2017-01-23 23:03


Corupţia şi contrabanda vulnerabilizează România în 2011

 |  19:59
Corupţia şi contrabanda vulnerabilizează România în 2011
Româniase va confrunta în 2011 atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate decorupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu riscuriinternaţionale, de la spionaj la insecuritate energetică, a declarat directorulSRI, George Maior, la bilanţul pe 2010.

Potrivitlui Maior, o atenţie prioritară va fi acordată de SRI şi preveniriiterorismului, având în vedere faptul că instabilitatea din Orientul Mijlociu şidin Nordul Africii poate avea anumite efecte asupra securităţii naţionale.

Încadrul conferinţei de presă de miercuri, directorul SRI a prezentat şirezultatele unor cercetări sociologice independente din 2010,care aratăcă aproape 70% dintre români consideră că SRI este o instituţie diferită devechea Securitate, în timp ce peste 50% dintre respondenţi au spus că Serviciuls-a reformat după 1989. De asemenea, 40% dintre români au un nivel ridicat deîncredere în SRI. "Sunt cifre care oferă ofiţerilor de informaţii şi miepersonal încrederea că, în vremuri dificile, facem parte dintr-o instituţiecredibilă şi apreciată de populaţie", a spus Maior.

Deasemenea, Maior a susţinut că, dacă din 2007 până în 2010, Serviciul s-aaxatîn principal pe procese şi produse informaţionale, anul trecut aînceput săse focalizeze şi pe dimensiunea de personal de management alresurselor umane. "Am definitivat un Ghid al Carierei în SRI şi am iniţiato reformă relevantă a educaţiei, instruirii şi cercetării în intelligence.Odată implementat, Ghidul va stabili trasee de carieră predictibile şi va oferimotivaţii profesionale pentru susţinerea performanţei individuale", a maispus directorul SRI.

DirectorulSRI, George Maior, a prezentat ieri bilanţul activităţii pe anul 2010, laeveniment fiind prezenţi preşedintele Traian Băsescu, consilierul pe problemede apărare al Preşedinţiei, Iulian Fota, dar şi preşedintele Comisiei decontrol al SRI din Parlament, Cezar Preda.

Băsescutrasează priorităţile: securitatea alimentară,energetică, nucleară şi crima organizată

PreşedinteleTraian Băsescu a spus că priorităţile SRI pentru următorul an trebuie să vizezesecuritatea alimentară, energetică, nucleară, a sistemului de sănătate, dar şicombaterea crimei organizate şi a evaziunii fiscale. "Oprioritaterămâne în continuare siguranţa energetică şi eventualele vulnerabilităţi dinpunct de vedereal asigurării necesarului de energie pentru economianaţională şi pentru populaţie. (...) Securitatea alimentară şi nucleară trebuiesă intre în atenţia SRI, pentru a preveni orice risc din acest punct devedere", a atenţionat Băsescu, referindu-se la cele mai importantecapitole pe care Serviciul trebuie să le aibă în vedere pentru anul 2011.

Preşedintelea spus însă că rămâne o prioritate şisesizarea disfuncţionalităţilor dininteriorul aparatului de stat, la nivel central şi local, afirmând că labilanţul SRI din acest an a cerut instituţiei, spre deosebire de anul trecut,să se implice şi în destructurarea grupărilor de crimă organizată de la nivellocal, deoarece cele de la nivel naţional sunt deja o prioritate.

Băsescua vorbit şi despresecuritatea sistemului de sănătate, unde încă nu existăun răspunsprivind cauzele serviciilor de asistenţă medicală slabă, încondiţiile în care bugetul alocat a crescut în ultimii ani de la 1 miliard deeuro la 4 miliarde.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-09

Mai multe imagini:
Corupţia şi contrabanda vulnerabilizează România în 2011
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image