2017-01-16 12:49

EVENIMENT


Ce urmează după criza mondială? O „furtună perfectă”

 |  18:56
Ce urmează după criza mondială? O „furtună perfectă”

O declaraţie carearuncă în aer orice previziune a specialiştilor în economie a fost făcută de unprofesor din cadrul Univerităţii din New York. Potrivit acestuia, începând cu2013, vom asista la un cutremur economic pe plan internaţional.

Economiamondială ar putea fi ameninţată din 2013 de „o furtună perfectă”, care s-arputea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, încetinirea ritmuluide dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane în Europa şistagnarea din Japonia, a avertizat profesorul Nouriel Roubini. În opinia sa,există una din trei şanse ca aceşti factori să se combine şi să afectezecreşterea economică, din 2013, a afirmat Roubini într-un interviu acordat laSingapore, transmite Bloomberg.

Alteposibile urmări pot fi o creştere economică „anemică, dar în regulă” sau unscenariu optimist, în care expansiunea să se îmbunătăţească. „Există dejaelemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile publice şiprivate sunt prea mari. Problemele s-ar putea acutiza cel târziu în 2013”, aspus Roubini, profesor la Universitatea din New York.

Economiamondială este pusă în pericol de şomajul mare din SUA, de creşterea preţurilorpetrolului şi alimentelor, de majorarea dobânzilor în Asia şi de problemelecomerciale apărute după cutremurul din Japonia.

Dela începutul lunii mai, valoarea acţiunilor la nivel mondial a scăzut cu peste3.300 miliarde de dolari, iar Roubini crede că pieţele financiare ar putea, dela jumătatea anului viitor, să se îngrijoreze în privinţa unei convergenţe ariscurilor, în 2013.

Roubinia prezis în 2006 o prăbuşire „catastrofală” a pieţelor financiare, pe carebăncile centrale au fost incapabile să o prevină. Falimentul băncii americaneLehman Brothers, în 2008, a dus la declanşarea celei mai grave crizefinanciare, după cea din anii ’30.

Sfaturile pentru România

NourielRoubini, care este şi preşedintele companiei de consultanţă economică , a dat câtevasfaturi în privinţa economiei României, în cadrul alocuţiunii ţinute cu ocaziaForumului Financiar organizat de ForumInvest în luna mai a anului trecut. „Trebuiesă continuaţi cu reformele structurale, aveţi nevoie de măsuri de austeritate.Măriţi productivitatea şi faceţi reforme orientate către piaţă”, a recomandat,la Bucureşti, economistul Nouriel Roubini. Potrivit acestuia, Euroland nu se vadestrăma, dar e posibil ca unele ţări să renunţe la moneda unică europeană. „Eurova continua să scadă în faţa dolarului”, a mai spus Roubini la ForumulFinanciar organizat de ForumInvest. Roubini a recunoscut că nu este un profet,ci că analizează probabilitatea producerii diverselor scenarii. „Nimeni nu areştiinţa absolută, tot ceea ce fac economiştii este să evalueze diferitelescenarii”, a conchis Roubini.

În 2008, după doi ani de la previziunea lui Roubiniprivind o prăbuşire „catastrofală” a pieţelor financiare, banca americanăLehman Brothers a dat faliment provocând, ca un efect de domino, cea mai gravăcriză financiară după cea din anii ‘30


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image