2017-01-21 12:52

EVENIMENT


CE ignoră justiţia din România

 |  21:00
CE ignoră justiţia din România

Deciziile Comisiei Europene (CE) faţă de proiectele româneşti făcute cu bani comunitari pot produce haos. Unele sentinţe date de instanţele din România sunt în situaţia de a nu fi luate în seamă de către autorităţile comunitare, iar oficialii de la Bucureşti par să se resemneze în faţa situaţiei. Fapt periculos, pentru că, pe lângă dereglările ce pot apărea în decontarea cheltuielilor făcute în cadrul acestor programe, atitudinea CE poate determina orice român să conteste deciziile justiţiei române după acelaşi model comunitar.

Există dezbateri între autorităţile române şi Comisia Europeană privind deciziile instanţelor judecătoreşti faţă de anumite probleme legate de proiectele finanţate din fonduri comunitare, a declarat Cătălin Vătafu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la sfârşitul săptămânii, la un seminar desfăşurat la Sinaia.

Declaraţiile au în centrul atenţiei o sentinţă judecătorească definitivă ce priveşte licitaţia pentru construcţia unei bucăţi din autostrada Timişoara - Lugoj. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că pentru acest lot de autostradă s-a pierdut finanţarea UE, pentru că, potrivit unei scrisori din partea Comisiei, câştigătorul licitaţiei a fost desemnat de către o instanţă judecătorească. Preşedintele României consideră că reacţia CE este una de neîncredere privind modul în care se câştigă licitaţiile în instanţă, în pofida deciziilor luate de comisiile de specialişti, care adesea sunt supervizate de către Bruxelles în stabilirea câştigătorilor.

Lotul de autostradă Timişoara - Lugoj a fost câştigat de un consorţiu italian, cu o ofertă de 445,64 milioane de lei, dar contestată de o asociere de firme.

Pasivitate naţională

Oficialul MAEur a declarat că se pune problema ca CE să aibă dreptul de a nu plăti banii pentru proiecte dacă ajunge la concluzia că nu s-au făcut cheltuieli corecte, „în pofida deciziilor unor instanţe judecătoreşti”. „Nu este bine să antagonizăm Comisia Europeană. Nu se pune problema de a da în judecată CE pentru 5-10 milioane de euro pe care Comisia nu le decontează”, a spus Vătafu, care a ţinut să atragă atenţia că România este monitorizată pe Justiţie. El a dat ca soluţie decontarea lucrărilor din fonduri bugetare.

Băsescu a acuzat judecătorii pentru deciziile care duc la pierderea fondurilor UE 

La începutul acestei luni, preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un nou episod de răfuială cu judecătorii, că deciziile acestora pot aduce grave prejudicii statului român în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor realizate cu fonduri comunitare.S-a mers prea departe. Bruxelles-ul a spus: «Spălaţi-vă pe cap cu câştigătorii stabiliţi în felul acesta!»”, a afirmat şeful statului.

Contractul despre care preşedintele afirmă că nu va mai primi finanţare UE, întrucât instanţa a desemnat câştigătorul licitaţiei, vizează construcţia unui lot al autostrăzii Timişoara - Lugoj, finanţat într-o cotă de 85% cu fonduri europene şi 15% de la bugetul de stat.

În primăvară, consorţiul italian Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotte d’Acqua-Cossi Construzioni a câştigat licitaţia pentru construirea unui lot din autostrada Timişoara - Lugoj, cu o ofertă de 445,64 milioane de lei. Rezultatul licitaţiei a fost contestat însă de asocierile Tehnologica Radion-Gabriel Couto-Amandio Carvalho-Lena-Rosas-Arcadis şi Construcciones Y Promociones Balzola-Robert Alcisa-Puentes din Spania, precizează Mediafax.

La începutul lunii octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să reevalueze oferta asocierii conduse de Tehnologica Radion. Însă CE a decis să retragă finanţarea pentru acest proiect.

Preşedintele Băsescu a afirmat că reacţia CE este una de neîncredere privind modul în care se câştigă licitaţiile în instanţă, în pofida deciziilor luate de comisiile de specialişti, care adesea sunt supervizate de către Bruxelles în stabilirea câştigătorilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-02

TAGURI: ce, justitie, romaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image