2018-12-14 21:26


UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste

 |  07:17
UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste
Florentin Dincă

Cel puţin 150 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris. Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 130 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului "Stade de France", în timpul meciului amical de fotbal dintre Franţa şi Germania. Apropo, Franța se pregătește asiduu în această perioadă pentru organizarea EURO 2016, competiție la care este calificată și naționala de fotbal a României. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

UPDATE 16.30. Franţa anunţă ultimul bilanţ al masacrului din Paris: 128 de morţi şi 300 de răniţi. Cel puţin 80 de oameni au fost ucişi în sala de spectacole Bataclan. Doi români au murit şi o altă persoană a fost rănită uşor.

UPDATE 12.31. "Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh. Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei" (n.red. - acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională.

UPDATE 12.17. Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că alte 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.

UPDATE 10.49. Reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională a început sâmbătă dimineaţă la Palatul Elysee, fiind coordonată de preşedintele François Holland. La reuniune participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne).

Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a plecat în Antalya (Turcia), la summitul G20, în locul preşedintelui Hollande. La şedinţă sunt prezenţi şi sefii serviciilor de securitate: directorul general pentru Siguranţa externă, directorul pentru Siguranţa internă, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei naţionale, şeful Statului Major şi prefectul Poliţiei din Paris.

UPDATE 10.34. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu i-a convocat în această dimineață la Palatul Victoria pe oficiali din MAI şi de la MAE, pentru discutarea măsurilor care ar putea fi luate după atentatele de la Paris. "Am convocat Consiliul Operativ al MAI şi reprezentanţi ai MAE la guvern", a precizat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste
zoom
UPDATE 10.29. Președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a exprimat sâmbătă "întreaga compasiune și solidaritatea" față de poporul francez, afirmând că "orice acte de terorism trebuie condamnate ferm". ''Am aflat cu profundă tristețe despre atentatele teroriste de noapte trecută, din capitala Franței, în urma cărora zeci de cetățeni francezi au fost uciși și alte sute au fost răniți. Este tragic că oameni nevinovați, lipsiți de apărare, au fost uciși într-un mod laș, într-o acțiune lipsită de sens. Vreau să îmi exprim întreaga compasiune și solidaritatea față de poporul francez. Cred cu tărie că orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar în aceste momente gândurile noastre merg către familiile victimelor. Poporul francez a fost greu încercat în această perioadă, dar democrația și idealurile comune trebuie să-și continue calea, indiferent de obstacole'', a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

UPDATE 10.15. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul francez, în urma atentatelor de vineri seara de la Paris. Cu multă durere și întristare în suflet, ne rugăm pentru victimele cumplitelor atentate teroriste de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015. Preamilostivul Dumnezeu să odihnească în pacea și iubirea Sa sufletele celor decedați, să consoleze familiile îndoliate și să dăruiască sănătate celor răniți! Totodată, în numele Patriarhiei Române, exprimăm profunde sentimente de compasiune și solidaritate cu poporul francez greu încercat", se precizează în mesajul patriarhului Daniel, transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste
zoom
UPDATE 09.09 Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a condamnat în termeni duri atentatele de la Paris şi și-a anulat vizitele în Franţa şi Italia. "Am fost eu însumi victima terorismului, iar lupta împotriva acestui fenomen trebuie să continue", a declarat Rohani.

 UPDATE 08.21. Atentatele de la Paris sunt opera rețelelor teroriste Stat Islamic sau Al-Qaida, care au ameninţat în mai multe rânduri Occidentul, în principal Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, cu atacuri. Este mai mult ca sigur că atentatele au fost comise de islamişti, posibil chiar europeni, antrenaţi în tabere teroriste din Siria sau Irak, scrie Mediafax. Grupul terorist Stat Islamic a ameninţat Franţa de mai multe ori cu atentate, explicând că are mii de simpatizanţi în Europa care pot trece la atac.

Franţa participă la coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite care efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Administraţia de la Paris a anunţat recent că va trimite portavionul Charles de Gaulle în Golful Persic pentru intensificarea operaţiunilor antiteroriste.

Corierre della Sera şi Euronews spun că gruparea Statul Islamic ar fi revendicat atacurile de la Paris. Mai mulți martori care au scăpat teferi din sala de concerte Bataclan susţin că atacatorii ar fi strigat "Asta e pentru Siria" şi "Allah Akhbar".

UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste
zoom
UPDATE 08.16 Agenţia France Press a publicat pe contul său de Twitter o hartă a locaţiilor în care au avut loc atentatele teroriste.

UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste
zoom
UPDATE 08.03 Membrii trupei californiene "Eagles of Death Metal" nu se află printre victime. Trupa 'Eagles of Death Metal', care ținea un concert vineri seara în sala de spectacole Bataclan din Paris, nu se află printre victimele atacului terorist comis vineri noaptea în capitala franceză și soldat cu cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți.

Membrii formaţiei rock Eagles of Death Metal au scăpat cu viaţă afirmă surse citate de Washington Post. Julian Dorio, un membru al trupei hard rock californiene, i-a transmis soţiei că a reuşit să scape cu viaţă. "Mi-a spus că mă iubeşte şi că este în siguranţă; a transmis că toată lumea de pe scenă a scăpat", a declarat soţia pentru Washington Post.

"Eagles of Death Metal" este un grup de garage-rock originar din Palm Desert (California), care a colaborat cu muzicieni precum Dave Grohl, fost component al trupei Nirvana. Componenții principali ai trupei sunt Jesse Hughes (43 de ani) și Josh Homme (42 de ani).

UPDATE 07.41. Cel puţin şapte islamişti au comis atentate sinucigaşe la Paris, iar altul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, anunţă autorităţile, după atacurile teroriste soldate cu cel puţin 150 de morţi, informează cotidianul Le Figaro. Trei terorişti s-au aruncat în aer în fata arenei sportive Stade de France, situată la periferia Parisului, unde se desfăşura un meci de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei. Alţi cel puţin trei terorişti au comis atacuri sinucigaşe în Clubul Bataclan, altul fiind împuşcat mortal de forţele de ordine. Un alt atac sinucigaş a avut loc în zona Voltaire din Paris. Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti.

Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în urma atacurilor teroriste comise în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la Paris, anunţă un oficial de la Primăria capitalei Franţei, citat de Reuters. Conform oficialului citat, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în momentul în care teroriştii s-au aruncat în aer în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, imediat după asaltul forţelor speciale.

Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti.

Persoane înarmate au luat mai mulţi ostatici în sala de concerte Bataclan din Paris, unde se desfăşura un concert rock, afirmă surse din cadrul Poliţiei franceze citate de AFP. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei franceze, cel puţin 60 de persoane au fost luate ostatice într-o sală de concerte. Atacul a avut loc în sala de concerte Bataclan, unde era un spectacol al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Potrivit unor martori, s-a auzit o explozie foarte puternică în timpul concertului şi zeci de focuri de armă. În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

Operaţiunea lansată de forţele speciale franceze în sala de concerte din Paris unde erau sute de ostatici s-a încheiat, cel puţin doi terorişti fiind neutralizaţi, anunţă surse citate de Le Figaro. Operaţiunea forţelor speciale franceze a durat aproximativ 30 de minute. Conform unor surse, doi terorişti au fost împuşcaţi mortal.

Preşedintele François Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, s-au deplasat la locul masacrului. "Autorii luării de ostatici au fost eliminaţi. Teroriştii capabili de astfel de atrocităţi trebuie să ştie că vor fi urmăriţi şi aduşi în faţa justiţiei", a declarat Hollande.

Cel mai probabil este vorba de atentate coordonate care poartă marca unor organizaţii teroriste precum Al-Qaida sau Stat Islamic.

Un jurnalist român de la France Télévisions spune că este pentru prima dată când Franţa decretează stare de urgenţă, în baza unei legi din 1955, iar populaţia este anunţată prin toate canalele media să nu iasă din case.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-14

TAGURI: paris, morti, terorist, bataclan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...