2019-01-17 13:08


Cine ne numără voturile

 |  17:01
Cine ne numără voturile

Trei firme au câştigat contracte de aproape 3 milioane de lei pentru a asigura echipamentele IT necesare centralizării voturilor la alegerile locale, între acestea numărându-se un sponsor al PDL, dar şi o societate deţinută de unul dintre fondatorii Net Consulting, amic și partener de afaceri al fiului unui fost general de securitate.

Direcţiile judeţene de statistică au achiziţionat în acest an echipamente IT pentru a asigura centralizarea voturilor din 10 iunie la birourile electorale, până în prezent fiind anunţaţi câştigătorii în 28 de judeţe, conform portalului de achiziţii publice.

EXPERTISSA HQ –patronată de partenerul fiului unui fost general de securitate

Expertissa HQ SRL a obţinut contracte de 2.456.542 de lei pentru furnizarea de echipamente IT necesare centralizării voturilor în birourile electorale judeţene şi Biroul Electoral Central. Astfel, firma a câştigat în 20 de judeţe, prin cerere de ofertă, contracte încheiate cu direcţiile judeţene de statistică, printre cele mai importante sume fiind înregistrate pentru municipiul Bucureşti - 329.988 de lei.

La acestea se adaugă contractele încheiate, prin negociere fără anunţ de participare, cu direcţia de statistică din Dâmboviţa (71.000 de lei), dar şi cu Institutul Naţional de Statistică (891.200 de lei) pentru asigurarea de echipamente necesare centralizării rezultatelor la Biroul Electoral Central.

Firma este deținută în majoritate de afaceristul Ion Colțan, care are 98% din părțile sociale, și Alexandru Mihail Marica. Colțan este implicat în peste alte 15 societăți. A fost asociat în firma Special Media, cu Victor Macri, nimeni altul decât fiul fostului general de seeuritate Emil Macri, cel care a condus Direcția de Contrainformații Economice.

Ion Coltan a detinut firma Net Consulting, pe care a vândut-o, în 2009, unor investitori polonezi, numele fiind schimbat în ASSECO South Eastern Europe (dupa denumirea companiei care a preluat-o).

Firma acuzată de Băsescu de fraudă a devenit favorită la toate scrutinele

Net Consulting a devenit celebră în 2004, cu ocazia alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Atunci, firma de IT a fost acuzată de fraudarea alegerilor chiar de către Traian Băsescu. „În acest moment suntem convinşi că procesul electoral nu mai poate continua. Tot procesul electoral este alterat de fraudă şi anularea alegerilor este o necesitate. Cerem repetarea alegerilor!", declara pe 30 noiembrie 2004 candidatul prezidenţial la acea vreme, Traian Băsescu. Acesta că frauda consta în vicierea softului care contabiliza electronic voturile. Şeful statului susţinea că voturile nule ar fi fost transferate în contul lui Adrian Năstase şi al Uniunii PSD-PUR. Totuşi, după ce a câştigat alegerile, Băsescu a uitat de fraudarea alegerilor. Ulterior, după venirea democrat-liberalilor la putere, toate alegerile au fost organizate cu ajutorul serviciilor Net Consulting. Firma a asigurat şi numărarea voturilor de la referendumul din mai 2007 privind demiterea preşedintelui României, încheiat în favoarea lui Traian Băsescu, cu rezultate copleșitoare.

ELSACO ELECTRONIC SRL – finanțator al PDL

Totodată, Elsaco Electronic SRL beneficiază de patru contracte în valoare totală de 311.052 lei , încheiate cu direcţiile judeţene de statistică din Suceava, Neamţ, Dolj şi Gorj. Societatea, cu sediul în Botoşani, figurează între donatorii la bugetul PDL, cu o sumă de 1.000 de lei, achitată în mai 2011.

UNION CO SRL – acuzații de fals la o licitație

O altă firmă care a câştigat contracte de furnizare de echipamente IT prin procedura de cerere de ofertă este UNION CO SRL. Societatea va asigura calculatoare şi echipamente conexe pentru birourile electorale judeţele din Satu Mare, Hunedoara şi Alba, în schimbul a 175.383 de lei.

Unicul asociat și administrator este Agnes Dezso, de numele ei legându-se un scandal în care a fost implicată şi Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj. Firma a pus mâna, în 2007, pe un contract de 200.000 de lei pentru livrarea a 60 de calculatoare la unitatea de învăţământ, folosindu-se de documente falsificate. Una an mai târziu, Universitatea „Babeş Bolyai” a făcut plângere penală împotriva societăţii. Anul trecut, administratorul Agnes Dezso şi un angajat al firmei au fost acuzaţi de uz de fals.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-03

TAGURI: voturi, numara, alegeri, firme
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALEXANDRU VLADESCU
12 Apr 2014

Se confirma ca Traian Basescu a ajuns, si ramas, presedinte cu sprijinul direct al fostei securitatzi si al S.U.A
Random imageUltimele stiri

loading...