2019-01-24 04:44


Consilierul lui Crin a câştigat bătălia consultanţilor politici de la Haţeg. Mariana Câmpeanu (PNL) a câştigat alegerile la Hunedoara.

 |  20:19
Consilierul lui Crin a câştigat bătălia consultanţilor politici de la Haţeg. Mariana Câmpeanu (PNL) a câştigat alegerile la Hunedoara.

Consultanţii politici nu consiliază doar candidaţii la Preşedinţie,miniştrii sau politicienii de la nivel central. Ei se implică şi încompetiţiile de pe plan local. Cea mai recentă dovadă în acest sens s-a pututconstata la Haţeg. Alegerile parlamentare parţiale desfăşurate duminică în Colegiul3 la Haţeg, judeţul Hunedoara, nu au însemnat doar competiţia partidelorpolitice, ci şi a consultanţilor politici. Toţi candidaţii cu şanse care s-auînfruntat duminică au apelat la serviciile profesioniste ale oamenilor care seocupă de îmbunătăţirea imaginii politicienilor.

PNL are, începândde duminică, un deputat în plus. Fostul ministrul al muncii Mariana Câmpeanu areuşit să câştige alegerile parlamentare desfăşurate la Haţeg, judeţulHunedoara, într-un colegiu preponderent rural. Ea i-a devansat pe DanielRăducanu, reprezentantul PDL, clasat pe locul 2, dar şi pe Liliana Ţolaş,candidata PSD, şi pe Nicolae Timiş, primarul Haţegului, plasaţi pe locurile 3,respectiv 4. Scaunul de deputat a fost puternic râvnit, în bătălieînfruntându-se opt oameni de pe la toate partidele. Ostilităţile s-audesfăşurat în cel mai pur spirit electoral românesc, cu pomeni electoraleacordate votanţilor. Printre porcii şi lemnele împărţite de echipele candidaţilors-au putut observa, totuşi, şi sfaturile profesioniste ale consultanţilorpolitici.

Consilierul lui Crin a pus umărul la victorie

PNL a decis să nurişte cu un consultant necunoscut de conducerea liberală. Mariana Câmpeanu aprimit sfaturile lui Alin Bogdan, cel care-l consiliază pe însuşi liderulsuprem al partidului, Crin Antonescu. Alin Bogdan s-a ocupat de proiectarea laHaţeg a unei cât mai bune imagini a fostei ministre în guvernul Tăriceanu. El asupervizat campania de imagine a liberale, neimplicându-se totuşi în modconcret decât în câteva aspecte, după cum a recunoscut consultantul pentru „Puterea”.Mariana Câmpeanu nu se află la prima încercare de a accede în Parlament. Eaşi-a mai încercat norocul şi în 2008, într-un colegiu din Bucureşti, neavândsucces atunci.

PDL a ales culoarea verde

Deşi nu existăconfirmări oficiale, toate indiciile duc înspre faptul că PDL a mers la Haţegpe mâna consultantului Răzvan Săndulescu, cel care a realizat campania TeodoreiTranadafir la candidatura acesteia pentru postul de deputat de Bucureşti. Afişeleelectorale ale lui Daniel Răducanu, candidatul PDL de la Haţeg, erau foarteasemănătoare cu afişele folosite de Teo Trandafir în campanie. Atât nuanţeleculorilor, cât şi fonturile înscrisurilor păreau a fi din acelaşi film. RăzvanSăndulescu, care este proprietar ai firmei Kensington Communication, neagă însă faptul că a lucrat pentru candidatul PDL.

PSD a apelat la un consultant local

Spre deosebire dePNL şi PDL care au folosit serviciile unor profesionişti ai imaginii de laBucureşti, Liliana Ţolaş, candidata PSD, a preferat să lucreze cu un consultantpolitic local. Cel puţin, aşa susţin social-democraţii. „Nu am apelat la unconsultant de la Bucureşti, am folosit unul local, cu care dumneaei a maicolaborat. Ea l-a contactat”, a declarat pentru „Puterea” Laurenţiu Nistor,deputat PSD de Hunedoara, care s-a implicat în campania Lilianei Ţolaş.

RemusCernea, candidatul de 1.500 de lei

Ecologistul RemusCernea, candidat independent duminică, nu a apelat la consiliere de imagineprofesionistă. Ba mai mult, el spune că întreaga sa campanie a costat 1.500 de lei,adică 15 milioane de lei vechi. „Campania mea a costat1.500 de lei. Eu nu am avut un consultant politic, mi-am desfăşurat campaniaîmpreună cu colegii mei de la Mişcarea Verzilor. Banii au fost cheltuiţi petransport, afişe şi masă pentru colegii mei”, a declarat Cernea pentru„Puterea”. „Campaniile contracandidaţilor mei au costat mult mai mult. Înprimul rând, a fost vorba de infrastructură, ei au avut chiar şi 8-10 oameni înfiecare sat. În Haţeg sunt 100 de sate, colegiul este în mare parte rural. Nu afost o campanie unde să fi contat ceea ce spui. Indiferent ce spuneai, oameniivotau dacă le dădeai ceva. A contat foarte mult să ai în sat oameni de caredepinde alimentarea cu lemne a sătenilor, sau lucruri de genul ăsta”, a maiprecizat ecologistul.

Clasamentul oficial

Câştigătoarea fotoliului de deputatMariana Câmpeanu a obţinut 34,85%, adică 8.738 de voturi, din numărul totalal voturilor valabil exprimate, conform datelor finale centralizate de BiroulElectoral Judeţean Hunedoara. Pe locul doi s-a clasatcandidatulPDL,Daniel Răducanu, care a fost votat de 7.339 de alegători (29,27%). CandidataPSD s-a clasat pe locul al treilea, Liliana Ţolaş obţinând 20,81%, adică 5.218voturi. Ea a fost urmată în preferinţele electoratului de candidatulindependentNicolae Timiş, primarul oraşului Haţeg, care a fostvotat de 2.683 de alegători (10,7%). Reprezentatul UDMR,FulopBela,a obţinut 438 voturi, fiind urmat de independentul Remus Cernea, cu269 voturi, de Mircea Părăian (PNG-CD), cu 197 voturi, şi de Emil Danci (PNŢCD),cu 187 voturi.

Numărul total al alegătorilor care s-auprezentat la urne a fost de 25.736, iar numărul voturilor valabil exprimate afost de 25.069. Prezenţa la vot în procente a însemnat 48% dintre cei 53.222 dealegători din Colegiul 3 Haţeg - Ţinutul Pădurenilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
07 Dec 2010

Ce nu inteleg eu, e ca nu se face al doi-lea tur de scrutin pentru ca din cite am inteles nici un candidat nu a luat peste 50% din voturi. Dar in brambureala din Romanika te poti astepta la orice. O zi buna!
DUMITRU IUGA
09 Dec 2010

Stimati tovarasi, cum ramane cu sondajele care trimit PDL in afara Parlamentului?
Random imageUltimele stiri

loading...