2017-01-21 04:10

EVENIMENT


Crimele nu se vor mai prescrie

 |  20:00

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, principala consecinţă fiind reprezentată de imprescriptibilitatea răspunderii penale şi a executării pedepsei pentru toate infracţiunile care au avut ca urmare moartea victimei.

A mai fost propusă modificarea normelor referitoare la imprescriptibilitatea infracţiunilor contra păcii şi omenirii, pentru corelarea cu dispoziţiile Convenţiei asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii. Guvernul a susţinut parţial acest proiect de lege, dar a acceptat iniţiativa legislativă, precizează Agerpres. Democrat-liberalul Sever Voinescu, unul dintre iniţiatorii legii, a precizat că este vorba despre situaţii care se vor întâmpla în viitor, nu despre cazuri care s-au întâmplat deja. „Haideţi să definim viitorul. Sunt opinii juridice care spun că neretroactivitatea legii penale se referă la partea de drept substanţial. Nu poţi condamna pe cineva pentru o faptă, care nu este incriminată, după săvârşirea ei, cu o pedeapsă care nu a fost prevăzută la data săvârşirii infracţiunii”, a susţinut el.

Proiectul de lege votat marţi pe articole are în vedere eliminarea prescripţiei pentru răspunderea penală în cazul infracţiunii de omor - comisă cu intenţie (directă sau indirectă) - în varianta simplă şi în formele sale agravate - şi în cazul infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei. Proiectul prevede şi eliminarea prescripţiei pedepselor în cazul infracţiunilor de omor şi completarea textelor de lege care prevăd şi imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, prin introducerea sintagmei „indiferent de data la care au fost comise”.

Europarlamentarul Monica Macovei a salutat decizia luată de Camera Deputaţilor din România, precizând că prin aprobarea proiectului de lege privind eliminarea prescripţiei pentru omor, România este în acord cu CEDO şi se aliniază mai multor ţări în care omorul nu are termen de prescripţie - Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Estonia, Cipru, SUA, Canada sau Japonia.

Într-o postare pe blogul personal europarlamentarul PDL reiterează că a propus proiectul de lege colegilor din PDL în urmă cu un an, iar Sever Voinescu şi alţi parlamentari PDL l-au depus în ianurie 2011, fiind însuşit şi semnat şi de deputaţii Mădălin Voicu - PSD şi Ovidiu Ganţ, din grupul minorităţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image