2018-12-14 10:21


Cronologia atacurilor teroriste din Franța ultimilor ani

 |  09:27
Cronologia atacurilor teroriste din Franța ultimilor ani
Florentin Dincă

Atacurile teroriste din noaptea de vineri din Paris, soldate cu peste 130 de morți, face parte dintr-o listă destul de lungă a incidentelor tragice de acest gen care a zguduit Franța în ultimii ani. Mai jos aveți, în ordine descrescătoare, seria de atentate, unele dintre ele dejucate la limită, care au avut loc în Franța în ultimii ani.

11 noiembrie 2015

Autorităţile franceze au dejucat un atentat care urma să fie comis la cea mai mare bază a Marinei militare franceze, cea de la Toulon. Serviciile speciale franceze au arestat în urmă cu o săptămână şi jumătate un bărbat de 25 de ani cu cetăţenie franceză, numit Hakim. El a mărturisit că voia să plece în Siria, dar nu a putut pentru că i-a fost confiscat paşaportul. Atunci, a decis să comită un atentat împotriva marinei. Era supravegheat de un an si a fost arestat când încerca să procure explozibili. Portul militar de la Toulon găzduieşte cea mai mare parte a marinei franceze, un portavion şi mai multe submarine nucleare de atac, iar acolo lucrează 12.000 de militari.

22 august 2015

Ayoub El-Khazzani, un militant islamist, a încercat să deschidă focul într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam - Paris. Teroristul a rănit trei persoane, înainte de a fi imobilizat de doi militari americani care erau pasageri în tren. În 26 august, preşedintele Francois Hollande avertiza că Franţa riscă să fie vizată de noi atacuri islamiste. "Încă suntem expuşi. Agresiunea care a avut loc vineri (22 august -n.r.) şi care putea degenera într-un carnagiu monstruos este o nouă dovadă că trebuie să ne pregătim de alte atacuri şi trebuie să ne apărăm", spunea preşedintele Franţei, într-un discurs rostit în faţa diplomaţilor, la Paris.

26 iunie 2015

Atacatori care au afirmat că fac parte din gruparea teroristă Stat Islamic au comis un atentat la uzina chimică Air Products din Saint-Quentin-Fallavier, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor două. Surse apropiate anchetei declarau că o maşină a pătruns în interiorul uzinei cu puţin timp înainte de ora locală 10.00, a făcut mai multe viraje, apoi a lovit buteliile de gaz aflate în curtea uzinei, declanşând cel puţin o explozie. De asemenea, un bărbat a fost decapitat în curtea uzinei. Capul acestuia a fost găsit la câţiva metri distanţă de corp, agăţat de gard şi acoperit cu inscripţii în limba arabă.

22 aprilie 2015

Un student cu dublă cetăţenie, franceză şi algeriană, a fost arestat la Paris în timp ce pregătea, potrivit poliţiei, un atentat "iminent" împotriva unor biserici. El avea armament de război asupra sa şi era cunoscut faptul că voia să plece să se alăture jihadiştilor, în Siria. În 23 aprilie, premierul francez Manuel Valls declara că cinci atentate au fost dejucate în Franţa în ultimele luni. "Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare, nu ne-am confruntat niciodată cu acest tip de terorism în istoria noastră", afirma premierul francez. 3 februarie 2015

Trei militari aflaţi în faţa unui centru comunitar evreiesc din Nisa au fost atacaţi cu un cuţit. Bărbatul arestat în acest caz, Moussa Coulibaly, şi-a exprimat ura faţă de Franţa, poliţie, militari şi evrei.

8 ianuarie 2015

Amédy Coulibaly a ucis o poliţistă municipală şi a rănit un agent municipal la Montrouge (Hauts-de-Seine), după care, o zi mai târziu, a luat mai multe persoane ostatice, într-un magazin alimentar kasher de la Porte de Vincennes, în arondismentul al XX-lea din Paris. El a ucis patru persoane şi a fost împuşcat într-un asalt RAID, în 9 ianuarie.

7 ianuarie 2015

Doi militanţi islamişti - fraţii Chérif şi Saïd Kouachi - au luat cu asalt redacţia săptămânalui satiric Charlie Hebdo. Cei doi atacatori, mascaţi şi înarmaţi, au luat cu pătruns în birourile editoriale şi au început să tragă cu arme automate, iar 12 oameni - zece jurnalişti şi doi poliţişti - au fost ucişi, în timp ce alţi 11 au fost răniţi, potrivit Mediafax. Atentatul terorist a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

20 decembrie 2014

Un bărbat de 20 de ani a atacat poliţişti, cu un cuţit, strigând "Allah Akbar", la comisariatul din Joué-lès-Tours (Indre-et-Loire), după care a fost împuşcat.

25 mai 2013

Un tânăr militar aflat în post a fost agresat cu un cutter, în La Défense (Hauts-de-Seine), de către un tânăr convertit la islam. Acesta din urmă, arestat câteva zile mai târziu, a recunoscut că a acţionat din motive islamiste.

11-19 martie 2012

Mohamed Merah, un delincvent care reclama legături cu Al-Qaida, a ucis prin împuşcare trei militari, în 11 şi 15 martie, la Toulouse şi Montauban, iar în 19 martie a ucis trei copii şi un cadru didactic, la un colegiu evreiesc de la Toulouse. El a fost împuşcat mortal într-o intervenţie a Poliţiei, în 22 martie. În perioada 1995-1996, o campanie de atentate lansată din Algeria de către fostul "emir" al Grupului islamic armat (GIA) Djamel Zitouni s-a soldat, în Franţa, cu 12 morţi şi aproape 200 de răniţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-14
Citeste si:
Simpatizanții Stat Islamic, satisfacție bolnavă după atentatele din Franța
TEROARE ÎN FRANȚA. Facebook a lansat o aplicație care permite utilizatorilor să-și anunțe prietenii din lista de contacte că sunt în siguranță
Traian Băsescu: “Închiderea frontierelor UE şi expulzarea migranţilor este soluţia corectă”
Klaus Iohannis: "Să arătam și mai multă determinare în combaterea terorismului și în apărarea valorilor umanității"
Franța și-a închis granițele după cele mai grave atentate din istorie
UPDATE. CARNAGIU LA PARIS. Cel puțin 130 de morți și 200 de răniți în urma unor atacuri teroriste
UPDATE. François Hollande a închis granițele. Atenționare MAE pentru călătoriile în Franța

TAGURI: atac, terorist, franta, cronologie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...