2018-12-18 21:24


Cum se fac banii peste noapte

 |  21:00
Cum se fac banii peste noapte

În timp ce unii investitori la bursă încearcă din răsputeri să facă profit în aceste perioade tulburi, politicienii de pe piaţa de capital pot câştiga cu uşurinţă bani frumoşi doar din informaţiile pe care le cunosc sau deciziile pe care le vor lua. Cu toate că ar putea utiliza anumite informaţii privilegiate prin care îşi pot umfla conturile, legislaţia le dă dreptul demnitarilor să joace la Bursă fără probleme.

Până în momentul de faţă nu s-a luat nici o măsură în acest sens şi este greu de crezut că situaţia se va schimba. Printre oamenii cu conexiuni politice care sunt implicaţi în bursă prin diverse societăţi îi avem pe Dan Voiculescu, Verestoy Attila,Sorin Blejnar, Vasile Blaga.  Unul dintre brokerii de pe Bursa de Valori Bucureşti ne-a explicat ce riscuri implică prezenţa politicienilor pe piaţă printr-un exemplu. „Acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat în 14 iunie cea mai mare creştere de la listare, de 4,8%. Asta după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie legată de FP. Concret şi fără a acuza pe cineva,  dacă o persoană din anturajul preşedintelui ştia despre viitoarea declaraţie putea cumpăra înainte un număr de acţiuni, iar după creşterea lor le vindea fără probleme. Putea câştiga în câteva minute cât într-o viaţă de om”, a precizat brokerul.

Cum stau societăţile parlamentarilor

Firma parlamentarului UDMR Verestoy Attila, Eastern Securities,este societatea de brokeraj cu cea mai mare cifră de afaceri în 2010, de peste 7,1 milioane de lei. Rombell Securities, controlată de familia lui Dan Voiculescu, a obţinut anul trecut 3,3 milioane de lei, în creştere cu 1,340% faţă de 2009, iar Fairwind Securities, societatea controlată de Dinu Patriciu, a avut afaceri de 0,97 milioane de lei. Equity Invest, compania de brokeraj unde are acţiuni pedelistul Adriean Videanu, a avut afaceri de numai 272 mii de lei.

Conflicte de interese

Fostul preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Răzvan Orăşanu,  susţine că este nevoie de reglementări serioase în acest sens. „Reglementările care trebuie făcute sunt legate de conflictele de interese. Conducerea CNVM nu trebuie votată în Parlament, deoarece instituţia influenţează bursa şi o poate face în favoarea unui anumit grup politic. Trebuie avută o mare grijă la declaraţiile politice. De exemplu, preţul acţiunilor Oltchim fluctuează de fiecare dată când politicienii fac declaraţii pe seama companiei. Acestea ar trebui să fie făcute doar după ce bursa este închisă. În caz contrar, cineva ar putea profita dacă ar cunoaşte ce informaţii se vor da”, a spus Răzvan Orăşanu. Am încercat să aflăm şi de la Ionuţ Popescu, fostul ministru de finanţe şi acţionar la Fondul Proprietatea, dacă nu ar trebui întărită legislaţia referitoare la prezenţa demnitarilor pe bursă, însă acesta a refuzat orice comentariu. „Nu fac declaraţii publice. Nu am ce să comentez pe acest subiect”, a spus Ionuţ Popescu.

Cine supravegheză piaţa de capital

O singură instituţie supraveghează corecta funcţionare a pieţei de capital din România. Este vorba despre Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) care, implicit, supraveghează şi activitatea firmele oamenilor politici. La CNVM, vicepreşedinte este Carmen Negoiţă, nimeni alta decât soţia lui Liviu Negoiţă, colegul de partid al lui Videanu şi totodată primarul de sector preferat al lui Traian Băsescu. Capul instituţiei este Gabriela Anghelache. În mod ironic, ea a fost anchetată în dosarul de manipulare a pieţei de capital „Rompetrol” - Dinu Patriciu pentru pentru fals intelectual, favorizarea infractorului, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-04

Mai multe imagini:
Cum se fac banii peste noapte
zoom
Cum se fac banii peste noapte
zoom
Cum se fac banii peste noapte
zoom

Cum se fac banii peste noapte
zoom
Cum se fac banii peste noapte
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GHITZA
17 Aug 2011

Patriciu e parlamentar?
MARXX
17 Aug 2011

Nu e, dar va fi Premier! Deci mai in masura sa joace pe bursa...
INVESTITI
17 Aug 2011

Problema e ca nimeni nu ridica aceasta problema la mai mult de gradul declarativ. Tuturor le este teama ca vor avea de suferit din partea cnvm.
Random imageUltimele stiri


loading...