2017-01-18 20:48

EVENIMENT


Contractele cu băieţii deştepţi, trimise „la analize”

 |  19:41
Contractele cu băieţii deştepţi, trimise „la analize”

Contractele bilaterale din energie au fost transmise către Ministerul Justiţiei în vederea găsirii unei posibilităţi de anulare a acestora, a declarat, ieri, ministrul economiei, Lucian Nicolae Bode.

În data de 15 februarie, negocierile bilaterale cu companiile din sector în scopul reducerii duratei şi a cantităţii şi, respectiv, a creşterii preţului nu au dat rezultatele aşteptate, iar în aceste condiţii s-a luat decizia transmiterii contractelor către Ministerul de Justiţie în vederea analizării lor pentru o eventuală anulare, a precizat ministrul economiei, citat de Agerpres. O decizie în acest sens urmează să fie luată în 23 februarie, a mai spus Bode, care a menţionat că urmează să se stabilească o poziţie comună a celor două ministere. Potrivit şefului de la Economie, principalul obstacol în încheierea negocierilor a fost creşterea preţului energiei electrice livrate de Hidroelectrica. Pe de altă parte, în privinţa reducerii cantităţii şi a duratei contractului au existat unele acorduri. „Statul român este interesat să aducă aceste contracte în limita normalului şi a bunului-simţ”, a spus Lucian Nicolae Bode. Acesta a subliniat că „există şi un plan B” care va fi aplicat după şi în funcţie de răspunsul primit de la Ministerul Justiţiei.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat, la începutul acestei luni, că Guvernul României trebuie să exploreze orice posibilitate juridică legală pentru a anula contractele bilaterale secrete din energie şi să negocieze cu respectivele companii noi contracte, la preţuri de piaţă.

Care sunt firmele vizate

Potenţialul financiar pe care-l prezintă afacerile cu energie electrică nu a putut scăpa atenţiei câtorva personaje cu influenţă din România. Cel mai reprezentativ este Dan Voiculescu; acesta a reuşit, prin firma sa GRIVCO, să intre pe „lista scurtă” a beneficiarilor de energie ieftină din România. GRIVCO a izbutit performanţa, în perioada 2003-2006, să cumpere curent de la complexurile Rovinari şi Turceni, la preţuri considerate sub cele de producţie, şi să vândă tot la stat - la Metrorex. Paleta este completată de afacerile altor apropiaţi ai unor oameni politici, cele mai cunoscute fiind societăţile Beny Alex Satu Mare şi Green Energy Bucureşti. Compania Beny Alex este controlată de omul de afaceri sătmărean Vasile Ţânţaş (apropiat al deputatului PDL de Bistriţa Ioan Oltean), iar Green Energy aparţine primarului de Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, cunoscut lider al PDL în Moldova. Totuşi, aceştia nu ajung la nivelul a două mari firme ce au contracte serioase cu Hidroelectrica - Alro şi Energy Holding. Acestea au reuşit, după ce preşedintele Traian Băsescu a denunţat practicile lor, să-şi prelungească relaţiile contractuale cu producătorul hidro. Toate aceste contracte sunt în plin proces de renegociere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: contracte, energie, baieti desteptiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image