2018-12-13 16:20


Cătălin Voicu, eliberat după 369 de zile pentru că nu mai poate influența dosarul

 |  12:37
Cătălin Voicu, eliberat după 369 de zile pentru că nu mai poate influența dosarul
Cătălin Voicu poatefi cercetat în libertate pentru că nu mai există date relevante pe care să seîntemeieze în mod rezonabil presupunerea că, lăsat în libertate, ar comite noifapte prevăzute de legea penală, motivează Înalta Curte de Casație și Justițiedecizia prin care a admis cererea de eliberare formulată de senator. În plus,magistrații au arătat că acesta se află în stare de arest de un an și patruzile, sens în care perioada de arest preventiv tinde să se transforme într-opedeapsă, cu atât mai mult cu cât majoritatea probelor au fost administrate.

„Referitor lacaracterul rezonabil al detenției, Înala Curte apreciază că durata scursă de ladata arestării inculpatului (un an și patru zile) este suficientă pentru atinde – în condițiile prelungirii acesteia – la concluzia transformăriidetenției provizorii într-o pedeapsă, ceea ce ar contraveni, atât dispozițiilorlegii interne, cât și reglementărilor internaționale”, au arătat magistrațiiCurții Supreme în decizia de elibarare. „În consecință, Înalta Curte constatănu numai îndeplinirea formală a condițiilor prevăzute de lege pentru administrareacererii de liberare provizorie sub control judiciar, ci apreciază că, raportatle datele concrete ale cauzei și la persoana inculpatului, aceasta esteîntemeiată,scopul măsurii arestării preventive (...) putând fi realizat și prinlăsarea în libertate a inculpatului, cu restrângerea unor drepturi șilibertăți, prin instaurarea unor obligații stricte în sarcina acestuia șiatragerea atenției că în caz de încălcare cu rea-credință a acestor obligații,va fi din nou arestat”, sunt de părere magistrații în documentul citat.

„În ceea ceprivește natura și pericolul social al infracțiunilor pentru care a fost trimisîn judecată inculpatul, este adevărat că – în măsura în care se va dovedi căele există și au fost comise cu vinovăție de acesta – sunt grave, dar natura șigravitatea faptelor nu pot constitui criterii care să îl excludă de plano (n.n.– automat) pe inculpat de la beneficiul legal și constituțional al liberăriiprovizorii. Aceasta cu atât mai mult cu cât, odată cu trecerea timpului, rezonanțasocială negativă a faptelor se estompează”, arată judecătorii instanțeisupreme. „A considera că o persoană acuzată de fapte de o anumită gravitatetrebuie arestată preventiv și menținută în această stare până la soluționareafondului cauzei sau până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare,care eventual s-ar pronunța în cauză, fără posibilitatea de a fi pusă înlibertate în cursul procedurii este nepermis, fiind contrar legii”, se arată îndocument. „(...) Înalta Curte constată că, la acest moment procesual, nu maiexistă date relevante pe care să se întemeieze în mod rezonabil presupunerea că,lăsat în libertate, inculpatul ar comite noi fapte prevăzute de legea penalăori că va încerca influențarea cursului cercetării judecătorești”, mai aratăCurtea Supremă.

Curtea Supremă adecis, luni, eliberarea sub control judiciar a senatorului Cătălin Voicu.Recursul DNA împotriva deciziei Secţiei Penale a instanţei supreme se judecă pe11 aprilie, la Completul de 5 Judecători. Voicu este în arest de la sfârşitullunii martie 2010. Procurorii DNA i-au trimis în judecată, pe 21 mai 2010, pesenatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceriCostel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru fapte de corupţie. Astfel, potrivitDNA, senatorul Voicu este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, dar şipentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte decorupţie, în formă continuată. Fostul preşedinte al Secţiei Civile a ÎCCJ,Florin Costiniu, va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, întimp ce oamenii de afaceri Costel Căşunea nu şi Marius Locic au fost deferiţijustiţiei pentru cumpărare deinfluenţă, în formă continuată,respectiv cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată înlegătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de falsintelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate înformă continuată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...