2017-01-23 14:50


„Carul cu boi”, căutat de „mascaţi” prin galerii de artă şi colecţionari din Bucureşti

 |  19:40
„Carul cu boi”, căutat de „mascaţi” prin galerii de artă şi colecţionari din Bucureşti

Poliţiştii au efectuat, ieri-dimineaţă,cinci percheziţii în Capitală, la galerii de artă şi la locuinţele unorcomercianţi de artă, în căutarea unor obiecte de artă furate din colecţia Caseimemoriale „dr. Petru Groza“, din Deva. În urma descinderilor a fost decoperitun tablou care figura ca furat şi peste 200 de bunuri care nu aveau acte deprovenienţă. Acestea au fost ridicate pentru verificări. Nici o persoană nu afost reţinută.

La acţiunea de ieri-dimineaţă au participat poliţişti dincadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR, poliţişti ai Serviciului deInvestigaţii Criminale - DGPMB şi poliţişti din cadrul Serviciului de InvestigaţiiCriminale - IPJ Hunedoara fiindsprijiniţi de echipaje SPIR şi SIAS. Acţiunea a avut drept scop identificareaunor bunuri deţinute ilegal, fiind întreprinsă într-un dosar penal aflat însupravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, privind furtul maimultor opere de artă din colecţia Casei memoriale „dr. Petru Groza“, din Deva.În urma percheziţiilor a fost găsit un obiect de artă care figura ca furat,desen efectuat de un pictor maghiar. Totodată au fost găsite peste 200 deobiecte pentru care nu există acte de provenienţă. Acestea au fost ridicate şiurmează a fi comparate cu obiectele care se află în baza de date ca fiindfurate. Nici o persoană nu a fost reţinută.

Tablouriînlocuite cu falsuri

Povestea a ieşit la iveală anul trecutîn luna octombrie, când un descendent al familiei doctor Petru Groza a sesizatfaptul că o parte din tablorile care se aflau în casa memorială au fostînlocuite cu falsuri. A anunţat poliţia care a declanşat cercetările. În urmainventarierii a reieşit faptul că două tablouri semnate Nicolae Grigorescu şiunul semnat Nicolae Dărăscu în valoare estimativă de 400.000 de euro au fostfurate, fiind înlocuite cu reproduceri. În urma investigaţiilor, poliţiştii austabilit faptul că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, suspectul GheorgheG., în vârstă de 70 de ani din Timişoara, cu sprijinul şi complicitateapaznicului casei memoriale, Petru P., din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, asustras din colecţia imobilului Casa „dr. Petru Groza“ din Deva, două tablourirealizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, iartablourile originale au fost înlocuite cu reproduceri. Anchetatorii spun cătablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către GheorgheG., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti. Activităţilecomplexe desfăşurate în cauză au dus la identificarea şi recuperarea a douădintre cele trei tablouri sustrase, care se aflau în posesia unor colecţionari,proprietari ai unor case de licitaţie din Capitală. De la aceştia au fostrecuperate operele de artă - tabloul intitulat „Peisaj“, autor NicolaeGrigorescu, şi cel intitulat „Peisaj din Deltă“, autor Nicolae Dărăscu,valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000de euro.

În urma percheziţiilor domiciliareefectuate timp de nouă zile la mai multe adrese din Capitală, la membriireţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şiBucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri - cincitablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane,toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provindin comiterea de infracţiuni. În cadrul acţiunii au fost implicaţi şi poliţiştiai structurilor de investigaţii criminale din Poliţia Capitalei şi IPJ Timiş,beneficiind de sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internădin MAI. Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă TribunalulHunedoara în vederea administrării probatoriului şi a recuperării în totalitatea prejudiciului, respectiv recuperarea celui de-al treilea tablou intitulat “Carcu boi” autor Nicolae Grigorescu, a cărui valoare a fost estimată la 175.000euro - care se află în urmărire naţională şi internaţională.

În cadrul acţiunii au fost implicaţişi poliţişti ai structurilor de investigaţii criminale din cadrul PoliţieiBucureşti şi IPJ Timiş, beneficiind de sprijinul DGIPI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05

Mai multe imagini:
„Carul cu boi”, căutat de „mascaţi” prin galerii de artă şi colecţionari din Bucureşti
zoom
„Carul cu boi”, căutat de „mascaţi” prin galerii de artă şi colecţionari din Bucureşti
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image