2018-12-19 09:38


Cercetările în dosarul Colectiv: Şeful Poliţiei Locale Sector 4, Adrian Ionescu, audiat de procurori

 |  20:08
Cercetările în dosarul Colectiv: Şeful Poliţiei Locale Sector 4, Adrian Ionescu, audiat de procurori
P24

Dosarul Colectiv ia amploare. După reţinerea primarului Cristian Popescu Piedone, procurorii DNA au descins la Poliția Locală a Sectorului 4 să ridice documente. Mai multe persoane vor fi audiate. Nici funcţionarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu scapă. Cei doi inspectori care au “verificat” Clubul Colectiv şi nu au semnalat probleme vor fi anchetaţi de procurorii anticorupţie. Până acum au fost înregistrate 45 de plângeri penale după incendiul de la Colectiv.

Adrian Ionescu, şeful Poliţiei Locale Sector 4, a fost luat în vizorul procurorilor DNA şi audiat la Poliţia Capitalei. Potrivit anchetatorilor, mai multe persoane din cadrul Poliţiei Locale Sector 4 vor fi anchetate pentru a se stabili dacă au fost realizate controale la Clubul Colectiv și dacă acestea au fost corect şi responsabil efectuate. În jurul orei 12.30, anchetatorii au descins la sediul Poliţiei Locale Sector 4, unde au căutat acte legate de controalele făcute de poliţiştii locali în mai multe cluburi în ultimii ani. Procurorii verifică şi afirmaţiile directorului general al Poliției Locale Sectorul 4, Adrian Ionescu, care declara în data de 31 octombrie, la un post de televiziune că la momentul controlului, desfășurat cu zece zile înainte de producerea tragediei la Clubul Colectiv, nu s-a constatat “că sunt probleme din punctul de vedere a atribuțiilor de inspecție comercială a poliției locale”. “Când am fost în control, nu se petrecea ceva. Nu erau produse inflamabile, artificii. Atunci nu au fost probleme. Nu puteam sesiza dacă nu erau probleme, să fie produse inflamabile, artificii sau petarde. Atunci când a fost efectuat controlul era în timpul zilei. Activitatea era în jur de 20 de persoane, nu era o activitate intensă. Nu s-a constatat, în acea perioadă, că ar fi ceva care să nu întrunească condițiile legale. De la noi nu se dă autorizație”, a spus Adrian Ionescu.

Cariera politică a şefului Poliţiei Locale

Actualul şef al Poliţiei Locale Sector 4 nu poate spune că nu ştie administraţie publică. Membru PSD, el şi-a început cariera politică din funcţia de purtător de cuvânt al fostului primar PSD al sectorului 4, Vasile Mihalache (2000-2004). Sub mandatul lui Adrian Inimăroiu (2004-2008), Adrian Ionescu a fost consilier local. Între timp, a fost un apropiat al fraţilor Ionuţ şi Robert Negoiţă şi asigura relaţiile cu publicul în toate evenimentele organizate de cei doi.

Inspectori ISU, verificaţi

Tot luni, 9 noiembrie 2015, doi inspectori ISU au fost audiați şi apoi reţinuţi luni seara de DNA. Doi angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Antonia Radu și George Matei Petrică verificaseră clubul Colectiv, înainte de izbucnirea incendiului, însă nu semnalaseră nicio problemă. Cei doi au fost aduşi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi în dosarul privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv. Conform unor surse judiciare, ei ar fi trebuit să întocmească documentaţia necesară pentru Clubului Colectiv. Numele lor apar în declarațiile patronilor Colectiv, care susţin că, încă de anul trecut, a existat un control al celor de la ISU la Colectiv însă acesta a fost făcut superficial, inspectorii recomandând patronilor doar să acopere o gaură din perete și să înlocuiască un extinctor.  Procurorii militari din DNA îi cercetează pentru fapte de abuz în serviciu, respectiv pentru neîndeplinirea atribuţiilor în cazul avizelor privind prevenirea şi stingerea incendiilor. De la ISU Bucureşti - Ilfov au fost ridicate documente privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacă au fost respectate metodologia şi dispoziţiile legale de control. Rezultatul controalelor iresponsabile se cuantifică în 46 de persoane decedate în urma incendiului din Colectiv şi alte 150 au rănite şi internate în spitalele din Capitală.

Arestări şi învinuiri

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv în 3 noiembrie, pentru ucidere din culpă. Potrivit procurorilor, “incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”. Anchetatorii spun că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, - în dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv.

Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, iar cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, de complicitate la cele două infracţiuni reţinute în cazul lui Cristian Popescu Piedone.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, “în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat”.

Sâmbătă, Judecătoria Sectorului 4 a dispus arestarea pentru 30 de zile a Danielei Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societăţii, Cristian Niţă, şi a pirotehnicianului Viorel Zaharia.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 46 de persoane şi alte aproximativ 150 au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Cercetările sunt departe de final.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-09

TAGURI: colectiv, cercetari, sef, politie locala, adrian ionescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...