2019-02-20 19:39


Chiliman se luptă și cu prefectul pe „iarbă”. După ce a acuzat Poliția Națională de tolerare a magazinelor de vise, primarul sectorului 1 sare și la gâtul lui Mihai Atănăsoaei

 |  20:02
Chiliman se luptă și cu prefectul pe „iarbă”. După ce a acuzat Poliția Națională de tolerare a magazinelor de vise, primarul sectorului 1 sare și la gâtul lui Mihai Atănăsoaei

Primarulsectorului 1, Andrei Chiliman, a participat, ieri, la sigilarea unui magazin deetnobotanice deschis ilegal conform celei mai noi reglementări a ConsiliuluiLocal și nu a pierdut ocazia de a-l acuza pe prefectul Capitalei, MihaiAtănăsoaei, că ar fi "de partea traficanţilor de droguri uşoare". Înurmă cu o săptămână, primarul lansa acuzații la adresa unor „structuri din MAI”care tolerează magazinele de vise.

Magazinulde etnobotanice închis ieri de Primăria Sectorului 1 funcţiona într-unapartament de la parterul unui bloc din strada Jiului, în cartierul BucureştiiNoi. Reprezentanţii direcţiei de control a primăriei conduse de Chiliman şiangajaţi ai Poliţiei Locale au lipit pe geamul magazinului un abţibild galben,de mari dimensiuni, pe care se putea citi mesajul "Închis pentru protecţiacopiilor noştri".

AndreiChiliman le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că acţiunea este urmare a uneihotărâri a Consiliului Local de sector, care reglementează comerţul cuetnobotanice, impunând magazinelor de acest tip să obţină o autorizaţie defuncţionare pentru care este necesar ca spaţiul de vânzare să se afle la odistanţă de minimum doi kilometri faţă de "obiective" precum şcoli,parcuri, locuri de joacă pentru copii, cămine studenţeşti şi alte câtevainstituţii de acest gen. El a precizat că, practic, respectarea acesteihotărâri adoptate de Consiliul Local echivalează cu "interdicţia de avinde astfel de substanţe în sectorul 1".

Doar o contravenție

AndreiChiliman l-a atacat dur în repetate rânduri pe prefectul Mihai Atănăsoaei,acuzându-l că declaraţiile sale îi favorizează pe comercianţii de etnobotanice."Guvernul văd că nu a luat nici o măsură la nivel naţional. Noi nu neputem substitui acestuia, aşa că reglementăm această activitate pe planlocal", a mai spus Chiliman. Întrebat ce se întâmplă cu magazinul pegeamul căruia a fost lipit afişul primăriei de sector, Chiliman a răspuns căacesta nu mai poate funcţiona întrucât nu are autorizaţie. "Dacă mai vândaici vor avea de suportat rigorile legii", a spus edilul, care însă aadmis că o eventuală continuare a activităţii în lipsa autorizaţiei nu arconstitui infracţiune, ci este doar o contravenţie. Totuşi, primarul a dispusca un echipaj al Poliţiei Locale din Sectorul 1 să rămână să supraveghezelocul, pentru a se asigura că magazinul nu continuă să funcţioneze înilegalitate. "Noi i-am somat de săptămâna trecută, de miercuri, imediat ceam avut hotărârea de consiliu. Dintre cele 13 magazine de acest gen carefuncţionau în sectorul nostru, două şi-au sistat de bunăvoie activitatea, iaralte 11 au continuat. Acum noi venim şi le închidem", a spus Chiliman.

Echipajelede poliţie au plecat de la magazin fără să poată vorbi cu vreunul dintrereprezentanţii firmei, deşi aceştia se aflau, se pare, în interiorulapartamentului.

Poliţiştiişi inspectorii Primăriei Sectorului 1 au mers apoi la un alt magazin,aparţinând aceleiaşi firme, aflat pe Şoseaua Chitilei. Aici au găsit magazinulîncuiat, însă un vânzător se afla în interiorul acestuia. El a refuzat discuţiacu reprezentanţii Primăriei, rămânând înăuntru şi vorbind la telefon cât timpaceştia lipeau afişul galben şi o copie a hotărârii de consiliu local pegeamurile magazinului.

Primăria Cluj-Napocaa amendat, ieri, patru magazine de vise

PoliţiaComunitară din Primăria Cluj-Napoca a amendat, ieri, patru magazine carevindeau produse etnobotanice şi a dispus suspendarea activităţii, pentrunerespectarea hotărârii CL care interzice funcţionarea acestora începând cu 1decembrie pe o rază de doi kilometri faţă de şcoli şi biserici. Primarulmunicipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, declara că măsura a fost luată în urmasesizărilor primite din partea cetăţenilor în cadrul întâlnirilor desfăşurateîn cartierele din municipiu. Acesta avertiza că vor avea loc controale lamagazinele cu produse etnobotanice de pe raza municipiului pentru a se verificadacă acestea respectă distanţa de doi kilometri faţă de unităţile şcolare,biserici şi instituţii religioase, urmând să fie aplicate amenzi cuprinse între2.000 şi 2.500 de lei pentru cei care încalcă hotărârea Consiliului Local.

Atănăsoaei: HotărâreaConsiliului Local din Sectorul 1 legalizează etnobotanicele

PrefectulCapitalei, Cristian Atănăsoaei, respinge ca nefondate acuzaţiile aduse deedilul sectorului 1, Andrei Chiliman, privind părtinirea comercianţilor deetnobotanice şi susţine că prin afirmaţiile sale primarul decredibilizeazăinstituţiile care trebuie să colaboreze, ceea ce este intolerabil.

Prefectulsusţine, într-un comunicat, că încă din octombrie a iniţiat o amplă acţiune decontrol la magazinele care comercializează produse etnobotanice, ceea ce a dusla închiderea a 17 unităţi şi a unui laborator, fiind întocmite 67 de dosarepenale. "Mă bucur că Primăria Sector 1 a dat curs apelului meu către toţiprimarii din Capitală, făcut în luna octombrie, prin care le-am cerut edililorlocali să verifice autorizaţiile acestor magazine. Nu pot tolera, însă, poziţiaprimarului sectorului 1 prin care acesta decredibilizează exact aceleinstituţii ale statului cu care ar trebui să colaboreze în demersul lui.Continui să cred că domnul primar trebuie să vină alături de instituţiilestatului (poliţie, brigada antidrog, garda financiară, protecţia consumatoruluietc.) pentru a ne asigura că victoriile nu sunt de moment şi de imagine, ci undemers consistent şi permanent", a declarat Atănăsoaei, citat încomunicat. Prefectul a adăugat că, în aceste condiţii, nu-şi explică reacţiaedilului sectorului 1.

Înurmă cu două zile, prefectul Capitalei a arătat că, la nivelul sectorului 1, afost adoptată deja o hotărâre de Consiliu local (în 29 noiembrie) în carecomercializarea substanţelor etnobotanice nu este bine reglementată. Potrivithotărârii consilierilor locali din sectorul 1, magazinele de vise suntinterzise pe o distanţă de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ,spitale, dar se cere prin autorizaţia de funcţionare ca proprietarii acestorasă declare pe propria răspundere că vând substanţe etnobotanice. În opiniaprefectului, acest tip de hotărâre la nivel local nu stopează fenomenul şi nurezolvă problema consumului de substanţe etnobotanice, din contră, îllegalizează.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-25

Mai multe imagini:
Chiliman se luptă și cu prefectul pe „iarbă”. După ce a acuzat Poliția Națională de tolerare a magazinelor de vise, primarul sectorului 1 sare și la gâtul lui Mihai Atănăsoaei
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
08 Dec 2010

Guvernul are treburi mai importante decat sa interzica etnobotanicele:taie indemnizatia maternala sau ii impoziteaza pe pensionari!Oprescu,Chiliman sau alti edili,sa se descurce cum stiu!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...