2017-01-24 17:17


Cum să câştigi o licitaţie de pe locul al treilea. ''Jocuri'' la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa pentru firma Arcada

 |  19:16
Cum să câştigi o licitaţie de pe locul al treilea. ''Jocuri'' la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa pentru firma Arcada
“Păcatele”Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa nu se rezumădoar la rambursări ilegale de TVA. La sfârşitul lunii trecute, o comisie dincare a făcut parte şi directorul tehnic Administraţiei Porturilor MaritimeConstanţa, Emil Banias, fratele senatorului PDL Mircea Banias, a desemnatcâştigătorii licitaţiei pentru investiţia feroviară din Portul Constanţa. Printr-odecizie surpinzătoare a comisiei de licitaţie, câştigătorul lucrărilor deproiectare şi execuţie pentru dezvoltarea capacităţii feroviare în sectorulfluvio-maritim al Portului Constanţa a fost desemnat consorţiul condus de firmaArcada Company, aflat pe locul al treilea din punct de vedere al ofertelorfinanciare, cu un preţ de aproximativ 13,3 milioane de euro, fără TVA. Înprezent, licitaţia este contestată de consorţiul condus de Consal Trade, firmaaflată pe primul loc din punct de vedere al ofertelor financiare, care a oferitun preţ de circa 12,7 milioane de euro.

La sfârşitul lunii octombrie, CompaniaNaţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a publicat în SEAPanunţul privind achiziţia lucrărilor de proiectare şi execuţie privind dezvoltareacepacităţii feroviare în Portul Constanţa, valoarea estimată a contractuluifiind de aproximativ 67,84 milioane de lei. Consorţiul condus de firma ConsalTrade a oferit preţul de 12,7 milioane de euro, asocierea reprezentată decompania Swietelsky a prezentat un preţ de execuţie de 13,1 milioane de euro şigrupul reprezentat de Arcada Company a avut cel mai mare preţ, respectiv de 13,3milioane de euro. Deschiderea ofertelor a avut loc în 20 decembrie, iar în urmaanalizelor ofertelor, asocierea Arcada Company a fost desemnată câştigătoare.

Deşi preţulofertei a costat 70% din criteriul de atribuire, durata de execuţie 20% şi termenulde garanţie peste durata minimă de 24 de luni numai 10%, comisia din care afăcut parte şi Emil Sorin Banias a desemnat câştigătoare asocierea condusă deArcada Company. “ArcadaCompany a avut în consorţiu şi Institutul de Studii şi Proiectări Căi Ferate caproiectant, lucru ilegal atât timp cât ISPCF a realizat şi studiul defezabilitate pentru aceste lucrări din Portul Constanţa. Asocierea reprezentatăde Arcada Company afost acceptată de către comisie, pentru că ar fi oferit o garanţie a lucrăriide zece ani, în condiţiile în care nici o componentă feroviară nu are o garanţiemai mare de cinci ani. În felul acesta, asocierea condusă de Arcada Company a trecut pe primul loc şi lucrareas-a umflat. Pe perioada garanţiei, consorţiul condus de Arcada Company rămâne fără 5% din valoarealucrărilor. Asta înseamnă aproximativ 500.000 de euro, faţă de un câştig de milioanede euro”, ne-au declarat surse ministeriale.

Consal Tradea depus contestaţie

Asocierea condusă de firma Consal Trade a depus solicitare la Consiliul Naţional deSoluţionare a Contestaţiilor pentru anularea licitaţiei pentru lucrările deproiectare şi execuţie privind dezvoltarea capacităţii feroviare în PortulConstanţa. Consal Trade a reclamat faptul că oferta asocierii Arcada nu îndeplineştecerinţele minime stabilite de către autoritatea contractantă pentru lucrărilede construcţii de cale ferată. Oaltă cerinţă impusă pentru dovedirea experienţeisimilare este ca lucrarea similară să fi fost finalizată. “Lucrarea similară depusă de asocierea ArcadaCompany-ISPCF-Edilconst, respectiv contractul de reabilitare a linieiBucureşti-Braşov nu a fost finalizat în momentul depunerii ofertelor”, ne-aumai explicat sursele citate.

Înlocuitoarea lui Bogatu la AdministraţiaPorturilor Maritime Constanţa a demisionat

Directorul Domenii Portuare din cadrulCompaniei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), AdinaBaz, şi-a înaintat, luni, demisia din funcţie. Atribuţiile Adinei Baz au fostpreluate de către actualul director adjunct al instituţiei, Mihai Gheorghiade.Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, directorul general APMC Aurelian Popaa trimis ministrului transporturilor lista cu propunerile privind numirile înmai multe funcţii în cadrul Companiei,Adina Baz fiind una dintre variante. Adina Baz urma să îl înlocuiască pe Eugen Bogatu, demis după ce a fost arestat încazul unui dosar privind returnării ilegale de TVA. Bogatu, împreună cu omul deafaceri libanez Said Baaklini şi directorii de la UCM Reşiţa Adrian Preda şiAdrian Chebuţiu sunt cercetaţi în libertate în dosarul UCM Reşiţa. Ei suntacuzaţi că au prejudiciat statul de 60 de milioane de euro, reprezentândreturnări nelegale de TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CATARELU
21 Feb 2011

licitatia a fost directionata de Dobre si Preoteasa catre arcada!!! exista si o inregistrare de la o intalnire dintre dobre si preoteasa in care se face referire la faptul ca arcada este deja castigatoare inainte de decizia finala de la port!!! SRI stie!
CHRME314
05 Mar 2011

oricum unii nu mai au loc la cate hartii s-au facut si se fac........dupa cum spune pe acolo toate la vremea lor........
Random image