2017-01-16 20:06

EVENIMENT


Cum era să fie demis Emil Boc din cauza unor versuri. Mesajul ''iredentist'' al lui Orban este al lui Erzsebet

 |  17:47
Cum era să fie demis Emil Boc din cauza unor versuri. Mesajul ''iredentist'' al lui Orban este al lui Erzsebet

Un mesaj atribuitpremierului ungar, citit de un reprezentant al Ambasadei Ungariei pe 15 martiela Târgu-Mureş, a aruncat în aer Coaliţia de guvernare şi a creat un scandaldiplomatic. “Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost”, estefraza care i-a făcut pe cei din Opoziţie să ceară adoptarea de cătreParlamentul României a unei hotărâri de protest faţă de declaraţia“iredentistă” a premierului ungar. Baconschi dă vina pe presă care n-a înţelesbine, iar diplomaţii ungari pe poetul naţional ungur, mort acum 163 de ani.

“Ar fibine ca ungurimea din Ardeal să nu dureze doar două-trei generaţii, ci să se menţină încontinuare prin fluctuaţiile generaţiilor, în mod absolut normal, liber,lucrând pentru comunitate. Să ne aducem aminte de stăpânii Ardealului, desoţiile lor, care au fost un exemplu de toleranţă, domnitorii Ardealului careau înţeles că Ardealul trebuie să fie un pământ de solidaritate. Un lucru estefoarte important: să nu lăsăm steagul să cadă la pământ, pentru că dacă vacădea, cineva tot trebuie să-l ridice. Trebuie să predăm generaţiilor tinerecapacitatea noastră intelectuală, forţa noastră, credinţa noastră, coloananoastră vertebrală. Este un mesaj de viitor, de speranţă. Să fie Ardealul cum afost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet”, se arăta, pe 15martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, la Târgu-Mureş, în mesajulpremierului ungar Viktor Orban citit de reprezentanta Ambasadei Ungariei laBucureşti, Erzsebet Ajtay. Pe această declaraţie apărută în presă s-au bazatreprezentanţii PSD şi PNL când au cerut cu un minut înainte de votareamoţiunii de cenzură de miercuri seară ca Parlamentul să adopte o declaraţie deprotest, lucru ce a dus la blocarea lucrărilor pentru trei ore şi la ameninţăridin partea UDMR că dacă se adoptă o astfel de declaraţie votează pentru cădereaGuvernului Boc.

Baconschispune că presa a “făcut adăugiri”

AmbasadorulUngariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a spus că s-a făcut o confuzie, pentru căafirmaţiile respective aparţineau soţiei sale, care a citit mesajul lui Orbanşi care a adăugat nişte versuri de la ea. Şi ministrul român de externe a negatcă Orban ar fi avut un mesaj iredentist, adăugând că presa a făcut uneleadăugiri la mesajul premierului ungar. El a pus la dispoziţia agenţiilor deştirio traducere neoficială a mesajului lui Viktor Orban în care nu seregăseşte nici un cuvânt din declaraţia susţinută la Târgu-Mureş dereprezentanta Ambasadei Ungariei la Bucureşti. „Am înfiinţat Ziua solidarităţiinaţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţinăcetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe maideparte datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-amînaintat de Ziua Naţională, aşază în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostrunaţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungarieifaţă de toţi membrii naţiunii”, se arată în traducerea neoficială a mesajuluilui Orban, dată publicităţii de MAE. Fuzes a precizat că pasajul despre Ardealeste de fapt un vers dintr-un poem al lui Petofi Sandor pe care soţia sa l-aadăugat, ajungându-se la “o confuzie”. “A fost confundat, a fost amestecatmesajul primului-ministru, mesajul din partea soţiei mele şi un poem al luiPetofi Sandor. A fost confundat şi amestecat. În tot textul nu are nimiciredentist şi nici împotriva românilor şi împotriva României”, a precizatdiplomatul. Fuzes a fost convocat la MAE de către ministrul Teodor Baconschicare i-a cerut să se delimiteze oficial de adăugirile care au fost atribuite înmesajul transmis de premierul Viktor Orban cu ocazia zilei de 15 martie.Baconschi a primit explicaţii de la reprezentanţii Ambasadei ungare laBucureşti, care a prezentat în mod oficial o copie după mesajul scris transmisde premierul Viktor Orban, precum şi o traducere a ambasadei. Declaraţia atribuităpremierului ungar a venit la două zile după ce preşedintele ParlamentuluiUngariei, Kover Laszlo, a spus, tot la Târgu-Mureş, că secuii din Transilvaniase pot baza pe sprijinul lui în obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc,afirmând că cerinţa secuilor este “legală, modernă şi corectă”. ParlamentariiOpoziţiei nu au reuşit să-i convingă pe cei de la Putere să adopte declaraţiade protest în plenul reunit, dar vor încerca din nou, săptămâna viitoare, atâtîn Camera Deputaţilor cât şi în Senat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image