2017-01-23 00:42


Copos: „Bravo celor care au luat milioane din transferuri!”. Patronul Rapidului îi felicită pe impresarii care au câştigat comisioane de milioane de euro în fotbal

 |  20:30
Copos: „Bravo celor care au luat milioane din transferuri!”. Patronul Rapidului îi felicită pe impresarii care au câştigat comisioane de milioane de euro în fotbal

George Copos, judecat pentru evaziune fiscală şi înşelăciuneîn dosarul transferurilor de fotbalişti, a declarat, ieri, în faţa instanţei,cu ocazia audierii sale, că FC Rapid nu ştia dacă există impresari care auobţinut comisioane de circa un milion de euro pentru transferul lui FlorinBratu la Galatasaray,dar dacă le-au obţinut, „bravo lor”.

Copos a spus că la data de 1 septembrie 2003 Asociaţa FCRapid a încheiat un contract de1.750.000 de euro pentru transferul acestui jucător la echipa turcă, dar că nuştie cine a încasat celelalte sume, până la 2.700.000 de euro - valoarea realăa contractului, potrivit procurorilor anticorupţie. „Nu ştiu cine a încasatcelelalte sume, până la 2.700.000 de euro, pentru că eu eram doar finanţator”,a spus Copos. „FC Rapid n-a ştiut niciodată că s-au mai încasat şi alte sume debani. Iar cei care le-au încasat, bravo lor! Bravo lor că au venit cu banii înRomânia, iar România şi cluburile de fotbal au încasat sute de milioane deeuro, care au ajuns în bugetul de stat, respectiv în bugetele cluburilor”, adeclarat în instanţă Gheorghe Copos. Omul de afaceri a mai spus că îi este„ruşine” că se află în faţa instanţei, acuzat de evaziune fiscală şiînşelăciune, pentru că aceste fapte „nu există”. Despre transferul jucătoruluiCristian Dulca, în legătură cu care este acuzat că ar fi prejudiciat statul cu100.000 de dolari, Gheorghe Copos a explicat instanţei că, potrivit legislaţieide la vremea respectivă, nu era obligat să plătească impozit la stat. „Peatunci erau fundaţii şi asociaţii, iar conform legii acestea erau scutite deplata impozitului către stat, daca foloseau peste 80 la sută din sume pentruscopurile pentru care au fost create aceste fundaţii sau asociaţii”, a spusGheorghe Copos. „UFC Rapid avea pierderi de peste 14 miliarde de lei vechi, lavremea respectivă. Cum puteam să facem evaziune dacă aveam pierderi de peste 14miliarde de lei? Nu eram obligaţi să plătim impozit pe profit, pentru că nuaveam profit”, a mai spus Gheorghe Copos.

Opt oameni din fotbal, deferiţi justiţiei

Opt reprezentanţi ai cluburilor de fotbal au fost trimişi, pe 2 octombrie 2008, înjudecată, în legătură cu transferurile în străinătate a 12 jucători, procuroriiacuzându-i pe Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu,Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Ioan Becali şi Victor Becali de evaziune,înşelăciune şi spălare de bani. Rechizitoriul procurorilor Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA) se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti româniefectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şiOţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conturile inculpaţilor, sub sechestru

Conform procurorilor, preşedintele clubului RapidBucureşti, Gheorghe Copos, în cursul lunii ianuarie 1999, a ascuns contractulreal de transfer al fotbalistului Cristian Dulca, în valoare de 600.000 dolari,prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000de dolari. În luna septembrie a anului 2003, tot Copos a înregistrat încontabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui BratuFlorin, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari. Conform rechizitoriului,între Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali, JeanPădureanu, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu au avut loc transferuri bancaredin sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc, în conturile personale, fărăjustificare (împrumuturi fictive, „transferuri bancare incidentale” - conceptinexistent în activitatea bancară). În vederea recuperării prejudiciului, s-ainstituit sechestru asigurator asupra bunurilor şi conturilor celor optpersoane trimise în judecată şi ale cluburilor Dinamo Bucureşti, GloriaBistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image