2018-12-19 09:37


Cu recensământul la politicieni

 |  21:00
Cu recensământul la politicieni

Politicienii nu prea stau pe acasă. Un singur parlamentar dintre toţi cei intervievaţi de „Puterea” a primit până acum vizita recenzorilor. Este vorba despre deputatul PNL Relu Fenechiu. El spune că a doua zi după completarea chestionarului s-a dus la Primărie pentru a reface unele răspunsuri.

Una din întrebările recensământului la care cetăţenii români sunt obligaţi să răspundă este legată de eventualele „dificultăţi de memorare sau concentrare”. Chiar dacă nu au primit încă vizita recenzorilor, parlamentarii răspund cu nu la această întrebare. Alina Gorghiu (PNL) a râs auzind întrebarea şi a mărturisit că nu are probleme de memorie, ci doar dificultăţi de exprimare. „Sunt rârâită”, recunoaşte liberala. Sever Voinescu, de la PDL, spune că n-a primit încă vizita recenzorilor, dar e cu „ochiul pe vizor”. El refuză să-şi facă publice răspunsurile din chestionar, respectiv cele referitoare la concentrare şi memorie, invocând confidenţialitatea. „Relaţia dintre cetăţean şi recenzor este la fel ca şi cea dintre doctor şi pacient, avocat şi client sau jurnalist şi sursă, prin urmare nu vă voi da răspunsul la această întrebare”.

Liberalul Relu Fenechiu se declară credincios şi îi mulţumeşte Celui de Sus că-i ţine spiritul viu.  „Mulţumesc lui Dumnezeu, nu am probleme de concentrare sau de memorie”. Tot astfel, Roberta Anastase (PDL), care ne-a mărturisit că „încă” nu a dobândit astfel de dificultăţi. 

Duşa (PSD): Nu cred că voi da CNP-ul

Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, susţinea - în momentul în care am căutat-o la telefon  - că tocmai se deplasa spre Primărie pentru a răspunde la chestionar. Stranie coincidenţă. Ea spune că nu are nici o problemă în a-şi divulga CNP-ul. „E o prostie incredibilă, înaintată de domnul Ponta, o încercare de a bulversa oamenii. (...) Declararea Codului Numeric este o cerinţă europeană”, a precizat Anastase pentru „Puterea”. Şi Raluca Turcan (PDL), respectiv Alina Gorghiu (PNL) declară că îşi vor da CNP-ul atunci când vor bate recenzorii la uşa lor. Liberalul Relu Fenechiu a spus că i-a primit pe recenzori şi le-a dat fără nici o problemă CNP-ul. „De ce nu? În toate tranzacţiile bancare îţi este cerut CNP-ul sau seria de buletin”, susţine Fenechiu . De cu totul altă părere este deputatul PSD Mircea Duşa, care ne asigură că nu îşi va declara CNP-ul. „Există o lege care prevede protecţia datelor, deci nu cred că îl voi da”, a declarat Duşa pentru „Puterea”. Deputatul UDMR Seres Denes nu vrea să fie confundat cu altcineva şi afirmă că din acest motiv îşi va da CNP-ul. În fine, Norica Nicolai (PNL) spune, deşi se află la Bruxelles, fiind europarlamentar, că la chestionar va răspunde soţul ei. Liberalei i se par însă insuficient de clare prevederile din lege legate de venirea recenzorilor.

Amenzile, aproape imposibil de dat

Până în momentul anunţului oficial că CNP-ul este obligatoriu, recenzorii reuşiseră să înregistreze aproape jumătate din populaţie. Mulţi dintre cetăţeni nu au oferit Codul Numeric Personal chiar la îndemnul recenzorilor, astfel că e aproape imposibil ca la final, pe 31 octombrie, toate formularele să fie completate cu datele lipsă.

Procentul celor care nu au oferit CNP-ul este unul important, potrivit unor surse, astfel că numărul amenzilor, a căror valoare maximă poate ajunge la 4.500 de lei, ar însemna să îngroaşe bugetul de stat cu sute de milioane de euro.

“Cei care au completat o dată formularul au dat dovadă de bunăvoinţă chiar dacă nu au scris CNP-ul. Apoi, poate au plecat de acasă sau din ţară, sunt dificil de găsit. Destul de greu să fie amendaţi. Sunt probabil sute de mii de persoane care nu au oferit Codul Numeric.Nu cred că vor fi sancţionaţi, pentru că scopul recensământului nu este să aducă un venit la buget”, susţine un oficial avizat.

Chiar dacă recensământul va fi prelungit până pe 2 noiembrie, tot va fi greu ca toţi cei care nu au dat CNP-ul să fie recenzaţi din nou. În plus, premierul Emil Boc a anunţat că această problemă trebuie remediată cu un “minim de disconfort”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-10

TAGURI: recensamant, politicieni, CNP
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...