2017-01-25 01:26


Căpşunarii dau la peşte în Italia cu şocuri electrice. Emigranţii distrug ecosistemul peninsulei

 |  19:39
Căpşunarii dau la peşte în Italia cu şocuri electrice. Emigranţii distrug ecosistemul peninsulei

Cotidianul La Nazionedin Italia atrage atenţia asupra pericolului pe care îl creează uniiconaţionali rezidenţi în regiunile Toscana şi Lazio. Politicienii locali autras mai multe semnale de alarmă cu privire la "masacrarea" peştilordin zonă de către pescari români care folosesc substanţe chimice şi şocurielectrice. Nu e prima dată când românii din Italia sunt găsiţi vinovaţi pentrualte pericole asemănătoare, de la dispariţia scoicilor, comercializarea ilegalăa ciupercilor trufă şi până la infestarea iepurilor sălbatici.

“Subiecţii” sunt dinEuropa de Est, în special români

Denunţul,scrie La Nazione, vine din localitatea toscană Grosseto. Românii sunt descrişica nişte adevăraţi barbari, care folosesc metode ilegale de pescuit. "Demai mult timp - spune Alessandro Ulmi, oficial al Popolo della liberta (Pdl) -se înregistrează masacre repetate de peşti şi, în consecinţă, distrugereaflorei şi faunei din numeroase zone umede ale Maremmei, cât şi de-a lungulrâului Ombrone. Semnalări privind astfel de evenimente dăunătoare sosesc şi dinpartea asociaţiilor de pescuit sportiv şi de la asociaţii ecologiste. Se parecă unii subiecţi, din Europa de Est în special români, utilizează substanţechimice, mai ales hipoclorit, şi şocuri electrice pentru a captura peşti de apădulce în scop comercial."

Pescuitulilegal pe care îl practică “subiecţii din est” a creat, în opinia politicianuluiitalian, adevărate dezechilibre naturale. ”Pentru a reface echilibrelepreexistente vor fi necesari ani întregi şi sumeenorme de bani şi în multe cazuri se risipesc munca şi investiţiile de ani dezile ale unor organisme care lucrează în teritoriu şi care au creat în unelecazuri adevărate ecosisteme de o inestimabilă valoare."

Fipsas,Federaţia italiană de pescuit sportiv, a tras şi ea un semnal de alarmă.Într-un articol intitulat "Otravă şi curent electric pentru masacrareacrapilor" din La Nazione, preşedintele provincial al Fipsas, Mario Benucci,spune că "apele din Maremma sunt sub atac", denunţând "ucidereanediscriminată" de peşti în râul Ombrone. "Este o adevăratădistrugere ambientală care se comite în apele noastre - a subliniatpreşedintele provincial. Apa este un bun fundamental şi rar ce trebuieconservat cu grijă."

Ce nu face românulpentru o saramură de crap

Nunumai lacurile au intrat, în opinia italienilor, în vizorul românilor:"Peştii din apele bazinului San Floriano din apropiere de Capalbio, dinPoggio Perotto, din localitatea Magliano în Toscana, zonă fantastică unde,printre altele, a reînceput să cuibărească vulturul pescar, au fost ucişi degrupuri de persoane din estul european, în special români, care, cu otravă,plase şi curent electric, au distrus un patrimoniu imens de specii de peşti şipăsări rare care au cuibărit prin împrejurimi", declara pentru La Nazione,Mario Benucci. Acesta făcea referire şi la speciile de peşti preferate deromâni: "Aceşti oameni creează dezechilibre incomensurabile şi, mai ales,costuri imense pentru refacerea populaţiei de crapi, caraşi şi cleni care suntpescuiţi în cantităţi enorme prin cele mai absurde metode".

Atac la scoici

Unalt cotidian italian local, La Nuova Sardegna, relata în vara anului trecutfaptul că românii sunt cei care de luni întregi se transformaseră în culegătoride vongole şi, din cauza faptului că le recoltează într-un mod greşit, existăpericolul ca pe viitor aceste moluşte să dispară. Totul e pus pe seama românilor.Nici un cuvânt despre proprietarii de restaurante sau localnicii care lecumpără, nici un cuvânt despre lipsa reacţiei pescarilor locali, nici un cuvântdespre forţele locale de carabinieri sau poliţie care ar fi trebuit să iamăsuri din prima clipă. Se specifică foarte clar însă că “de luni de zileromânii îşi fac de cap”. Putem citi şi o declaraţie a unui biolog marin, abătrânilor “iogheddadori” care observă românii de pe partea cealaltă a maluluişi dau din cap neputincioşi.

Nici iepurii sălbaticin-au scăpat

“Exemplare bolnave importate din România.Iepuri infectaţi din România circulă pe câmpurile şi în pădurile din zona Forlişi ale altor provincii din regiunea Emilia Romagna, cu pericole grave pentrusănătatea persoanelor.” Este ceea ce denunţă Luca Bartolini, consilier regionalal Pdl (Popolo della liberta), într-o interpelare prezentată Regiunii, scrie IlResto del Carlino. Poveştile despre românii care distrug fauna şi flora existauşi în toamna anului trecut, atunci când conaţionalii noştri erau găsiţi ţapispăţitor pentru dispariţia iepurilor sălbatici, care contractaseră un virusprovenit din... România.

Recent,câmpiile din zonă au fost repopulate cu sute de iepuri “româneşti”, pentruvânători. Multe dintre aceste animale au fost găsite moarte, astfel a fost datăimediat alarma igienico-sanitară. Din primele controale, se pare că a reieşitcă animalele au decedat din cauza unei patologii grave: tularemie, care poatecontamina şi omul pe calea ţânţarilor şi căpuşelor. “Iepurii infectaţi cuaceastă periculoasă bacterie, scrie Bartolini în document, rezultă a nu provenidin crescătorii locale, ci din Români, unde controalele sanitare rezultă a fiinexistente. Această boală, pe lângă faptul că infectează diferite animale, înspecial rozătoare, iepuri sălbatici şi domestici, poate cauza şi patologiimortale pentru om, dacă acesta din urmă manipulează fără precauţiile necesarecarcasele de animale moarte. În esenţă, există un pericol ridicat caintroducerea acestor sălbăticiuni infectate provenite din România, în afară dea cauza o sursă de risc pentru sănătatea oamenilor, să rişte să infectezeîntreaga populaţie autohtonă sănătoasă de iepuri sălbatici şi celelalte sălbăticiuniprezente în teritoriu”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-05

Mai multe imagini:
Căpşunarii dau la peşte în Italia cu şocuri electrice. Emigranţii distrug ecosistemul peninsulei
zoom
Căpşunarii dau la peşte în Italia cu şocuri electrice. Emigranţii distrug ecosistemul peninsulei
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image