2017-01-17 15:17

EVENIMENT


Conducerea Penitenciarului Galaţi, trimisă în judecată pentru uciderea unui deţinut

 |  18:52
Conducerea Penitenciarului Galaţi, trimisă în judecată pentru uciderea unui deţinut

Directorul adjunct al PenitenciaruluiGalaţi a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane - gardieni, cadremedicale, supraveghetori - în cazul uciderii unui deţinut, în iunie 2010,incident care a fost apoi ascuns. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curteade Apel Galaţil-au trimis în judecată pe directorul adjunct al Penitenciarului Galaţi, DanielIonescu, pentru neglijenţă în serviciu.

În acelaşi dosar, au mai fost deferiţijustiţiei Cătălin Mihael Ghibea, şef de tură, pentru complicitate la omor şi lapurtare abuzivă şi fals intelectual, Cristian Ovidiu Zamfir, şef de tură,pentru fals intelectual şi mărturie mincinoasă, şi Emil Mlăjeru, şef de tură,pentru neglijenţă în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Vor mai fijudecaţi în stare de arest preventiv gardienii Petre Daniel Blaj, Vasile Miron,Bucur Codreanu, Cornel Costel Ilie, pentru omor şi purtare abuzivă, şi NicuChiriac, pentru omor, purtare abuzivă şi fals intelectual. Procurorii gălăţeniîi mai acuză pe supraveghetorii Ocheşelu Cosmin Ciupitu, de fals intelectual şimărturie mincinoasă, şi, respectiv, Ionel Valentin Mazăre, de fals intelectual.Medicul penitenciarului Ionuţ Bogdan Băneşanu va fi judecat pentru abuz înserviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual, iar asistentulmedical Doru Vicol pentru neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

Fapta, acoperită cu minuţiozitate

În actul de inculpare, procuroriinotează că în noaptea de 3 spre 4 iunie 2010, gardienii Petre Daniel Blaj, NicuChiriac, Vasile Miron, Cornel Costel Ilie şi Bucur Codreanu au primitdispoziţie de la şeful de tură, Cătălin Mihael Ghibea, să imobilizeze şi sălege de pat un deţinut agresiv. Anchetatorii precizează că în cazul deţinutuluiexista aprobare din partea conducerii unităţii de a se aplica acestuia mijloacede imobilizare doar la nivelul mâinilor. Gardienii însă nu au respectatdispoziţiile primite şi l-au lovit pe deţinut cu pumnii, cu picioarele şi cubastonul în zona toracică, peste faţă şi peste picioare, provocându-i multipleleziuni traumatice, spun procurorii. Toate aceste leziuni au dus la decesulvictimei.

Fapta gardienilor a fost acoperităulterior de ceilalţi complici care fie au omis să menţioneze incidentul înprocesul verbal de predare-primire a serviciului, fie nu au acordat îngrijirilemedicale necesare victimei, consemnând date nereale în registrul de consultaţiimedicale.

Fişa medicală a fost falsificată

Din cercetări a mai reieşit faptul căvictima nu a fost consultată din punct de vedere medico-legal, fiind consemnatedate false în fişa sa medicală, respectiv "agitaţie psiho-motoriemoderată, pot fi aplicate mijloace de imobilizare în cazul agravării stării deagitaţie". Incidentul produs la Penitenciarul Galaţi nu a fost investigat corespunzător decei ce aveau responsabilităţi pe această linie, consemnându-se în rapoarteleîntocmite o stare de fapt neconformă cu realitatea, mai scriu procurorii.Raportul de constatare medico-legală întocmit în cauză a concluzionat cămoartea victimei a fost violentă şi a fost cauză a şocului traumatic şihemoragic consecutiv unui traumatism toraco-abdominal drept, cu ruptură renalădreapta şi fisură hepatică. Între leziunile traumatice produse prin loviricu/sau corpuri contondente, respectiv comprimarea bazei toracelui şi decesexistă o legătură de cauzalitate directă, conchid procurorii. Dosarul a fosttrimis pentru judecare Curţii de Apel Galaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image