2017-01-18 10:23

EVENIMENT


Criza prin inducţie

 |  19:40
Criza prin inducţie

Mania Lalelelor, Marea Depresiune sau Lunea Neagră sunt denumirile date unor crize financiare din trecut. Cum se va numi actuala criză nu ştie nimeni încă, deoarece denumirea se poate schimba odată cu agravarea tulburărilor financiare.

„Fără îndoială, crizele financiare din trecut au avut nişte nume grozave. Imperiul Roman în declin a avut perioada Anarhia Militară, un nume fabulos, însă şi istoria recentă este plină de alte încercări bune. Investitorii din vechime s-au confruntat cu Mania Lalelelor sau Bula Mării de Sud. Mai târziu au venit Marea Depresiune, Lunea Neagră, Miercurea Neagră, Prăbuşirea Dotcom şi aşa mai departe”, scrie jurnalistul David Cottle, pe blogul Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

În prezent, lumea este blocată la Criza Financiară Globală. Nu este nimic în neregulă cu această denumire. Este foarte corectă, dar cam plictisitoare. Bineînţeles, nefericiţii cititori şi jurnalişti trebuie să-i spună într-un fel acestei crize, dar numele actual nu prea se rostogoleşte bine pe limbă.

„Problema cu actualul coşmar financiar, din punctul de vedere al numelui, este că nu ne-am trezit încă. Nu s-a terminat, iar efectele oribile ale crizei încă se întind. Nici nu apucăm să o oprim şi să-i spunem într-un fel, că se transformă în altceva. Altceva mult mai rău. Totul a început ca un mic cutremur rău-prevestitor pe piaţa ipotecară din SUA. Ameninţător, dar cu siguranţă doar o mică dificultate locală. La momentul respectiv era Criza Creditelor Subprime, care a devenit ulterior Criza Bancară, apoi Criza Creditelor, Criza Datoriilor Suverane, Criza Zonei Euro şi am ajuns în prezent la Criza Financiară Globală”, potrivit articolului postat pe blogul WSJ.

Este destul de greu de prevăzut o agravare peste actualul nivel „global“, scrie Cottle, însă această problemă se poate clarifica dacă zona euro nu reuşeşte să prezinte la reuniunea de la finalul săptămânii planurile pe care le aşteaptă pieţele financiare.

„La fel precum Diavolul însuşi, numele acestei crize pare să fie Legiune. S-ar putea să fim nevoiţi să ne întâlnim cu mai multe încarnări până să ajungem la finalul amar”, încheie jurnalistul WSJ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: criza, financiar, global, inductie, numeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image