2017-01-19 23:21

EVENIMENT


Comisia Europeană investighează ajutoarele de stat acordate firmelor de transport aerian din România

 |  18:46
Comisia Europeană investighează ajutoarele de stat acordate firmelor de transport aerian din România
Comisia Europeană (CE) a deschis douăinvestigaţii aprofundate cu privire la o schemă de sprijin pentru investiţii înaeroporturile regionale din România şi pentru a stabili dacă anumite rabaturi şireduceri acordate de către aeroportul din Timişoara unor companii aerienedenaturează concurenţa.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, înceea ce priveşte schema de sprijin pentru investiţii în aeroporturile regionaledin România, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că finanţarea publicăîndeplineşte un obiectiv de interes general clar definit, "având în vedereaparenta supraofertă de servicii aeroportuare din România". În plus, CEtrebuie să evalueze dacă infrastructura modernizată este necesară şiproporţională, avându-se în vedere, în special, activitatea limitată aaeroporturilor.

Investigaţia iniţială indică faptul căaeroporturile regionale din România înregistrează, în general, pierderi şi căpierderile lor din exploatare sunt acoperite anual de către stat. Normele UEpermit acordarea de ajutoare pentru înfiinţarea de rute noi pe aeroporturileregionale sau pentru finanţarea unor servicii de interes economic general.Acestea nu permit acoperirea, pe o bază continuă, a pierderilor din exploatare.

Totodată, Comisia trebuie să verifice dacăsubvenţiile anuale acordate aeroportului din Timişoara servesc doar lareducerea cheltuielilor curente ale operatorului aeroportuar. În absenţa unuiobiectiv de interes economic general, acest fapt ar fi incompatibil cu normeleUE, întrucât ar oferi beneficiarului un avantaj inechitabil faţă de concurenţiisăi, care trebuie să funcţioneze fără ajutor.

De asemenea, Comisia va investiga încontinuare relaţiile contractuale dintre aeroportul din Timişoara şi Wizz Air,şi anume un contract de marketing încheiat în 2008 şi neplata unor taxe deaeroport în valoare de 2,6 milioane euro, precum şi reduceri suplimentare de 72%până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate(adică aeronavele cu o greutate maximă la decolare de peste 70 de tone).

"Comisia îşi exprimă îngrijorarea cuprivire la faptul că un astfel de tratament preferenţial ar putea avea dreptefect scoaterea forţată de pe piaţă a unicului concurent, pe unele rute, alcompaniei Wizz Air", se arată în comunicat.

Deschiderea investigaţiilor aprofundateprivind ajutoarele de stat oferă Guvernului român şi părţilor terţe interesateposibilitatea de a prezenta observaţii privind măsurile în cauză. Acest fapt nuaduce atingere rezultatului final al investigaţiei.„Comisia are datoria de a efectua investigaţii atunci când consideră că esteposibil ca autorităţile publice să acorde subvenţii care denatureazăconcurenţa. Normele permit subvenţii destinate compensării serviciilor deinteres economic general şi, în anumite condiţii, îmbunătăţirii infrastructuriide acces sau sprijinirii creării de rute noi pe aeroporturile regionale.Acestea nu permit acordarea de subvenţii destinate să acopere, pe o bazăcontinuă, pierderile din exploatare”, a declaratvicepreşedintele CE peprobleme de concurenţă, Joaquín Almunia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri