2017-01-23 04:43


Chirtoacă câştigă Chişinăul. Comuniştii nu se dau înfrânţi

 |  18:35
Chirtoacă câştigă Chişinăul. Comuniştii nu se dau înfrânţi
DorinChirtoacă, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), a obţinut duminică unnou mandat de primar al municipiului Chişinău, pentru o perioadă de patru ani.Conform rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în urmaprocesării tuturor buletinelor de vot, Dorin Chirtoacă a obţinut 50,6%,devansându-l în turul doi de scrutin pe comunistul Igor Dodon cu aproape 4.500de voturi.

PartidulComuniştilor din Republica Moldova nu-şi recunoaşte înfrângerea la alegerilepentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, a declarat luni candidatulformaţiunii, Igor Dodon.

Candidatulcomunist a apreciat, în cadrul unei conferinţe de presă, că diferenţa mică, de1%, dintre el şi Dorin Chirtoacă nu poate fi considerată înfrângere şi a acuzatfraudarea alegerilor. Dodon a criticat atât procesul de întocmire a listelor,transportarea “masivă” a alegătorilor, inclusiv din România, precum şimodalitatea “vicioasă” de numărare a voturilor.

IgorDodon a mai declarat că formaţiunea sa va utiliza toate instrumentele legalepentru a-şi “apăra voturile”. El a refuzat însă să spună ce anume are de gând.

SecretarulConsiliului Electoral de Circumscripţie a municipiului Chişinău, Victor Perţu,a negat acuzaţiile aduse de comunişti. El a declarat, pentru Agerpres, că înziua alegerilor nu au existat asemenea contestaţii şi a calificat declaraţiilelui Dodon ca fiind politice.

Ce spun comentatoriipolitici

Victoriala limită a lui Dorin Chirtoacă, precum şi împărţirea în două tabere, practicegale, a Consiliului Municipal denotă polarizarea excesivă a societăţii înChişinău, precum şi nemulţumirea faţă de Alianţa pentru Integrare Europeană, estepărerea multor analişti politici de dincolo de Prut.

“Încăo asemenea victorie şi pierdem războiul”, a comentat, pentru Agerpres,analistul politic Corneliu Gurin. Alegătorii s-au împărţit în două tabere marişi victoria nu aparţine nici uneia dintre acestea. Situaţia nu este simplă niciîn Consiliul municipal (unde comuniştii au obţinut 26 de mandate, iar cele treipartide din Alianţa pentru Integrare Europeană - 25), ceea ce înseamnă căantagonismul va continua, a arătat Gurin. Potrivit lui, ambele părţi trebuie sălase la o parte ideologia, fobiile şi să înceapă a lucra pentru cetăţeni. “LaChişinău s-a votat ideologic, dar nu pentru programe şi soluţii”, a menţionatel.

CorneliuGurin a arătat că, în urma alegerilor locale, nici o formaţiune politică nu aobţinut o victorie clară, ceea ce înseamnă că nici un partid nu este interesatde noi alegeri anticipate ca soluţie pentru deblocarea crizei politice dincauza imposibilităţii alegerii preşedintelui ţării. Partidul Comuniştilorînţelege în urma rezultatelor că nu are o susţinere importantă pe ţară, ci doarîn anumite zone. În acelaşi timp, scorul electoral arată o anumită susţinerepentru AIE, dar nu una clară. “Soluţia cea mai bună ar fi să găsească orezolvare a conflictului constituţional pe căi politice. Nu cred că se vorproduce alegeri anticipate în acest an”, a declarat Gurin.

Nuvor fi anticipate în 2011

AnalistulArcadie Barbăroşie subliniază că lupta în municipiul Chişinău a fost foartestrânsă, iar lupta politică va continua în Consiliul municipal Chişinău, careare altă culoare politică decât primarul.

Potrivitlui Barbăroşie, citat de Agerpres, rezultatele alegerilor din Chişinău înseamnăo victorie a PCRM. “Votul înseamnă un vot de protest la ceea ce se întâmplă înalianţă”, a declarat el. În acelaşi timp, potrivit analistului, comuniştii suntîn declin uşor în alte localităţi din ţară, astfel că nici o forţă politică nueste interesată de provocarea a noi alegeri anticipate. În consecinţă, AIE artrebui să găsească limbă comună cu PCRM pentru găsirea unei soluţii în vedereaalegerii preşedintelui (ţării), a concluzionat Arcadie Barbăroşie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08

Mai multe imagini:
Chirtoacă câştigă Chişinăul. Comuniştii nu se dau înfrânţi
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image