2017-01-23 00:42


Cercetările de la mina Uricani sunt tot mai anevoioase

 |  19:54
Cercetările de la mina Uricani sunt tot mai anevoioase
ProcurorulIoan Nicodim care conduce ancheta privind explozia de la mina Uricani soldatăcu moartea a cinci mineri a declarat, marţi, că până în prezent au fost audiatepeste o sută de persoane, însă cercetările sunt anevoioase deoarece a douaexplozie a şters urmele care puteau fi analizate.

ProcurorulIoan Nicodim a spus, la finalul bilanţului Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia,că până în prezent au fost audiate peste o sută de persoane, fiind vorba despreoameni care puteau oferi informaţii relevante privind explozia de la minaUricani din data de 5 februarie, soldată cu moartea a cinci mineri. Potrivitlui Nicodim, cercetările sunt "tot mai anevoioase" din cauza celeide-a doua explozii care a avut loc în mină şi care a şters în mare parte urmeleprimei deflagraţii.

Sute depersoane audiate

"Aufost audiate peste o sută de persoane care puteau să ofere informaţii desprestarea locului înainte şi după accident. Din păcate, a avut loc o primăexplozie, după care a apărut şi o replică, aceasta ştergând în mare parte urmelecare puteau fi valorificate în cadrul anchetei desfăşurate de noi", a afirmatIoan Nicodim. Întrebat ce calitate au persoanele audiate, procurorul a spus căla momentul actual toate sunt audiate ca martori, pentru că, "deocamdată,nu se pune problema unor vinovăţii sub aspect penal care să vizeze persoanedeterminate". El a menţionat că urmează ca, odată cu evoluţiacercetărilor, "dacă se vor stabili şi vinovăţii penale", să seînceapă urmărirea penală faţă de persoanele vinovate.

Potrivitsursei citate, cauza accidentului de muncă de la mina Uricani este"deflagraţia de metan", iar ancheta urmează să stabilească"factorul care a generat această explozie". El a adăugat că ancheta este amplă şi urmeazăsă se realizeze o serie de expertize tehnice, care să-i ajute pe anchetatori"în elucidarea fenomenului".

Cauzaexactă a deflagraţiei, neidentificată

Cincimineri au murit, în 5 februarie, în urma unei explozii care a avut loc la minaUricani din Valea Jiului, în momentul cuplării la reţeaua electrică atabloului, după o revizie a acestuia. Ulterior, a mai avut loc o explozie, în urmacăreia nimeni nu a fost rănit. Medicii legişti din judeţul Hunedoara austabilit că trei dintre mineri au murit pe loc în urma traumatismelor, iarceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Procurorii ParchetuluiTribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la mina Uricanii-au audiat, în 7 februarie, pe salvatorii minieri care au intrat în subterandupă producerea deflagraţiei. Ulterior, în acest caz au fost audiate şi altepersoane, între care membrii echipei de lăcătuşi care au făcut lucrări desudură la siloz (locul în care este depozitat cărbunele), personalul de lastaţia de telegrizumetrie (echipament minier care primeşte la suprafaţăconcentraţiile de gaze măsurate cu ajutorul captoarelor aflate în subteran) dincadrul minei, dar şi persoanele care au măsurat concentraţia de gaze înainteaproducerii deflagraţiilor. De asemenea, echipe de specialişti şi cercetători dela INSEMEX au intrat, de mai multe ori, pe parcursul săptămânii trecute, însubteranul minei Uricani, pentru a face diferite verificări şi a preleva probe.

Cercetătoriide la INSEMEX sunt cei care vor face expertiza tehnică în cazul incidentuluipetrecut la mina Uricani, expertiză care îi va ajuta pe procurori şi pe inspectoriide muncă să afle cauzele producerii deflagraţiilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image