2017-01-17 13:11

EVENIMENT


Cel mai mare pelerinaj din Europa de Est. Peste o sută de mii de credincioşi catolici din toată lumea, la slujba de Rusalii de la Şumuleu Ciuc

 |  19:37
Cel mai mare pelerinaj din Europa de Est. Peste o sută de mii de credincioşi catolici din toată lumea, la slujba de Rusalii de la Şumuleu Ciuc
Peste100.000 de credincioşi maghiari din toată lumea au participat, sâmbătă, la celmai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est, parcurgând Drumul Crucii şiluând parte la slujba de Rusalii, oficiată la altarul triplu, ridicat întreşaua dintre Şumuleu Mic şi Şumuleu Mare, judeţul Harghita.

PotrivitJandarmeriei Harghita, aproximativ 120.000 de credincioşi catolici auparticipat la cea de-a 445-a procesiune şi slujbă de Rusalii, oficiată laaltarul triplu aflat între şaua dintre Şumuleu Mic şi Şumuleu Mare. O partedintre pelerini, harghiteni şi din judeţele vecine, au pornit încă de vineri,parcurgând zeci de kilometri pe jos, intonând cântece religioase, până laBiserica Franciscană din Şumuleu. Aici au participat la priveghi toată noaptea,rugându-se la statuia Maicii Domnului, considerată făcătoare de minuni, pentrusănătate, bunăstare şi pace în toată lumea. Sute de harghiteni au pornit pejos, în zori zilei de sâmbătă, ducând cu ei crucea din biserica din satul natalşi intonând cântece religioase, spre Biserica Franciscană din Şumuleu.

Trebuiespus că patru grupuri de pelerini au pornit din ţările vecine imediat dupăPaşti, purtând cu ei, simbolic, patru cruci. Aceştia au trecut prinlocalităţile cu populaţie majoritarmaghiară, unde au fost aşteptaţi, iarcrucea lor a fost împodobită, în fiecare localitate, cu câte o panglică. S-auîntâlnit, imediat după slujbă, în faţa altarului, predând cruceareprezentanţilor Bisericii Franciscane.

Înjurul orei 10.30 din Catedrala Franciscană a fost scos drapelul localităţiiŞumuleu, numit Laborum, iar procesiunea a pornit către altarul triplu de lângăCapela Salvator de pe muntele Şumuleul Mic. Credincioşii au parcurs un drumabrupt, numit Drumul Crucii, marcat cu 14 cruci, care simbolizează popasurilepe care le-a făcut Iisus spre dealul supliciului.

Slujbaa fost oficiată de Spanyi Antal, episcop din Székesfehérvar (Ungaria), dearhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, şi de un sobor depreoţi romano-catolici din ţară şi din statele europene în care trăiescmaghiari. Motoul ales anul acesta a fost: „Prin Maria, la Iisus”.La pelerinaj au venit, ca şi în alţi ani, de altfel, credincioşi din Italia,Germania, Finlanda, SUA, Argentina şi Australia. Pentru pelerinajul de Rusaliide la Şumuleu Ciuc au venit din Ungaria două trenuri speciale, „Székely gyors”şi „Csíksomlyó expressz”, cu aproximativ 1.600 de pelerini unguri. Alţipelerini din Ungaria au venit cu autocare sau cu maşini proprietate personală.

Întimpul manifestărilor religioase prilejuite de Ziua Rusaliilor ordinea a fostvegheată de aproximativ 500 de poliţişti şi jandarmi. De asemenea, la evenimentau fost prezente şi echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă,ale Ambulanţei, Salvamontului, precum şi voluntari ai Crucii Roşii, pregătiţisă intervină în caz de necesitate.

Pelerinajulde la Şumuleu are o tradiţie de peste 440 de ani, iar după 1990 a devenit celmai mare din Europa Centrală şi de Est. Istoria pelerinajului se leagă deîncercarea principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, de a impune secuilor, în1566, religia unitariană. Credincioşii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni şiCasin s-au adunat în sâmbata Rusaliilor în Şumuleu Ciuc, pornind de aici spremuntele Harghita, împotriva armatei principelui. În timp ce bărbaţii se luptaucu armata lui Sigismund, femeile şi copii s-au adunat în biserica de la Şumuleuşi s-au rugat. Obţinând victoria, secuii şi-au împodobit steagurile cu crengide mesteacăn şi s-au întors la Şumuleu. De atunci, în fiecare an, în sâmbătaRusaliilor, credincioşii catolici se adună în cea mai mare procesiunereligioasă din zonă.

10.000de suflete, la Ghimeş-Făget

Aproximativ10.000 de persoane au asistat, ieri, la slujba de Rusalii desfăşurată la celmai vechi lăcaş de cult din zona Ghimeş, biserica Contumaţi, din judeţul Bacău. La ora 11.00, aproximativ 2.000 de localnici din Ghimeş-Făget auaşteptat sosirea primului tren special cu pelerini veniţi din Ungaria. Oaspeţiiau fost întâmpinaţi de primarul localităţii, Vilmos Gîrdea, şi serviţi cuproduse tradiţionale secuieşti - pălincă şi colac secuiesc.

Dela gară, pelerinii au pornit împreună cu localnicii, pe jos, pe o distanţă detrei kilometri, către "graniţa de o mie de ani", în apropierea căreiase află ruinele cetăţii principelui Rakoczi, construită în 1624, ca vamă şiunitate de grăniceri a Imperiului Austro-Ungar.

Înaintede începerea slujbei de Rusalii, a avut loc un program artistic. În timpulslujbei,a fost pomenit deseori numele compozitorului Franz Liszt, care a fostdat drept exemplu de voinţă de creaţie, de păstrare a identităţii naţionale şide persoană care a dus faima ţării sale peste tot în lume. De altfel, portretulcompozitorului apare şi pe vagoanele trenurilor speciale care aduc pelerini, însemn de omagiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image