2018-12-15 02:07


Ce instituții cheie din justiție își schimbă șefii în 2016

 |  17:42
Ce instituții cheie din justiție își schimbă șefii în 2016

Anul 2016 începe cu tradiţionala schimbare de conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Candidatul la şefia forului suprem al magistraţilor este judecătorul Mircea Aron iar procurorul Luminiţa Palade, candideaza la funcţia de vicepreşedinte.

Aron are planuri mari si si-a anuntat deja intentia de a modifica procedura de numire a şefilor DNA şi Parchetului General, ale căror mandate expiră în primăvară, eliminând din joc ministrul Justiţiei (n.r. cel care propune in prezent presedintelui numele sefului DNA si PG). Astfel presedintele ar urma sa numeasca procurorii sefi la propunerea CSM.

Aceasta dezbatere care deja a facut valuri se anunta si mai interesanta in conditiile in care procurorii şefi ai DNA şi Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu, ar putea fi schimbaţi la primăvară, când le expiră mandatele.

Si la CCR se anunta schimbari. Până la toamnă, la Curtea Constituţională trebuie numiţi 4 noi judecători – în măsura în care se va stabili şi un înlocuitor pentru Toni Greblă, trimis în judecată de DNA. In luna iulie le expiră mandatele de 9 ani preşedintelui CCR, Augustin Zegrean (propus în funcţie de fostul preşedinte Traian Băsescu în 2007) şi lui Tudorel Toader (propus în funcţie de Camera Deputaţilor, cu susţinerea PNL, tot în 2007), iar în luna septembrie lui Zoltan Puşkaş (propus în funcţie de Senat, cu susţinerea UDMR, tot în 2007).

De asemenea, Zegrean fiind şi preşedintele CCR, va fi nevoie de alegerea unui nou preşedinte al acestui for. Totodată, în 2016 se împlineşte un an de când CCR funcţionează fără un membru, doar cu 8 în loc de 9 judecători (cvorumul fiind îndeplinit şi aşa), după ce Toni Greblă (propus în 2013 de Senat, cu susţinerea PSD) a demisionat în februarie 2015, fiind inculpat şi trimis în judecată de DNA, pentru trafic de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat. Senatul trebuie deci să propună şi un înlocuitor pentru funcţia de judecător lăsată vacantă de Greblă, informeaza Gândul.info.

Tot în toamnă expiră şi mandatele şefilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar actuala preşedintă Livia Stanciu nu mai are dreptul la un nou mandat. De asemenea, mandatele celor doi adjuncţi ai săi, judecătorii Ionuţ Matei şi Cristina Tarcea, expiră şi ele tot în septembrie.

Stanciu şi Matei sunt doi dintre cei mai intransigenţi judecători ai instanţei supreme, ei dând verdicte definitive în mari dosare de corupţie şi


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: justitie, sefi institutii, csm, mircea aron, laura kovesi, dna, ccr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...