2018-12-14 08:36


Ce au discutat greii planetei la Bucureşti

 |  22:42
Ce au discutat greii planetei la Bucureşti

Bucureştiul a găzduit pentru o zi doi dintre cei mai importanţi oameni ai planetei. Este vorba despre şefii a două organizaţii discrete şi elitiste: vicontele Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg, şi Richard Haass, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe. Ei au susţinut vineri, la BNR, conferinţa “Uniunea Europeană după criza datoriilor suverane”. Evenimentul a strâns laolaltă cunoscuţi oameni politici, economişti şi jurnalişti. Printre ei s-au numărat fostul preşedinte Ion Iliescu, care a stat în primul rând alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, foştii primminiştri Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (actualmente preşedinte al Curţii de Conturi), preşedintele Senatului, Mircea Geoană, foştii miniştri de finanţe, Daniel Dăianu şi Sebastian Vlădescu, foştii miniştri de externe, Adrian Cioroianu, Theodor Meleşcanu şi Cristian Diaconescu, precum şi Frank Valeriu (directorul economic al Academiei Române), Bogdan Olteanu, Mişu Negriţoiu. Cel care a moderat dezbaterea a fost Emil Hurezeanu. Chiar dacă discuţiile nu au avut o concluzie tranşantă, dat fiind că actuala criză este în plină desfăşurare, ele au relevat două viziuni hegemonice diferite de a impune un model global: una americană, şi una europeană. Preşedintele influentului Grup Bilderberg, despre care se speculează că ar conduce lumea din umbră, a declarat că modelul de integrare european este unic şi influenţa sa în procesul globalizării este esenţială. “Dacă nu va funcţiona, semnalul va fi negativ pentru întreaga lume. Dacă nu vom reuşi, le vom lua celorlalţi elementul de speranţă”, a spus Davignon. În opinia sa, în Europa nu trebuie să dispară statele, naţiunile, dar o federalizare e necesară pentru a face faţă provocărilor globale. “Poate că se va întâmpla, nu ştiu, peste 100 de ani. Dar noi nu încercăm să creăm Statele Unite ale Europei. Asta nu înseamnă că în viitor nu vor exista Statele Unite ale Europei, dar acum vrem să împărţim suveranitatea şi să decidem o serie de probleme la nivel colectiv. Şi, bineînţeles, va trebui să decidem printr-o majoritate de voturi. Toate ţările trebuie să-şi asume responsabilităţi. Dar nu văd asta întâmplându-se. Şi oamenii îşi pierd speranţa în proiectul european. Aşadar, trebuie să lucrăm la asta”, a spus Davignon.

Grecia, eterna problemă

Potrivit acestuia, criza datoriilor suverane s-a extins din cauza problemelor financiare ale Greciei, a cărei datorii reprezintă circa 150% din PIB-ul ţării, dar şi pentru că statele UE nu au fost de acord cu o supraveghere mai atentă din partea instituţiilor europene. În aceste condiţii, el a sugerat că trebuie evitat falimentul Greciei care ar putea mări riscul de contagiune în UE. “O monedă comună este moneda tuturor. Nu este în interesul nimănui ca o ţară care are această monedă unică să aibă probleme. Ceea ce se întâmplă aici este că noi toţi trebuie să ne dăm seama că trebuie să se termine povestea greacă, iar Grecia să continue să rămână în zona euro. Iar măsurile necesare care se vor lua să nu creeze o incapacitate de plată formală a Greciei, apropo de datoria ei suverană”, a declarat Davignon. Pe de altă parte, Richard Haass, preşedinte al Consiliului pentru Relaţii Externe care dă tonul politicii externe americane, crede că cel mai bun model în vreme de criză este cel al SUA. “Trebuie făcută diferenţa dintre criza datoriilor din Europa şi o criză pe termen lung. Eu cred că ştim ce să facem cu criza, însă se pune problema dacă am acţionat destul de rapid. Este o provocare pentru Europa şi pentru Statele Unite faptul că previziunile de creştere economică sunt relativ mici, astfel că se va pune problema unor schimbări. Schimbări în politicile economică, educaţională, socială. Vrem să transmitem un mesaj către tot restul lumii că sistemul nostru funcţionează. Nu cred că este o coincidenţă că foarte multe state din fostul bloc sovietic au devenit democrate întro perioadă în care a existat prosperitate în Statele Unite. Sunt foarte multe discuţii privind ce model funcţionează, iar noi vrem să arătăm că cel american este unul funcţional”, a spus Haass.

Optimism pentru SUA

Totodată, preşedintele CFR s-a arătat mult mai optimist decât preşedintele Bilderberg în ceea ce priveşte evoluţia economică. Haass a apreciat că problema crizei globale poate fi privită cu ceva mai multă speranţă decât în urmă cu câteva săptămâni sau luni. Dar ambii lideri au căzut de acord că suprareglementarea nu reprezintă o soluţie. “Cred că este important să asigurăm un echilibru între libertatea pieţelor şi reglementarea acestora. Cred că cel mai mare pericol pentru pieţe în acest moment este suprareglementarea. Trebuie să fim foarte atenţi să nu suprareacţionăm”, a declarat Richard Haass. Vicontele Etienne Davignon a completat spunând că “protecţionismul nu a funcţionat niciodată ca măsură de ieşire din criză”.

Adrian Thiess şi Mihai Craiu, principalii „vinovaţi” de vizita în România a celor două personalităţi

• Situaţia economică globală a fost cel mai relevant argument pentru a organiza acest eveniment important la Bucureşti.

• Sunt plăcut impresionat de faptul că majoritatea mass-mediei din România a apreciat prezenţa invitaţilor noştri. Am constatat în schimb că mai există şi televiziuni şi reprezentanţi ai presei scrise care, probabil, nu au aflat că cele două personalităţi conferenţiază la Bucuresti. Mai mult nu vreau să comentez.

• Noi nu am vrut să politizăm evenimetul, de aceea nu am invitat pe nimeni din sfera politică. Pe de altă parte şi Banca Naţională a făcut invitaţii, iar noi nu ne-am implicat în „bucătăria” lor. Prezenţa în seara respectivă a câtorva foşti şi prezenţi oameni politici este în schimb ceva ceea ce, sincer, nu am înţeles. Asta nu înseamnă că nu cunosc motivele. Prefer în schimb să nu le comentez.

• În afara conferinţei, vicontele Etienne Davignon şi Richard Nathan Haass au mai avut întâlniri pe perioada celor 24 de ore cât au fost prezenţi în România. Cuvântul care îi reprezintă este: Discreţia. În ziua a doua au fost alte două întâlniri importante care poate se vor face publice sau poate nu se va vorbi niciodată despre ele.

• Costurile de logistică şi de tot ce a ţinut pentru a putea crea acest eveniment au fost substanţiale. Am reuşit, pentru că am avut susţinerea partenerilor: Mihai Craiu, care este partenerul meu personal, al companiei Kirchhoff, care s-a ocupat în special de coordonarea conferinţei la BNR şi a lui Răsvan Radu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank. Ar fi ideal ca România să fie văzută mult mai bine din punctul de vedere al riscului financiar după această conferinţă, iar investitorii străini să capete mai multă încredere în ţara noastră.

• Oamenii consideră Bilderberg ca fiind o organizaţie secretă. Eu spun că este o diferenţă mare între discret şi secret.

Mihai Craiu

•Avem planuri mari, dar e o perioadă atât de delicată încât cred că e bine să ne concentrăm pe ceea ce am reuşit să facem acum. Ambele organizaţii sunt organizaţii cu perspectivă globală, au expertiză în lumea internaţională şi sperăm cu toţii să învăţăm ceva din ceea ce ei vor să ne transmită. Totuşi, Richard Haass este autorul celebrei fraze „Enough is enough”, un om care înţelege exact lucrurile beneficiind de sistemul relaţionar al americanilor, în timp ce preşedintele Clubului Bilderberg este cel care a condus acum 20 de ani şedinţa celebră în care s-a stabilit adoptarea monedei euro în Europa. Vârsta, experienţa şi relaţiile lor internaţionale sunt lucruri care nouă ne-au dat de gândit şi ne-au determinat să-i invităm la Bucureşti. Motivul e simplu: vrem să învăţăm de la alţii, nu prea mai avem de inventat, vrem să încercăm să ne integrăm într-un context internaţional şi vrem să înţelegem mai bine, la nivel regional, ceea ce se întâmplă cu viitorul nostru.

• De la Bucureşti pleacă foarte multe idei. Ştiţi bine câţi români lucrează la NASA, câţi programatori şi informaticieni lucrează la Microsoft. De exemplu, îl avem pe Călin Georgescu, care a vândut afară programe şi este un nume foarte cunoscut în această industrie. Exportăm inteligenţă şi cu siguranţă dacă putem livra ceva, putem livra idei.

• Ba da. În general, oamenii când nu înţeleg lucruri sunt tentaţi, ca şi în cazul religiei, să interpreteze în mod greşit. Dar dacă nu i-am fi adus nu am fi reuşit niciodată să încercăm să explicăm lucrurile un pic mai bine. Există întotdeuna posibilitatea ca unii oameni să gândească greşit.

• Evenimentul de la Bucureşti oferă surprinzător de multă transparenţă din partea Grupului Bilderberg. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...