2017-01-24 11:07


''Crime împotriva umanităţii'' pentru atacatorul din Norvegia

 |  20:38
''Crime împotriva umanităţii'' pentru atacatorul din Norvegia
Anders Behring Breivik ar putea fijudecat pentru „crime împotriva umanităţii”, potrivit procurorului ChristianHatlo, citat de cotidianul Aftensposten. Poliţia din Norvegia intenţionează să invoce paragraful 102 din Codul penalnorvegian, introdus în 2008. Acesta se referă la „crimele contra umanităţii” şipoate atrage o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani. Momentan, poliţiaîl acuză pe bărbatul care a organizat dublul atac de la Oslo, de vineri, de„acte de teroare”, „destabilizarea gravă a funcţiilor esenţiale ale societăţii”şi de intenţia de a genera panică în rândul populaţiei. Dacă Breivik va figăsit vinovat pentru aceste acuzaţii, pedeapsa maximă pe care ar putea-o primieste de 21 de ani de închisoare. Psihiatriivor evalua acuzatul

Doi psihiatri vor realiza o evaluare a sănătăţii mintale a lui AndersBreivik. Principalele afecţiuni de care acesta este suspectat sunt psihozaparanoidă sau tulburarea delirantă. Ceea ce a determinat cerinţa anchetatorilorpentru ca bărbatul de 32 de ani să fie evaluat de psihiatri a fost convingereaacestuia că a comis o faptă bună ucigând cel puţin 76 de oameni. Breivik a recunoscutasasinatele, dar nu a pledat vinovat, deoarece nu acceptă să răspundă penalpentru acestea. Scopul său declarat a fost să atragă atenţia pentru casocietatea şi structura sa să fie atacate, nu neapărat să ucidă cât mai mulţioameni. De asemenea, psihologii vor încerca să stabilească dacă Breivik a avutrelaţii sociale de prietenie sau de intimitate cu o femeie. El este suspect deo tulburare schizoidă în cazul în care se dovedeşte că a trăit izolat desocietate în toţi aceşti ani, iar ideologia de extremă-dreapta a devenit pentruel o obsesie.

Finlandezii,o nouă ţintă

Informaţiile conţinute în cadrul manifestului de 1.500 de paginipublicate de Breivik pe internet continuă să ofere detalii şocante. Potrivitcotidianului Helsingin Sanomat, ucigaşul norvegian afirmă că peste 5.000 definlandezi ar trebui condamnaţi la moarte. El a fixat ca ţinte centralelenucleare ale ţării, fără a întocmi o listă cu numele celor care ar trebui săfie ucişi. De asemenea, norvegianul a cerut în document condamnarea la moarte a400.000 de persoane din Europa, printre care lideri politici şi economici,reprezentanţi ai presei şi ai mediului cultural.

Fiicaunei românce, dispărută

Karin Elena Holst, o adolescentă de 16 ani a cărei mamă este o româncădin oraşul Codlea, judeţul Braşov, este una dintre presupusele victime aleteroristului norvegian. Tânăra era dată dispărută, marţi, şi se crede că amurit înecată încercând să înoate în apele din apropierea insulei Utoeya.Karin, care se înscrisese în urmă cu câteva luni în organizaţia de tineret aPartidului Laburist, şi-a contactat familia telefonic, vineri, spunând că setrage în tinerii aflaţi pe insulă. Convorbirea s-a întrerupt brusc şi de atunci,nimeni nu mai ştie nimic de ea. Autorităţile oraşului Codlea au anunţat căprietenii şi familia lui Karin, care îşi petreceau vacanţele de vară înRomânia, vor organiza o acţiune de comemorare, joi, de la ora 19.00.

Închisoarepe viaţă

Procurorul Christian Hatlo a declarat, după prima audiere a suspectuluiacuzat că a ucis 76 de persoane în dublul atac de vineri, că acesta estepregătit să îşi petreacă toată viaţa în detenţie. Chiar dacă a recunoscutfaptele, Breivik nu a pledat vinovat, el justificând că a vrut să-şi apere ţaraşi Europa de islam şi marxism. Procurorii au cerut arestarea acestuia pentruopt săptămâni, iar judecătorul l-a plasat pe Breivik în detenţie în izolarecompletă timp de patru săptămâni.

Avocatulapărării invocă nebunia

Avocatul care-l apără pe AndersBehring Breivik afirmă despre clientul său că, „cel mai probabil, este nebun”.Geir Lippestad, apărătorul principalului suspect al atentatelor din Norvegia aprecizat că este totuşi prea devreme pentru a se concluziona aşa ceva. „Totacest caz a indicat faptul că este nebun”, a afirmat Lippestad. El a mai spuscă Breivik crede că se află în război şi că, înaintea comiterii atacurilor aconsumat droguri, „pentru a fi în formă”. Mai mult, Breivik i-a spus avocatuluică s-a declarat surprins de reuşita planului său.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17

Mai multe imagini:
''Crime împotriva umanităţii'' pentru atacatorul din Norvegia
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image