2019-03-20 23:41


CSM apără reputaţia profesională a judecătoarelor care au decis eliberarea lui Vîntu

 |  17:56
CSM apără reputaţia profesională a judecătoarelor care au decis eliberarea lui Vîntu
ConsiliulSuperior al Magistraturii apără reputaţia profesională a celor trei judecătoarede la Curtea de Apel Bucureşti, care au dispus, în urmă cu o lună, eliberareadin arest preventiv a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, acuzat defavorizarea unui condamnat la 15 ani de detenţie. "Plenul ConsiliuluiSuperior al Magistraturii, în şedinţa de joi, a admis cererea de apărare areputaţiei şi a independenţei doamnelor judecător Viorica Costiniu, CristinaRotaru şi Luciana Mera, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti", informează,vineri, Biroul de presă al CSM.

Cerereacelor trei judecătoare a fost făcută după ce un post de televiziune şi unjurnal a pus în discuţie obiectivitatea deciziei lor. "Participanţii ladiscuţiile din cadrul emisiunii de televiziune, cât şi semnatarul articoluluinu s-au limitat la exprimarea unor rezerve faţă de obiectivitatea unuia dintremembrii completului de judecată, ceea ce s-ar fi înscris în limitele libertăţiide exprimare a jurnaliştilor cu privire la o temă care a suscitat interes lanivel naţional, ci au prezentat în mod distorsionat însăşi actuldeliberării", arată CSM.

Deliberareareprezintă procesul prin care judecătorul stabileşte silogismul juridic pe bazacăruia va pronunţa o anumită soluţie, plecând de la raţionamentul şi mijloacelede probă propuse de către titularul cererii pe care îl confruntă curaţionamentul şi mijlocele propuse de către partea adversă, pentru ca apoi, săstabilească faptele care au fost dovedite şi să stabilească dacă se încadreazăîn regula de drept aplicabilă, explică CSM.

Încazul în care deliberarea are loc în cadrul unui complet de judecată colegial,aceasta presupune prezentarea de către fiecare judecător în parte a proprieiopinii şi a considerentelor de fapt şi de drept pe care şi le întemeiază,analizarea tuturor opiniilor şi respectiv prezentarea unor eventuale argumentecontrare în scopul adoptării unei soluţii comune, mai spune CSM.

Ocerere de apărare a reputaţiei unui magistrat este soluţionată în câteva lunide către CSM, potrivit practicii, însă în acest caz membrii Consiliului aurelevat celeritate în rezolvarea problemei semnalate.

Omulde afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după osăptămână de detenţie, în urma deciziei celor trei judecătoare ale Curţii deApel Bucureşti.

Vîntua fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său,Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, un judecătoral Tribunalului Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, subacuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la aceastăinfracţiune.

Ceitrei au făcut recurs, iar cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureştiau decis eliberarea lor. Costiniu şi Mera s-au pronunţat pentru eliberareacelor trei, iar Rotaru doar pentru punerea în libertate a şoferului.

Vîntua fost deferit justiţiei, marţi, alături de ceilalţi doi inculpaţi, pentrufavorizarea condamnatului Nicolae Popa, care are de ispăşit o pedeapsă de 15ani de detenţie pentru păgubirea a peste 300.000 de investitori la FondulNaţional de Investiţii.

PotrivitParchetului, Vîntu îi trimitea bani lui Popa, care trăia în Indonezia. În urmaunor interceptări, Popa a fost prins de autorităţile din Jakarta, el fiindîncarcerat din 2 decembrie 2009, iar Vîntu a fost pus sub acuzare pentrufavorizarea acestuia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
16 Oct 2010

o fi furat si vantu, dar in perioada 97-2000 fni a fost administrata de catre stat (CEC si ...) spune chiar el intr-un interviu. Cata dreptate are? 97-2000 este chiar perioada de saracie din timpul guvernarii cdr. care sunt dedesubturile afacerii?
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...