2018-12-13 19:56


Ciocniri violente în centrul Atenei

 |  20:43
Ciocniri violente în centrul Atenei

Prima zi a unei greve de 48 de ore din Atena a fost marcată de proteste care au devenit pe alocuri violente în capitala Atena, dar şi în alte oraşe din ţară. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au devenit violenţi şi s-au ciocnit cu poliţia în faţa sediului Parlamentului.

Peste 125.000 de persoane au ieşit miercuri în stradă, aceasta fiind cea mai numeroasă participare a cetăţenilor greci de la începutul protestelor cauzate de criza datoriilor, în 2010, scrie AFP. Numărul acestora a fost aproape dublu faţă de cea mai numeroasă participare de până acum, care a numărat 70.000 de oameni. Mai multe grupuri de tineri s-au ciocnit cu forţele poliţiei în apropierea sediului Parlamentului, aflat în centrul Atenei. Circa 200 de tineri au început să arunce cu cocktailuri Molotov şi pietre într-o barieră a poliţiei instalată pentru a restricţiona accesul la parlament, în timp ce forţele de ordine au replicat prin folosirea de gaze lacrimogene, în contextul în care circa 70 de mii de persoane se îndreptau spre piaţa centrală din Atena, potrivit unor informaţii ale autorităţilor. O cabină a poliţiei amplasată în faţa unei clădiri a Ministerului de Externe a fost spartă de protestatari, în timp ce 300 dintre cele câteva mii de proprietari de taxiuri care participau la demonstraţii au bombardat un cordon poliţienesc cu pietre şi pubele.

Grecii au intrat miercuri într-o grevă de 48 de ore, după ce parlamentul ţării a început cu o seară înainte dezbaterile privind un nou plan de măsuri de austeritate, care dacă va fi aprobat, va ajunge să reducă drastic nivelul de trai al cetăţenilor. Transportul rutier, naval şi feroviar a fost paralizat, în timp ce o grevă de 12 ore a controlorilor de trafic a provocat anularea mai multor zboruri internaţionale. Principalele prevederi ale planului de austeritate privesc reducerea numărului de salariaţi din sectorul public, creşterea fiscalităţii şi îngheţarea contractelor colective în vederea unei generalizări a reducerilor salariale în companiile private. Noul plan de austeritate ar putea însemna concediera a 30.000 de angajaţi din sectorul public, în timp ce salariile bugetarilor ar putea fi reduse cu 60%, iar pensiile care depăşesc 1.000 de euro vor scădea cu 20%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-30
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...