2017-01-17 21:19

EVENIMENT


Circuitul ambasadorilor în natură. Cinci ambasadori supravieţuiesc schimbărilor făcute de Baconschi

 |  19:13
Circuitul ambasadorilor în natură. Cinci ambasadori supravieţuiesc schimbărilor făcute de Baconschi
Teodor Baconschi, ministrul de externe atrimis Parlamentului o listă cu şaptesprezece propuneri de ambasadori aiRomâniei. Cinci dintre aceştia nu sunt noi, însă. Ei au fost rechemaţi în ţarăacum două săptămâni pentru a fi numiţi ambasadori în alte state decât cele încare îşi desfăşuraseră misiunea până nu demult.

Cincidintre cele şaptesprezece noi propuneri de ambasadori sunt, de fapt, numevechi. Preşedintele Băsescu i-a rechemat în ţară acum două sătămâni, iarministrul Baconshi i-a nominalizat pentru a fi trimişi tot ambasadori, doar căîn alte state. Cei cinci sunt: Daniel Banu, Alexandru Victor Micula, VasileGheorghe Popovici, Radu Onofrei şi Ion Pascu.

Daniel Banu estepropunerea de ambasador pentru Republica Serbia. Până pe 13 mai, când TraianBăsescu a semnat decretul de rechemare din post, el a fost ambasadorul Românieiîn Bosnia şi Herţegovina. În aceeaşi situaţie se află şi Alexandru VictorMicula, nominalizat pentru Ungaria, care până nu demult a îndeplinit funcţia deambasador în Danemarca şi Islanda. Situaţia este aceeaşi şi pentru Vasile GheorghePopovici, care s-a întors din postul de ambasador în Maroc pentru a fi trimisîn Portugalia. La fel s-a întâmplat şi cu Radu Onofrei, propus ambasador înTurcia, el îndeplinind până pe 13 mai funcţia de ambasador în Iordania. Acelaşicaz este şi pentru Ion Pascu, care se duce din Turcia în Cipru.

Cioroianu: Asta emeseria lor”

Fostulministru de externe Adrian Cioroianu afirmă că fenomenul rotirii ambasadorilor dintr-o ţară în alta nu e nou înpracticile ministerului. „Nu e un lucru nou şi nu e nimic anormal. Pânăla urmă, asta e meseria lor. Dacă devin diplomaţi pleacă din start pe ideea cănu îşi vor îndeplini misiunea toată viaţa în Paris, de exemplu. Ei ştiu că potfi trimişi în oricare ţară unde este nevoie de ei. Eu nu am văzut lista cu propunerile,de aceea acum vorbesc doar teoretic. Ministrul de externe şi -bineînţeles -preşedintele hotărăsc unde pleacă fiecare. În funcţie de calităţile fiecăruia,de interesul României în diverse state şi aşa mai departe. Unii cunosc limbachineză, alţii araba etc”, a declarat Adrian Cioroianu pentru „Puterea”.

Ţinuţi de Băsescu la secret

Teodor Baconschi a confirmat pentru “Puterea” că o parte dintre ceişaptesprezece nominalizaţi acum ambasadori fac parte dintr-o listă pe care eli-a trimis-o preşedintelui Băsescu acum un an. Reamintim că ziarul „Puterea” semnala încă de săptămâna trecută căpreşedintele României a aşteptat mai bine de un an pentru a-şi da acordul pelista de propuneri.

Consiliera ministrului, avansată

Schema rotiriicadrelor a permis ca printre noile nominalizări să i se facă loc şi RoxaneiDaniela Iftimie, fosta mână dreaptă a lui Baconshi în timpul cât el activa caambasador la Paris. Iftimie este propusă pentru postul de ambasador al Românieiîn Marele Ducat de Luxemburg.

Omul preşedintelui, propus şi el

Pe lângă diplomaţii de carieră, printre propunerile de ambasadorifigurează şi cineva fără experienţă diplomatică. Este vorba despre Cătălin Avramescu, şeful Cancelarieiprezidenţiale, nominalizat ambasador în Estonia şi Finlanda. Deşi propunerealui Avramescu ar putea fi respinsă în Parlament de Opoziţie, decizia finalăprivind numirea sa în post o are actualul său şef de la Cotroceni, nimeni altuldecât Traian Băsescu. Avramescu nu este primul consilier de la Palat care esterecompensat cu un post de ambasador. În trecut, chiar şi actualul ministruTeodor Baconschi a fost numit ambasador la Paris direct din postul de consilierprezidenţial.

Social-democratul Titus Corlăţean, preşedinteleComisiei de politică externă a Senatului, susţine că Avramescu nu va obţineavizul comisiilor de specialitate din Parlament. Corlăţean acuză cănominalizarea consilierului de stat pentru funcţia de ambasador este una„politică”. „Singura problemă e la Avramescu. Toţi ceilalţi sunt în regulă,sunt diplomaţi de carieră”, a declarat senatorul Corlăţean pentru „Puterea”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image