2018-12-18 17:15


Cazul „Severin”. Ziariştii de la Sunday Times vor fi audiaţi de DNA

 |  21:00
Cazul „Severin”. Ziariştii de la Sunday Times vor fi  audiaţi de DNA

Procurorii anticorupţie îi vor audia pe jurnaliştii britanici de la publicaţia Sunday Times, cei care au desfăşurat campania de presă prin care au deconspirat aşa-zisele servicii de lobby ale unor europarlamentari din Parlamentul European.

Printre eurodemnitarii prinşi în plasa ziariştilor sub acoperire se află Adrian Severin, împotriva căruia DNA a început urmărirea penală pentru luare de mită. Depoziţiile ziariştilor de la Sunday Times vor fi consemnate în cadrul unei comisii rogatorii. Anchetatorii români urmează să le ceară caseta în care europarlamentarul român apare împreună cu ziaristul deghizat în lobbyist.

Procurorii vor factura

De asemenea, procurorii anticorupţie le-ar putea cere ziariştilor britanici factura de 12.000 de euro pe care europarlamentarul Adrian Severin a emis-o, astfel încât să primească banii în schimbul lobby-ului său. Ziariştii de la Sunday Times au declarat presei din România că imaginile video surprinse în Parlamentul European sunt autentice şi că toată campania jurnalistică a pornit de la informaţii potrivit cărora unii europarlamentari primesc bani de la companii de lobby. DNA nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, ieri, oficial audierea jurnaliştilor britanici în ancheta de la Bucureşti. Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA, ne-a declarat că, în acest moment, asemenea date din anchetă nu pot fi făcute publice. „Nu vă pot da detalii faţă de conţinutul anchetei”, a precizat purtătorul de cuvânt al DNA.

Alte audieri la Bruxelles şi Strasbourg

În acest dosar vor fi audiaţi oficiali ai Parlamentului European, membri ai Parlamentului, ca urmare a instituirii unor comisii rogatorii la nivelul Ministerului Justiţiei cu Belgia şi Franţa. Purtătorul de cuvânt al DNA ne-a confirmat că întrebările ce vor fi adresate martorilor în cadrul comisiei rogatorii au fost deja trimise la Bruxelles şi Strasbourg. „Actele de urmărire penală în cazul celor două comisii rogatorii au fost efectuate, implicit, întrebările anchetatorilor români au fost trimise în Belgia şi Franţa”, ne-a declarat Livia Săplăcan. Procurorii anticorupţie au solicitat ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin. Procedura a fost îndeplinită, iar anchetatorii l-au citat la audieri pe Severin, care a declarat că este victima unei defăimări. Acesta a precizat că, în calitate de europarlamentar, îi este permis să încheie contracte de consultanţă şi că a emis în mod legal factura spre a-şi încasa comisionul de 12.000 de euro. Europarlamentarul a mai declarat că va colabora cu anchetatorii români. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-14

Mai multe imagini:
Cazul „Severin”. Ziariştii de la Sunday Times vor fi  audiaţi de DNA
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...