2017-01-20 01:34

EVENIMENT


Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!

 |  21:00
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!

În decembrie 1989, întreaga lume privea cu uimire cum un lider al disidenţei cehoslovace, autor de piese de teatru, devenea dintr-un inamic al statului, preşedintele ţării. Valul de proteste împotriva regimului comunist din blocul sovietic şi-a consumat atunci un episod inedit în ceea ce a fost descris ulterior ca „Revoluţia de Catifea”. După 22 de ani, actorul principal al acelor momente, considerat de mulţi eroul luptei anticomuniste din Cehoslovacia, Vaclav Havel, a încetat din viaţă, la 75 de ani.

Născut la Praga, într-o familie cu bune condiţii materiale, Havel era doar un copil de şcoală când comuniştii veniţi la putere au confiscat averea părinţilor săi. Tot din cauza regimului de atunci, tânărului Vaclav nu i-a fost permis să urmeze cursurile unei facultăţi, aşa că a trebuit să accepte munca de maşinist, în cadrul unui teatru din capitala Cehoslovaciei. Evenimentele care au condus la invazia trupelor sovietice din 1968 l-au găsit pe cel care între timp apucase drumul dramaturgiei drept un critic al regimului comunist şi un disident luat în evidenţe de autorităţi.

Tehnicianul devenit dramaturg

Pentru că nu i-a fost permis să studieze la o facultate, din cauza originii sale „prea burgheze”, Havel a hotărât să studieze dramaturgia prin corespondenţă, în timp ce ziua lucra ca tehnician, după terminarea liceului. S-a angajat apoi la Teatrul pe Balustradă, un teatru nonconformist din Praga, unde a ajuns să-şi pună în scenă primele creaţii. A debutat în 1963 cu „Petrecerea din grădină”, iar în 1965 a continuat cu „Memorandumul”. Tot atunci, în cadrul unei conferinţe a Uniunii Scriitorilor, îi apără pe scriitorii consideraţi de regimul comunist incomozi. Havel denunţă birocraţia existentă şi cere reforme de substanţă, devenind dintr-un om de cultură celebru şi scriitor influent al Cehoslovaciei, unul dintre cei mai importanţi disidenţi ai ţării. Dragostea fostului preşedinte ceh pentru dramaturgie nu s-a stins, în ciuda carierei politice şi a muncii depuse ca promotor al drepturilor omului. În 2008, Havel a pus în scenă după mulţi ani o nouă piesă, „Plecarea”, inspirată din propriile experienţe ca preşedinte. Doi ani mai târziu, la 74 de ani, Havel şi-a făcut şi debutul regizoral în film, pe baza unui scenariu adaptat tot din ultima sa piesă.

Lider al disidenţei

„Nu mi-am dorit vreodată să fiu un autor politic”, a afirmat Havel în trecut. „Cred că scriitorii buni, precum şi arta de calitate, în mod particular teatrul, sunt întotdeauna politice, şi nu pentru că autorii sau regizorii vor să fie aşa, ci pentru că este vorba despre o substanţă pe care o are teatrul în mod special”, şi-a motivat fostul preşedinte ceh orientarea adoptată în dramaturgie. Până la sfârşitul anilor ’70 ai secolului trecut, Vaclav Havel era considerat un disident minor, după ce se făcuse remarcat ca un critic al invaziei trupelor sovietice, în primăvara lui 1968. Însă după ce a contribuit la conţinutul Cartei 77, un document care cerea implementarea unor măsuri democratice în Cehoslovacia, Havel a fost privit ca un inamic al statului de către autorităţi, respectiv un lider al disidenţei de către simpatizanţi. Şi-a petrecut aproape patru ani într-o închisoare de maximă siguranţă. Havel a fost eliberat în 1983, din raţiuni medicale. Şi-a reluat activitatea în fruntea disidenţei cehoslovace, fiind permanent supravegheat de poliţia secretă până la sfârşitul anului 1989, când a fost desemnat preşedinte la capătul a 18 zile de greve şi manifestaţii paşnice anticomuniste în Cehoslovacia.

Cariera politică, trasă pe film

Liderul „Revoluţiei de Catifea” a devenit primul preşedinte al Republicii Cehe, unul dintre cele două state apărute după destrămarea Cehoslovaciei, în 1992. Fostul disident politic, cândva un inamic al statului, a fost învestit să conducă transformarea statului şi a instituţiilor sale spre democratizare şi implementare a economiei de piaţă. Încă din prima zi a carierei sale politice, Vaclav Havel i-a permis bunului său prieten, regizorul Pavel Koutecký, să surprindă cât mai mult posibil din evenimentele care se petreceau în jurul palatului prezidenţial de la Praga. Imaginile imortalizate pe peliculă au dat naştere unui film documentar unicat pentru industria cinematografică. Activităţile, secretele, trăirile şi emoţiile primului preşedinte al Cehiei au fost captate timp de un deceniu, pentru a fi prezentate ulterior în „Cetăţeanul Havel”, un documentar ce prezintă în premieră detalii din viaţa publică şi privată a unui şef de stat aflat în funcţie. În martie 2009, filmul de două ore a putut fi văzut şi de publicul românesc în cadrul Festivalului One World Romania, de la Bucureşti.

Divizarea Cehoslovaciei

Pe lângă rolul de erou al mişcării anticomuniste şi promotor al democraţiei şi drepturilor omului, Vaclav Havel a fost şi unul dintre principalii martori ai divizării Cehoslovaciei. Episodul destrămării ţării în care s-a născut l-a marcat puternic pe cel care s-a luptat pentru libertatea unui popor asuprit de un regim autoritar. În 1992, Havel a demisionat din funcţia de preşedinte, însă a fost reales câteva luni mai târziu, în ianuarie 1993, drept primul şef de stat al unei noi ţări apărute pe harta lumii: Republica Cehă.

Un politician atipic

Ipostazele oficiale l-au făcut pe Vaclav Havel să nu se simtă în largul lui cât timp a fost preşedinte. Eticheta impusă de funcţia de preşedinte l-a determinat să adopte o atitudine care nu de puţine ori l-a incomodat. Alegătorii l-au preferat însă pentru charisma câştigată prin operele literare şi activitatea de disident, în locul unui politician autentic. Mai mult, despre Vaclav Havel s-a spus că a fost mai degrabă un ambasador în propria ţară, dar şi peste hotare, decât un om politic în adevăratul sens al cuvântului. Această caracteristică l-a ajutat să îşi îndeplinească rolul de mediator între formaţiunile politice care s-au succedat la putere după implementarea unui regim democratic.

Cu toate acestea, Havel şi-a dorit tot timpul să rămână aproape de lumea teatrului, considerând încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial mai degrabă o izbăvire menită să-l readucă în lumea pe care a iubit-o atât de mult. Chiar dacă şi-a încheiat cariera politică în 2003, Vaclav Havel a continuat să militeze pentru susţinerea drepturilor omului, fiind implicat printre altele în organizarea Festivalului Internaţional One World. Devenit între timp cel mai mare festival de film documentar dedicat drepturilor omului, One World a avut la ultima ediţie un public de 100.000 de spectatori. Din 2008, Centrul Ceh din Bucureşti şi ulterior Asociaţia One World România au inclus şi ţara noastră în rândul celor care desfăşoară festivaluri de film documentar dedicate drepturilor omului.

Suferinţă de lungă durată

Vaclav Havel a încetat din viaţă în somn, pe 18 decembrie 2011, după o lungă suferinţă provocată de afecţiuni pulmonare. Un fumător înrăit, Havel a trebuit să renunţe la acest viciu după ce, în 1996, i-a fost descoperit un cancer pulmonar. Doi ani mai târziu, a fost operat cu succes, ca urmare a recidivării bolii. În ultimii ani, fostul preşedinte a preferat să ducă o viaţă retrasă, la o reşedinţă aflată în provincie, la Hradecek, fiind de mai multe ori internat în spital din cauza afecţiunilor respiratorii. Cu doar o săptămână în urmă, Havel a apărut pentru ultima dată în public, la Praga, în cadrul unei întâlniri cu unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi, Dalai Lama.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-28

Mai multe imagini:
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom

Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom

Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom
Cetăţeanul Havel a murit. GALERIE FOTO+VIDEO!
zoom


TAGURI: Vaclav Havel, Revolutie de catifea, primavara de la Praga, destramare Cehoslovacia, teatru Vaclav Havel, One World, comunismComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image