2018-07-18 23:37


Comisia de la Veneția DESFIINȚEAZĂ pragul financiar al abuzului în serviciu

 |  20:22
Comisia de la Veneția DESFIINȚEAZĂ pragul financiar al abuzului în serviciu

„Adevărul” a obţinut poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: aşa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus în definirea infracţiunii de abuz în serviciu, prag sub care fapta ar urma să fie dezincriminată penal.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Panos Kakaviatos, a confirmat primirea solicitării şi a comunicat că aceasta a fost transmisă persoanei care a supervizat întocmirea raportului.

După câteva zile, Adevărul primit răspunsul, pe care îl redăm integral, cu sublinierile pe care au ţinut să le facă înşişi oficialii Comisiei de la Veneţia: „Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: '... Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'. (paragraful 102).

 Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz  unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”.  

 Comisia de la Veneţia este un organism în care sunt reprezentate toate ţările membre ale Consiliului Europei. Din partea României, membru titlular al Comisiei este Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, iar membru supleant este Bogdan Aurescu, actualmente consilier prezidenţial.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-09-25

TAGURI: comisia de la venetia, abuz in serviciu, prejudiciu, prag financiar

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
25 Sep 2017

OARE PANA ACUM NIMENI DIN ROMANIA NU STIA DESPRE ASTA . TUDORELE NENE TOT SISTEMUL JUDICIAR S-A COMPROMIS 100% impunand bazaconiile de pana acum .Ro nu mai poate fi niciodata STAT DE DREPT pentru ca l-ati facut voi MAFIOTII STAT DE KKT .
Random imageUltimele stiri

Apa Nova