2017-01-19 15:01

EVENIMENT


Cinci ani de la intrarea în UE! Cioloş vorbeşte despre calitatea administraţiei româneşti

 |  16:42
Cinci ani de la intrarea în UE! Cioloş vorbeşte despre calitatea administraţiei româneşti

Calitatea prezenţei României în Uniunea Europeană este dată în mare parte şi de calitatea prezenţei administraţiei româneşti în relaţia cu administraţia europeană, este de părere comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la aniversarea a cinci ani de la intrarea României în UE.

”Viziunea europeană este, în practică, viziunea statelor membre, negociată, agreată, integrată şi transpusă la nivel european. Aici avem poate nevoie de o schimbare de perspectivă: această viziune europeană nu stă numai în puterea câtorva state membre mai mari sau mai experimentate în traducerea unor sensibilităţi strategice naţionale într-un limbaj comunitar. Odată cu extinderea masivă spre est, Europa a câştigat în diversitate. Dar pentru ca această diversitate să fie transpusă în politici europene, e nevoie ca noile state membre să fie pro-active, să fie convingătoare, cu argumente solide, tehnice; să vină cu soluţii concrete despre cum o propunere sau alta poate fi transpusă la nivel european, cu o bună înţelegere a impactului şi susţinerii pe care acestea le-ar avea în alte state membre. Pentru aceasta, au nevoie de administraţii performante acasă, care să se sincronizeze natural cu instituţiile europene şi celelalte state membre, şi nu doar de diplomaţi excepţionali”, a spus Cioloş, la conferinţa 'România în UE. Cinci ani de la aderare'.

El a afirmat că o prezenţă pro-activă la nivel comunitar poate să ducă la transpunerea într-o politică europeană a unei sensibilităţi strategice reale a unui nou stat membru, dând drept exemplu, în context, Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene, care reprezintă o propunere a sa.

”Poziţia şi imaginea unei ţări în Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât numărul de voturi în Parlamentul European sau în Consiliu. Este, desigur, ceea ce fac Guvernul şi Parlamentul, ceea ce face preşedintele, dar şi ceea ce fac membrii români ai Parlamentului European. Ţine în aceeaşi măsură şi de partidele de la guvernare, dar şi de opoziţie. Este totodată suma reflectărilor în presă, dar şi gradul de înţelegere a protestelor din stradă. Ţine de relaţiile pe care funcţionari din instituţiile europene le dezvoltă cu oameni din administraţia naţională şi de felul în care sunt percepuţi funcţionarii români de administraţia europeană. Aş dori să subliniez acest ultim aspect: calitatea prezenţei României în Uniunea Europeană este dată în mare parte şi de calitatea prezenţei administraţiei româneşti în relaţia cu administraţia europeană. Administraţia este prima interfaţă cu instituţiile europene”, a spus Cioloş.

El a menţionat că cel mai mare risc de excludere din construcţia europeană vine mai degrabă din autoexcludere, din 'şovăiri politice', din dezinteres, potrivit Agerpres.

”Resurse intelectuale şi de expertiză există în România şi la românii din afara României, fără nicio îndoială. Ce este important este ca ele să fie angrenate într-un sistem integrat de expertiză şi interes naţional, care să meargă dincolo de interese de moment, partinice sau partizane. Atunci vom putea şi noi să facem ca valoarea României, ca naţiune şi stat membru al Uniunii Europene, să fie mai mare decât suma valorilor reprezentanţilor ei”, a adăugat .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: Dacian_ciolos, UE, calitatea_administratiei, romaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image