2017-01-21 23:45

EVENIMENT


Contracte cu dedicaţie la ALPAB

 |  21:00
Contracte cu dedicaţie la ALPAB

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), condusă de directorul general Radu Popa, este o instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei, păstorită încă de Sorin Oprescu. Ca şi municipalitatea, ALPAB are contracte în neregulă care constituie contravenţii şi pentru care a fost sancţionată de cătreAutoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Prezentăm mai jos câteva dintre aceastea, pentru a le arată bucureştenilor ce se întâmplă cu banii lor.

● „Referitor la contractele nr. 433/22.12.2009, având ca obiect execuţia de «Lucrări realibilitare parchet/zugrăvit interior birouri TEI TOBOC», în valoare de 63.076, 25 lei fără TVA, şi nr. 431/22.12.2009, avânda ca obiect execuţia de «Lucrări de reparaţii acoperiş birouri TEI TOBOC, în valoare de 62.795,97 lei fără TVA, se constată că autoritatea contractantă a atribuit două contracte pentru reparaţia aceluiaşi imobil, în aceeaşi zi. (...) Ţinând cont de faptul că valoarea totală a lucrării depăşeşte pragul de 15.000 de euro, autoritatea contractantă avea obligaţia de a aplica una dintre procedurile competitive prevăzute de art. 18 din OUG nr. 34/2006. Ca urmare, autoritatea contractantă a divizat contractual de achiziţie publică în mai multe contracte distinct de valoare mai mică în scopul de a evita aplicarea prevederilor ordonanţei de urgenţă care instituie obligaţii în raport cu anumite praguri valorice, atribuind direct contracte de valoare mică. (...) Echipa de control a sancţionat autoritatea contractantă cu amendă în cuantum de 35.000 lei.”

● „Procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare având ca obiect achiziţia «lucrărilor suplimentare de amenajare în Zona Bulevardului Unirii». (...) Valoarea estimată a contractului - 1.177.873 lei. (...) Echipa de control a constatat că autoritatea contractantă nu a precizat care sunt motivele tehnice şi nici nu a făcut dovada existenţei acestor motive tehnice pentru care contractul de achiziţie publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic. (...) Autoritatea contractantă a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 35.000 de lei.”

● Într-un singur raport de control din anul 2010 se arată că ALPAB a direcţionat nu mai puţin de 77 de contracte de achiziţie publică atribuite direct şi doar şase prin procedura cerere de oferte. Spre exemplu, pe 09.07.2009, instituţia al cărei şef e Radu Popa a acordat direct patru contracte distincte unei singure firme – SC Soluţii Urbane SRL Bucureşti – pentru executarea de lucrări la instalaţiile aferente unei singure construcţii. În dosar au fost sancţionate şapte fapte, amenda totală fiind de 200.000 de lei.

Pupilul lui Oprescu

Radu Popa a fost ales preşedinte director general al Bursei Române de Mărfuri la începutul lunii ianuarie din 2008, funcţie pe care a rezistat doar şase luni. El susţinea atunci că motivul schimbării sale a fost faptul că noua structură a acţionariatului "nu s-a pliat" pe strategiile sale transparente.

În 2009, Popa ajunge director general la ALPAB, numit de Sorin Oprescu. Reamintim că sediul de campanie pentru alegerile din 2008 la Primăria Capitalei al lui Oprescu a fost în incinta Bursei conduse pe atunci de Popa.

Curtea de Conturi a cerut în mai 2010 suspendarea din funcţie a directorului ALPAB, în urma unui raport de control al inspectorilor Curţii. Concluziile verificărilor au fost trimise ulterior procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care au declanşat, la rândul lor, o anchetă privind contractele încheiate în mandatul lui Radu Popa.

Oprescu a sărit atunci repede în apărarea protejatului său: „Eu nu am primit acel raport. Normal, eu, ca şef al unităţii, trebuie să-l primesc, dacă este unul nou. (...) Să se verifice, să se contraverifice, nu am nimic împotriva controalelor, dar atunci când se transformă în hărţuire ca asta, se întâmplă de un an, din toate părţile, îţi pui un semn de întrebare şi nu ştii să răspunzi“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10

Mai multe imagini:
Contracte cu dedicaţie la ALPAB
zoom
Contracte cu dedicaţie la ALPAB
zoom
Contracte cu dedicaţie la ALPAB
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

POPA
21 Sep 2011

Cit mai fura GEALATUL pentu CEL MAI PROST PRIMAR din 1990 in coace. De ce dosarele de la DNA sit tinute in sertar.Poate afla si DNA-ul ce este un''baston''.

Adauga un comentariu

Random image