2017-01-22 18:21


Credincioşii se opun spargerii Mitropoliei Clujului

 |  21:00
Credincioşii se opun spargerii Mitropoliei Clujului

Cei mai mulţi locuitori supuşi Mitropoliei Clujului nu vor să treacă sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi-a motivat decizia de reîmpărţire a episcopiilor din Ardeal spunând că „În anul 2005, hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată în grabă de către Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhii”. Decizia reîmpărţirii canonice a Ardealului va fi luată la Sinodul din 16-17 februarie.

Sondajul care contrazice Patriarhia

În Mitropolia Clujului, 64% dintre respondenţi au declarat că nu ar fi de acord ca episcopia de care aparţin să se mute la o altă mitropolie. În judeţul Alba, 64% dintre persoanele chestionate şi-au exprimat dezacordul, iar în judeţele Mureş şi Alba - câte 57%. De asemenea, 70% dintre respondenţi sunt de părere că mutarea ar avea un impact negativ.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 8-9 februarie pe un eşantion reprezentativ de 1.021 indivizi de peste 18 ani din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi alţi 500 de indivizi de 18 ani şi peste din judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Eroarea este de +/- 3%.

Un coeficient de 92% dintre locuitorii judeţelor Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj se consideră persoane religioase, potrivit sondajului amintit. Conform cercetării IRES, 66% dintre cei chestionaţi declară că merg la biserică cel puţin o dată pe lună, 36% merg la biserică o dată sau de câteva ori pe săptămână, 22% de câteva ori pe lună, iar 10% o dată pe lună. De asemenea, 17% dintre respondenţi spun că merg la biserică de câteva ori pe an, 3% o dată pe an, 9% mai rar şi 4% niciodată.

Împărţeala episcopiilor

Mitropolia Clujului a fost înfiinţată de Sinodul BOR pe 4 noiembrie 2005, cu 38 de voturi pentru şi 2 abţineri. Mitropolia Clujului a cuprins de la înfiinţare 8 judeţe: Baia Mare, Satu Mare, Bihor, Zalău, Bistriţa, Cluj, Mureş şi Alba, păstorite de mitropolitul Bartolomeu Anania până la moartea sa. Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu, păstorită de ÎPS Laurenţiu Streza, cuprinde judeţele Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna.

Pe 16 decembrie 2011, sinoadele Mitropoliei Clujului şi Mitropoliei Ardealului s-au întâlnit la Sâmbăta de Jos unde s-a exprimat dorinţa ca Episcopia Oradei şi cea din Alba Iulia să treacă sub oblăduirea Mitropoliei Ardealului. Ulterior şi Episcopia Devei şi Hunedoarei şi-a exprimat dorinţa să treacă sub păstorirea Mitropoliei Ardealului.

Mitropolitul Laurenţiu Streza ar urma să primească 4 judeţe: Alba, Mureş şi Bihor (plecate de sub Mitropolia Clujului) plus Hunedoara (luat de la Mitropolia Banatului).

Clujul regretă Oradea

Sinodul Mitropoliei Clujului s-a reunit pe 7 februarie şi a emis un comunicat în care se declara de acord cu plecarea Arhiepiscopiei de Alba Iulia, însă se pronunţa împotriva pierderii Episcopiei Oradei. La sinodul de la Cluj din 7 februarie au lipsit arhiepiscopul Irineu de la Alba Iulia şi episcopul Sofronie Drincec de la Oradea. Comunicatul Sinodului de la Cluj afirmă că: „Opţiunea Arhiepiscopiei din Alba Iulia de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioși, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1.800.000 de credincioși. În acest sens, Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradea de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului”.

Iniţiatorul: arhiepiscopul Irineu

Comentatorul vieţii bisericeşti din România, Dan Ciachir, apreciază că iniţiatorul acestei noi împărţiri a episcopiilor din Transilvania este arhiepiscopul Irineu de Alba Iulia. „Este regretabil ce a făcut arhiepiscopul Irineu şi ar trebui să ne amintim de implicarea sa în erezia de la Pucioasa-Glodeni”, ne-a declarat Dan Ciachir. (n. red. - În anul 1992 pe când se afla la mănăsirea Sinaia, cuviosul Irineu Pop a binecuvântat mişcarea „Noul Ierusalim” de la Pucioasa, mişcare anatemizată ulterior de Sfântul Sinod).

Un act de orgoliu

Sociologul Vasile Dâncu crede că re-împărţirea canonică a Transilvaniei reprezintă un act de orgoliu care nu corespunde dorinţelor credincioşilor. Dâncu a scris pentru contributors.ro următoarele rânduri: „Dacă Patriarhul nu va încuraja acest act de orgoliu și răzbunare târzie, nedemne de ierarhia Bisericii noastre, atunci speranța mea că Biserica noastră a ieșit din timiditate, dar și din războaiele mărunte - semnul instituțiilor nepregătite pentru provocările modernității - va reveni. (...) În duh de frăţietate şi unitate, cum ne îndeamnă comunicatul Pariarhiei, suntem convinși că Sfântul Sinod va respinge unele dintre aceste cereri, fiind astfel consecvent cu o hotărâre curajoasă și dreaptă luată acum vreo şapte ani. Orgoliile unor ierarhi nu pot deturna misiunea Bisericii Ortodoxe, iar Preafericitul Daniel va trebui să aleagă între orgolii și misiune”.

Poziţia Patriarhiei

Patriarhia BOR a emis pe 2 februarie un comunicat în care exprimă următoarea poziţie: „Prin urmare, modificarea apartenenţei canonice la cele două Mitropolii reprezintă dorinţa ierarhilor, clerului şi credincioşilor din eparhiile respective de care Sfântul Sinod trebuie să ţină cont atunci când va analiza propunerea înscrisă pe ordinea de zi a şedinţei de lucru din 16-17 februarie 2012”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-06

TAGURI: Mitropolie, cluj, ardeal, biserica ortodoxa romana, patriarhie, sondajComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VASILE
14 Feb 2012

Oamenii pe buna dreptate se revolta impotriva fostului securist ecleziastic, actualmente asa zisul Patriarh Daniel care face pe bosul si pe tiranul in cadrul Patriarhiei din Romania. Acest raspopit se pupa cu celalalt securist, criminalul Basescu cu care unelteste cum sa fure banii enoriasilor. Ce a facut acest escroc cu banii dati de enoriasi pentru ajutorarea batranilor intemnitati in zapada din iarna aceasta ? I-a furat si si-a facut burtihanul mare ca nu-i mai incap vesmintele preotesti. La munca trantore !
ION
14 Feb 2012

Domnule Vasile, fiti cuviincios ! Banii dati de credinciosi au ajuns la destinatari. Presedintele nu e criminal si Patriarhul n-are cum sa fie raspopit daca e patriarh. Folositi cuvintele doar ca sa aratati cat de intunecata va e mintea? Uitatul la Antene si iRealitati dauneaza grav sanatatii mintale ! Fiti cu bagare de seama ca va pierdeti mintile cei care va intoxicati cu gargarele unor securisti dovediti cu acte, gen Felix Cotovanu, transmise prin tembeliziunile lor.

Adauga un comentariu

Random image