2017-01-20 22:19

EVENIMENT


Arafat s-a întors, protestele continuă

 |  20:59
Arafat s-a întors, protestele continuă

După o întrevedere la Guvern cu premierul Emil Boc, Raed Arafat, fondatorul SMURD, a decis să se întoarcă la Ministerul Sănătăţii, pe postul de subsecretar de stat din care şi-a dat demisia acum o săptămână.

Arafat a spus că a revenit în Ministerul Sănătăţii deoarece a dispărut motivul pentru care plecase, adică proiectul de lege care introducea concurenţa în domeniul medicinei de urgenţă. Arafat a susţinut că nu a negociat revenirea sa şi că aceasta i-a fost propusă de ministrul sănătăţii şi de premierul Emil Boc, iar preşedintele Traian Băsescu a agreat-o.Potrivit premierului, Arafat va fi unul dintre principalii experţi din domeniu care vor lucra pe noua lege. „Opiniile mele vor fi susţinute de o comisie de urgenţe. Comisia rămâne nemodificată, include toţi factorii, e comisie de specialitate, a lucrat şi a ajutat la dezvoltarea acestui sistem. Putem să îmbunătăţim pe urgenţă. Sunt anumite aspecte pe care trebuie să le rezolvăm mai repede, anumite aspecte organizaţionale, tot pe răspândirea punctelor de aviaţie SMURD”, a mai declarat Raed Arafat.

Prima victimă

Medicul Andrei Georgescu, care fusese numit subsecretar de stat în locul lui Raed Arafat, şi-a dat demisia în cursul zilei de ieri. „A fost o discuţie amiabilă între mine şi premier. Am considerat, văzând presiunile care se fac, că e mai bine să plec eu. Mi s-a propus postul de consilier al ministrului sănătăţii, dar am refuzat”, a declarat medicul Andrei Georgescu, care se va întoarce la postul de şef al Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Universitar Bucureşti.

Protestele continuă

Raed Arafat a mai spus că a fost şocat de reacţia de susţinere pe care a primit-o din partea populaţiei. „Ce s-a întâmplat în prima parte mi-a arătat că am susţinere şi lumea crede în ce s-a făcut în sistemul de urgenţă. Acum e altă situaţie, care nu mai are legătură cu domnul Arafat, populaţia are dreptul să-şi spună punctul de vedere”, a spus Arafat.

În ciuda declaraţiilor fondatorului SMURD, au fost şi voci care au pus sub semnul întrebării motivele revenirii. „Întoarcerea lui Arafat în minister o văd bună dintr-un punct de vedere, şi anume pentru a proteja ceea ce a creat. Dacă se întoarce însă din alt motiv, mai exact pentru ce e în ţară, greşeşte amarnic, pentru că toată credibilitatea pe care a câştigat-o până acum o va pierde”, este de părere Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Revenirea lui Arafat este privită însă cu ochi buni de mulţi din sistemul medical. „Mă bucur că odată cu revenirea lui Arafat în Ministerul Sănătăţii intrăm în normalitate. Mă bucur că, trecând peste jignirile suportate, a dat dovadă de bun-simţ şi de responsabilitate faţă de sistemul pe care l-a creat. Sosirea lui Cepoi şi reîntoarcerea lui Arafat vor creşte credibilitatea şi profesionalismul în minister”, a declarat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reacţii politice

Eugen Nicolăescu: „Manipularea populaţiei”

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, consideră decizia premierului Emil Boc de a-l readuce în funcţie pe Raed Arafat o încercare de a manipula populaţia, cu scopul de a minimaliza protestele din stradă. „El a fost chemat exact în momentul în care Guvernul nu mai ştie cum să gestioneze situaţia cu oamenii care sunt în stradă şi încearcă să schimbe atenţia opiniei publice, încearcă să micşoreze, probabil, în mintea lor, din protestele cetăţenilor”, a afirmat Nicolăescu.

Varujan Pambuccian: „Un lucru foarte bun”

Deputatul Varujan Pambuccian a declarat că revenirea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii este „un lucru foarte bun“, deoarece „revenirea oricărui meseriaş este întotdeauna de dorit”.Întrebat dacă revenirea în Ministerul Sănătăţii a lui Raed Arafat va duce la încetarea protestelor, Pambuccian a spus: „Nu ştiu dacă are vreo legătură. Nu le privesc ca două lucruri legate“.

Ritli Ladislau: „Am susţinut idea”

Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că a susţinut ideea ca Raed Arafat să revină în cadrul ministerului. „Atât eu, cât şi UDMR am susţinut necesitatea ca domnul Raed Arafat să facă parte din echipa ministerială“, a spus Ritli.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-19

TAGURI: Raed- Arafat, revenire, minister, subsecretar-de-statComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

L.B.
17 Ian 2012

Ar fi bine daca domnul Arafat ar exprima clar de ce a revenit ( in material se noteaza ca ar fi declarat ca "a disparut motivul, acesta fiind concurenta in sistemul de urgenta". Nu cred ca domnia sa poate sa sustina ideea ca lipsa concurentei, chiar si in sisemul sanitar capitolul urgente , este cale spre performanta. Concurenta reala creaza este solutia pentru performanta in orice domeniu . Daca sistemul sanitar "de stat" ramane protejat pe criterii neperformante, in detrimentul furnizorilor privati, pacientul are de suferit. Nu cred ca asiguratii sunt multumiti cu ce le ofera spitalele, medicul de familie, structuri finantate in mare parte din buzunarul asiguratilor . Lipsa de informare a asiguratilor, si cu atat mai mult informatiile eronate au condus an de an la erodarea sistemului sanitar : noi, fiecare, am acceptat, am incurajat, acum cand se iese in strada nici macar nu avem luciditatea sa spunem ce ne doare, pentru ca ne doare "tot"!
C-TIN
18 Ian 2012

Nu il mai criticati pe Arafat. Ganditiva si raspundeti : cati romani au reusit sa il umileasca pe Base si ai lui si sa ii puna sa linga unde au scuipat? Asta da ROMAN cu oua tari! Problema este, de ce aceasta graba si acceptarea a orice compromis pentru a adopta Legea Sanatatii. Ce ascunde oare aceasta lege? Care sunt interesele financiare si care sunt profitorii? Sa nu fiti masochisti si sa spuneti ca va profita poporul roman.

Adauga un comentariu

Random image