerul Apărării a secretizat pedofilia
Robert Veress

Înțelegând necesitatea secretizării unor informații utilizate de autoritățile publice, în primul rând cele militare, ne vedem obligați să „declasificăm” o gafă de proporții comisă de Ministerul Apărării Naționale. Acesta a elaborat și aprobat prin ordin de ministru un „Ghid de clasificare a informațiilor”, conform căruia sunt clasificate „secret de serviciu”, între altele, informațiile „a căror compromitere poate determina deteriorarea încrederii in valorile istorice şi morale ale instituţiei militare”. Aceasta înseamnă că indiferent ce acte imorale săvârșesc militarii, acestea sunt secretizate, pentru a nu aduce atingere încrederii în valorile morale ale unității unde își desfășoară activitatea. De pildă, dacă într-o anume unitate militară se petrec acte de sodomie sau de pedofilie, iar un ofițer scrie un raport pe acest subiect, comandantul unității va secretiza acest raport, că va dori sau nu, fiind obligat de ordinul ministrului.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a semnat, pe 26 ianuarie 2016, un Ordin pentru aprobarea Ghidului de clasificare a informaţiilor în Ministerul Apărării Naţionale. Publicat luni, 22 februarie, în Monitorul oficial, Ghidul prevede că  „Se clasifică «secret de serviciu» informațiile a căror compromitere poate:  a) prejudicia interesul Ministerului Apărării Naționale sau al uneia dintre structurile cu personalitate juridică din compunerea acestuia; b) produce pagube de natură materială sau financiară unei structuri militare; c) determina tulburarea activităţi zilnice din unitate; d) afecta respectarea obligaţiilor asumate de Ministerul Apărării Naţionale, în cadrul relaţiilor internaţionale şi interinstituţionale; e) determina deteriorarea încrederii in valorile istorice şi morale ale instituţiei militare; f) afecta eficienţa operativă şi logistică la nivel de unitate”.

Nu avem obiecții în privința punctelor b, c, d și f. În schimb, cei din Ministerul Apărării Naționale ori nu s-au gândit ori s-au gândit prost la implicațiile punctelor a și e, așa cum au fost formulate. Subliniem: e posibil ca forma să strice fondul, în acest caz. Dar, nu poți să nu te întrebi de ce la punctul a nu s-a utilizat o formulă mai clară, precum „(se clasifică «secret de serviciu» informațiile a căror compromitere poate) prejudicia interesele legitime, statuate prin legislația națională, ale Ministerului Apărării Naționale sau ale uneia dintre structurile cu personalitate juridică din compunerea acestuia”? La modul general vorbind, interesul Ministerului Apărării (ca și al structurilor subordonate) este schimbător, în funcție de oamenii care îl conduc. La un moment dat, de pildă, între Minister și angajați/militari poate exista un conflict generat, să zicem, de neplata unor drepturi legale. Neplata poate fi cauzată de o deturnare de fonduri, de care poate fi acuzat un oficial de rang înalt din minister. Cum oficialii de rang înalt sunt asimilați instituției pe care o reprezintă, Ministerul va putea considera că este interesul său ca afacerea deturnării de fonduri să fie secretizată...

În cazul unei legi, formulări ca cele pe care le-am analizat mai sus pot fi explicitate prin normele metodologice de aplicare. Însă, Ghidul de clasificare a informațiilor în Ministerul Apărării face parte din legislația secundară, adică din categoria actelor normative explicative. Prin urmare, nu mai poate fi explicitat. Poate fi doar abrogat sau rectificat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-23

TAGURI: ministerul apararii, pedofilia, mihnea motoc, ghid
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FOARTE TARE!
22 Feb 2016

Ați fost pe FAZĂ, d-le Veress! Ce grozăvie, ce procărie...cam cum e și cu politica de pe la noi...gunoiul imens ascuns sub preșurile kilometrice , de pe holurile parlamentare...că tot e imensă magaoaia aia în care ei adastă! Așa și cu asta = dacă se petrec prostii, anomalii vor fi secretizate din pricină de neștirbire a instituției! Ce-are-a face persoana care se dedă la așa-ceva, cu instituția în sine??!!! Dacă s-a trecut la o asemenea secretizare, înseamnă că fenomenul e deja generalizat, adică a căpătat amploare...iar dacă e-așa, unde, care-i pricina? Controalele la mansardă, nu se (mai) poartă?
NE CONDUC REPETENTI SI PROSTI
23 Feb 2016

De 26 de ani sunt la butoane fosti stalinisti + repetenti + prosti gramada ...!! Toti au in comun faptul ca au fost ciurucuri la scoala, nu stiu sa faca nimic bine, au mult tupeu si s-au adunat in partide pentru a fura si talhari organizat !!! RUSINE !! TREZITI-VA ALEGATORI !! MAI SUNT ROMANI GOSPODARI, PREMIANTI, MUNCITORI SI CINSTITI !! VEDETI CE FACETI LA ALEGERI !! BORFASII CARE NE CONDUC AU TRANSFORMAT ROMANIA INTR_O TARA DE SCLAVI SI AMARATI !! ASTA CULEGEM AZI....
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...