2017-01-21 15:23

EVENIMENT


Curtea Constituţională dă liber ministrului Traian Igaş la concedierile din MAI

 |  19:32
Curtea Constituţională dă liber ministrului Traian Igaş la concedierile din MAI

Istoria modificărilor aduseStatutului poliţistului este una plină de peripeţii şi îşi are rădăcinile înanul 2009. Atunci, 13 senatori şi deputaţi de la PDL, PNL, PSD şi UDMR au deciscă se impun anumite modificări la Statutul poliţistului. După, cei din Opoziţieşi-au dat seama că au greşit şi au încercat în toate felurile să stopeze schimbărilepe care ei le-au propus. Ieri, magistraţii Curţii Constituţionale au spus cămodificările aduse la Statutul poliţistului nu încalcă actuala Constituţie.Deci legea va fi aplicată în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial,cu excepţia articolului în care ministrul de interne poate modifica saususpenda raporturile de serviciu ale poliţiştilor. Acesta se va aplica de la 1ianuarie 2012. Dar, până la această dată, poliţiştii care urmează să fieconcediaţi pot fi puşi la dispoziţie. În această perioadă, ei încasează doarsalariul de bază fără prime.

Judecătorii Curţii au respins,ieri, cu majoritate de voturi, sesizarea formulată de 111 deputaţi aiPartidului Social Democrat şi ai Partidului Naţional Liberal referitoare laneconstituţionalitatea modificărilor aduse Statutului poliţistului. Decizia CCReste definitivă şi obligatorie, urmând să se publice împreună cu motivarea înMonitorul Oficial.

În 2 iunie, PSD şi PNL au atacatla CCR proiectul pentru modificarea Legii privind Statutul poliţistului. „Contestămatât elementele de procedură, cât şi pe cele de fond. Criticăm, în primul rând,faptul că la Camera Deputaţilor proiectul a fost modificat substanţial faţă deSenat, ceea ce încalcă o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se încalcă drepturilecetăţeanului, se creează două statute ale funcţionarilor publici, deoareceLegea 360 făcea trimitere la Legea 188. Astfel, se fac derogări şi se lasă lalatitudinea unui singur om, ministrul de interne, să facă regulile jocului”, aexplicat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

USL – măsurile diferenţiate ar trebui excluse

Uniunea Social Liberală susţinecă aplicarea unor tratamente şi măsuri diferenţiate pentru funcţionarii publicinu se justifică şi ar trebui excluse.

„Actuala redactare a art. I,pct. 6 din legea pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistuluinu face decât să creeze toate pârghiile juridice pentru ca actualul Executiv sădispună măsuri abuzive şi arbitrare menite să determine reducerea numărului depoliţişti”, apreciază semnatarii.

Potrivit Opoziţiei, proiectul delege încalcă dreptul de acces la funcţiile publice şi prevederile din Legea Fundamentalăreferitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţifundamentale. „Modificarea adusă regimului juridic aplicabil poliţiştilor -prin lăsarea la discreţia ministrului administraţiei şi internelor a posibilităţiide a dispune cu privire la modificarea şi suspendarea raporturilor de serviciuale poliţiştilor - este de natură să restrângă în mod disproporţionat dreptulde acces la o funcţie publică, aducând atingeri grave substanţei acestui drept”,completează PSD şi PNL.

Plenul Camerei Deputaţilor aadoptat proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului,principalele prevederi ale legii, cele referitoare la modul de evaluareprofesională şi la schimbarea perioadei de reconversie profesională - astfel încâtaceasta să se facă la şase luni după o decizie de disponibilizare, şi nu înainte,ca până acum - urmând să fie aplicate de la 1 ianuarie 2012.

În anul 2009, 13 deputaţi şisenatori (Eugen Bădălan, Adrian Bădulescu, Costică Canacheu, Georgică Dumitru, ŞtefanDaniel Pirpiliu, Valerian Vreme de la PD-L, Ana Gheorghe, Eugen Bejinariu, IonMocioalcă, Marian-Florian Săniuţă, Angel Tîlvăr de la PSD, Adrian GeorgeScutaru de la PNL şi Pálfi Mózes Zoltán de la UDMR) au depus un proiect demodificare a Statutului poliţistului.

În forma iniţiatorului, proiectul prevedea exact ceea ce acum s-a atacat laCurtea Constituţională

Pe 16 septembrie 2009, proiectuleste aprobat de Senat. Pe 21 septembrie 2009 este înregistrat la Camera Deputaţilorpentru dezbatere. Pe 5 octombrie 2009, Comisia pentru muncă şi protecţie socialădă aviz favorabil. Pe 6 octombrie 2009, Comisia juridică, de disciplină şi imunitaţiavizează favorabil proiectul de lege. Pe 7 octombrie Comisia pentru administraţiepublică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic avizează favorabilmodificările la Statutul poliţistului. Pe 12 octombrie 2009 este înscris peordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Aici zace până în 4 februarie 2011, cândvine un punct de vedere de la Guvern care, prin adresa cu nr. 808/DRP/2011, menţioneazăcă nu susţine adoptarea proiectului de lege. Pe 2 martie 2011, vine de laComisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională un raport de înlocuirefavorabil. Pe 7 martie 2011, legea este încrisă pe ordinea de zi a plenuluiCamerei Deputaţilor. În 30 mai 2011, plenul decide retrimiterea legii laComisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. După numai o zi,Comisia îşi menţine punctul de vedere. În aceeaşi zi, plenul Camerei Deputaţiloradoptă legea cu 172 de voturi pentru, 130 împotrivă şi nici o abţinere. Pe 1iunie 2011, se depune la secretarul general o cerere pentru exercitareadreptului de sesizare asupra constituţionalităţii legii. Pe 2 iunie este înregistratăşi trimisă la Curtea Constituţională. Pe 7 iunie ajunge la Cotroceni pentrupromulgare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TENE
23 Iun 2011

Orice, dar sa ramai pe criza asta fara serviciu e cel mai nasol lucru.

Adauga un comentariu

Random image