2017-01-23 12:36


Cel mai lung proces din România se judecă de 27 de ani. Inspecţia Judiciară a parcurs traseul unui dosar întregistrat în anul 1983, aflat încă pe rol

 |  19:41
Cel mai lung proces din România se judecă de 27 de ani. Inspecţia Judiciară a parcurs traseul unui dosar întregistrat în anul 1983, aflat încă pe rol
Secţia de Judecători a Consiliului Superior alMagistraturii a fost sesizată de către Inspecţia Judiciară cu o cronologiespectaculoasă a celui mai lung proces din România, care durează de 27 de ani.

Consiliul Superior al Magistraturii şi InspecţiaJudiciară au în vedere un caz fără precedent în România. Prima instanţă sesizată în aceastăcauză a fost Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, în anul 1983. Judecătoriiinspectori Diana Beldianu şi Aida Oana Popescu au analizat parcursul incredibilal acestei cauze, demonstrând cum a fost posibil ca un dosar cu miză economică,învestit din vremea justiţiei comuniste, să nu-şi găsească soluţia nici pânăastăzi.

Thyssen Stahl GmbH a reclamat caracterul inechitabil alprocedurii judiciare precum şi încălcarea principiului securităţii raporturilorjuridice de către instanţele de judecată.

De atunci, instanţeleau conexat acţiuni, au judecat în fond, în apel, în recurs, au rejudecat întoate căile ordinare, dar mai ales extraordinare. Astfel, Inspecţia Judiciară afăcut o radiografie în detaliu a acestuidosar, iar concluziile arată necesitatea restricţionării exercitării căilor deatac extraordinare în materie civilă, mai cu seamă a contestaţiei în anulare.

Întreprinderea de Comerţ Exterior Bucureşti a sesizat înurmă cu 27 de ani Judecătoria Sectorului 1, solicitând unor firme din SUA şiEuropa plata a 22.206.040,091 USD. Pârâtele sunt Otto Wolff America Inc, cusediul în SUA, Otto Wolff AG Koln, cu sediul în Germania, Otto Wolff GmbH, cusediul în Germania, Conesteel AG cu sediul în Elveţia, Cideco SA, cu sediul înFranţa, C. Itoh, cu sediul în SUA şi Cardinal Shipping, cu sediul în SUA.

De la data primei hotarâri definitive pronunţate înaceastă cauză, anume în decembrie 2000, şi până astăzi legislaţia aplicabilă,Codul de procedură civilă, s-a modificat de 12 ori. În materia contestaţiei înanulare, subliniază raportul Inspecţiei Judiciare, noul Cod civil nu aducestabilitate sistemului, de vreme ce lasă în continuare, în numeroase cazuri,posibilitatea ca hotărârile definitive să fie desfiinţate. Inspecţia a maiconstatat şi prescripţia răspunderii disciplinare a magistraţilor, acolo undes-ar fi putut declanşa o verificare pentru a se constata dacă judecătorii de laCurtea de Casaţie au determinat prelungirea abuzivă a acestui litigiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image