2017-01-21 06:26

EVENIMENT


Caporalul Laurenţiu Constantin este al optsprezecelea militar român care moare în Afganistan

 |  19:59
Caporalul Laurenţiu Constantin este al optsprezecelea militar român care moare în Afganistan
Unmilitar român a murit, ieri, în Afganistan, în timp ce se afla într-o misiunede patrulare pe autostrada A1. Este al optsprezecelea militar român care moarela datorie în Afganistan, în ultimii opt ani, primii din această serie neagrăfiind , pe 11 noiembrie2003.

CaporalulConstantin-Laurenţiu Lixandru a murit după ce a fost rănit grav în urma unuiatac cu un dispozitiv exploziv improvizat, incident petrecut în timpul uneimisiuni de patrulare. MApN a comunicat că joi, în jurul orei 13.30, caporalulConstantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, acăzut la datorie în provincia Zabul, Afganistan.

Conformsursei citate, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostradaA1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conformprocedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalula fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagmanpentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medicalpentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat.

Militarul,în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.

„Ministrulapărării naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul desublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, careşi-a sacrificat viaţa sub culorile drapelului naţional, săvârşind acte dedevotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii dinAfganistan”, precizează MApN.

Deasemenea, ministrul apărării a înaintat preşedintelui propunerea de decorare asublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru cu Ordinul Naţional„Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Astăzi,începând cu ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocateîn afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şireligioase, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroulConstantin-Laurenţiu Lixandru.

Ministrulapărării naţionale, Gabriel Oprea, şi conducerea armatei îşi exprimă profundulregret pentru această pierdere şi sunt alături de familia greu încercată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image