2017-01-22 22:23


Cătălin Predoiu: Discuţiile privind Legea răspunderii magistraţilor, reluate cu noua conducere a CSM

 |  19:28
Cătălin Predoiu: Discuţiile privind Legea răspunderii magistraţilor, reluate cu noua conducere a CSM

Ministruljustiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, că, după ce nu a reuşit să ajungăla un acord cu vechea conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)privind Legea răspunderii magistraţilor, Ministerul Justiţiei a reluatdiscuţiile pe această temă cu noua conducere a Consiliului. Predoiu şi-amanifestat speranţa, într-o conferinţă de presă, ca proiectul Legii răspunderiimagistraţilor să ajungă în dezbaterea Parlamentului în acest an.

"MinisterulJustiţiei a elaborat un proiect privind răspunderea magistraţilor. Am încercatsă avem un consens cu vechiul CSM pe acest proiect, pentru că este unul delicatşi ar trebui să aibă suportul CSM. Nu am reuşit să ajungem la un acord cuvechiul CSM, am reluat discuţiile cu actuala conducere a CSM. Eu cred că înacest an, 2011, România va avea cel puţin un proiect trimis în Parlamentprivind Legea răspunderii magistraţilor, dacă nu chiar o lege, o aprobare dinpartea Parlamentului. Proiectul este elaborat, vreau să obţin acordul CSM”, aafirmat Predoiu. El a adăugat că ministerul speră să obţină acordul CSM pentruacest proiect, dar îl va promova în orice condiţii, pentru că este menit"să responsabilizeze" magistratul şi "să crească încredereacetăţeanului în judecător". "Dacă vom obţine acest acord este foartebine. Dacă nu, va trebui să promovăm proiectul, pentru că el este menit nu asancţiona magistratul, este menit a-l responsabiliza şi a creşte încredereacetăţeanului în judecător. Cetăţeanul se va duce acasă mai împăcat cu odecizie, chiar nefavorabil, şi nu se va grăbi să facă recurs şi să aglomerezeinstanţele doar pentru că nu are încredere în judecător”, a spus ministrul justiţiei.

PreşedinteleTraian Băsescu le ceruse, la începutul anului, membrilor CSM să deblochezemodificarea Legii răspunderii magistraţilor, 330/2004, pentru că "estegreu de admis" ca actul normativ să fie promovat fără un aviz al CSM."O observaţie care nu vine din observaţiile Comisiei, ci din discuţiiautohtone, este legată de blocarea de către CSM a modificării Legii răspunderiimagistraţilor, Legea 330/2004, prin condiţionarea preexistenţei răspunderiipenale. Nu se poate aşa ceva, nu seamănă cu nimic din legislaţia statelormembre unde există legi pentru răspunderea magistraţilor, care vizeazărăspunderea magistraţilor. Nu poate preexista răspundere penală", susţineaTraian Băsescu. El îi rugase pe membrii CSM să deblocheze această lege,"pentru că este greu de admis că în relaţia CSM - Guvern, CSM - MinisterulJustiţiei, legea ar fi promovată fără un aviz al CSM".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image