2019-01-21 22:59


Cererea pentru vacanţe a scăzut dramatic în ultimele două luni

 |  18:38
Cererea pentru vacanţe a scăzut dramatic în ultimele două luni
Florentin Dincă

Românii nu mai au bani să plece în vacanţa de vară. Dacă în primele patru luni ale lui 2013, au fost cu 20% mai mulţi români care şi-au programat vacanţa, atât în ţară, cât şi în străinătate, în ultimele două luni, cererea a scăzut, cu aproape 25%, conform datelor furnizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

“După creşterile vânzărilor de vacanţe cumpărate în sistem early booking, care trebuia să se încheie la 1 martie, dar s-a prelungit până la sfârşitul lunii aprilie pentru multe hoteluri din ţară şi străinătate, vânzările la tarife standard au scăzut începând cu luna mai cu 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat pentru Mediafax, Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Cele mai acute scăderi au fost înregistrate pentru vacanţele în destinaţii mai scumpe, printre care se numără şi Turcia. Hotelurile all inclusive de pe litoralul turc s-au numărat în ultimii ani printre favoritele turiştilor români. Chiar dacă destinaţiile din nordul Africii nu mai concurează Turcia, fiind afectate de mişcări sociale, cererea pentru Turcia a scăzut pentru că, potrivit oficialului FPTR, a devenit prea scumpă pentru români.”Românii nu mai au bani din cauza crizei economice prelungite. În plus, există şi o teamă de a cheltui, alimentată de anunţurile privind scumpirile de după 1 iulie”, a mai spus Răducan.

El a adăugat că şi pentru turismul intern începutul sezonului estival este mai rău decât anul trecut. “Preţurile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de 10% faţă de anul trecut, iar mâncarea este mai ieftină decât vara trecută. Oamenii sunt însă rezervaţi şi aşteaptă oferte last minute”,  a conchis vicepreşedintele federaţiei din turism.

Aproape 770.000 de români au fost anul trecut în străinătate în vacanţe, potrivit INS, în scădere cu 11%, declinul fiind cauzat de prelungirea crizei economice, care menţine redusă puterea de cumpărare, de imaginea negativă a Greciei şi de scumpirea vacanţelor în Turcia, două destinaţii preferate pentru concedii.

Din acest motiv, numărul turiştilor pe litoralul românesc a crescut cu 36% anul trecut, la aproape 2 milioane de persoane. Anul trecut au fost în vacanţe în ţară peste 15,8 milioane de români, în creştere cu 32% comparativ cu anul precedent. Două treimi dintre "turişti" s-au cazat însă la părinţi, bunici, rude şi prieteni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-04

TAGURI: cerere, vacante, romani, scazut, tara, strainatate, patru, luni, federatia, patronatelor, din, turism
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...