2017-01-20 11:48

EVENIMENT


Coplata: efecte şi consecinţe imediate

 |  21:00
Coplata: efecte şi consecinţe imediate

De anul viitor, fiecare român care munceşte va trebui să plătească suplimentar pentru a beneficia de anumite servicii medicale. Legea care prevede valoarea coplăţii a fost publicată în Monitorul Oficial, urmând să-şi producă efectele din 2012. Ministerul Sănătăţii estimează că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anual sistemului de sănătate.

Coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Valoarea acestei taxe suplimentare nu poate depăşi a douăsprezecea parte a veniturilor nete anuale realizate şi va fi plătită de către persoanele angajate. De la acest sistem vor fi scutiţi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate. Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplăţii pentru serviciile medicale este „tichetul moderator pentru sănătate“. Modelul acestui formular cu regim secial şi modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

La adoptarea proiectului de către Guvern, în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de 5 lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat şi 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 de lei. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei. Executivul mai propunea în noiembrie 2010 ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.

Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate atât pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, cât şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate.

Excepţii

Pensionari cu venituri sub 740 lei/lună

Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani fără venituri

Bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-19

TAGURI: coplata, bir, angajati, monitorul oficialComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DAN
05 Dec 2011

Tovara, dute si te documenteaza ca DEZINFORMEZI ! Sefii tai au oare habar de prostiile pe care le lansezi aici?
MIHAI
05 Dec 2011

Daca guvernantii prin INCOMPETENTA lor au distrus sistemul de asigurari de sanatate si vor sa treaca cea mai mare parte a cheltuielilor pe spatele contribuablilor, care au platit si platesc contributie la asgurari, doresc sa le fac cunoscut urmatoarele :REFUZ SA MAI PLATESC CONTRIBUTIE LA ASIGURARI DE SANATATE. IN SCHIMB, CER CU HOTARARE SA MI SE RESTITUIE SUMELE PLATITE TIMP DE 44 DE ANI DREPT CONTRIBUTIE LA ASIGURARI DE SANATATE, dupa care imi voi platii din propriul buzunar orice necesitate medicala apeland la servicii private. Las guvernul sa-mi calculeze sumele ce mi se cuvin, care in mod sigur sunt FOARTE MARI. Poate o astfel de masura va ;REZOLVA; criza din sistemul de sanatate.

Adauga un comentariu

Random image