2019-01-17 13:50


UPDATE. Curtea Constituţională a decis: Băsescu merge la Consiliul European

 |  14:23
UPDATE. Curtea Constituţională a decis: Băsescu merge la Consiliul European

UPDATE, ora 16.46: Primul-ministru Victor Ponta a declarat că va merge la Bruxelles, unde joi începe Consiliul European, afirmând miercuri că nu este o surpriză decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European. El a anunţat că va merge la Bruxelles la reuniunea de joi şi vineri pentru că are legitimitatea necesară dată de Parlament.

“Vreau să vă anunţ că, evident, mâine voi merge la Bruxelles, am în spate şi mă bazez legitimitatea dată nu de cinci judecători numiţi de mine pe criterii politice, ci de Parlamentul României. (...) Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict pe care l-a promovat este împotriva intereselor României. (...) Voi merge la Bruxelles să reprezint interesele cetăţenilor. Preşedintele nu are mandatul necesar”, a afirmat premierul.

UPDATE, ora 16.22: Curtea Constituţională a decis, miercuri, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.

Curtea Constituţională a României discută, în şedinţa de miercuri, sesizarea Preşedinţiei în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că la şedinţa Curţii Constituţionale la care a participat dimineaţa s-a pus problema dacă Guvernul şi Parlamentul îşi îndeplinesc în continuare atribuţiile potrivit Constituţiei sau România devine republică prezidenţială. El a precizat că a ţinut să fie prezent la Curtea Constituţională, alături de miniştrii pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, şi al Justiţiei, Titus Corlăţean, pentru că a considerat că este neconstituţional ca preşedintele Traian Băsescu să conducă şi activitatea Guvernului.

“Astăzi s-a pus o problemă esenţială: dacă Guvernul României şi dacă Parlamentul, implicit, îşi desfăşoară în continuare, atribuţiile conform Constituţiei sau dacă, aşa cum a solicitat reprezentantul preşedintelui, practic, ne transformăm într-o republică prezidenţială, în care preşedintele are toate drepturile, inclusiv de a conduce activitatea guvernamentală, ceea ce eu am considerat, împreună cu colegii noştri miniştri, ca fiind în afara Constituţiei României şi în afara voinţei exprimate de către poporul român. De aceea am considerat necesar şi util să fiu prezent acolo împreună cu cei doi miniştri”, a spus Ponta.

De asemenea, el a susţinut în faţa Curţii Constituţionale că Guvernul trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.

“În rest, am susţinut în faţa Curţii Constituţionale şi susţin şi în faţa dumneavoastră, Guvernul trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale, trebuie să răspundă la problemele de zi cu zi ale ţării şi ale administraţiei şi din acest motiv, până nu ne transformăm şi sper să nu ne transformăm în republică prezidenţială sau în cine ştie ce altă formă de exercitare a puterii cu caracter strict personal, cred că şi astăzi trebuie să dezbatem şi să adoptăm decizii de administrare de zi cu zi”, a mai spus prim-ministrul.

Totodată, şeful Guvernului i-a informat pe membrii Cabinetului său despre cele trei probleme care vor fi discutate la Consiliul European, joi, referitoare la creşterea economică, mecanismul multianual financiar al Uniunii Europene 2014-2020, precum şi măsurile de de accelerare şi adâncire a uniunii monetare propuse de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi şi liderul eurogrupului, Jean-Claude Junker.

La randul sau, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu a declarat, miercuri, după ce a susţinut la Curtea Constituţională a României (CCR) punctul de vedere al Administraţiei Prezidenţiale în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, că preşedintele Traian Băsescu va respecta decizia Curţii.

“Am susţinut punctul de vedere pe care l-am transmis atunci când am solicitat Curţii Constituţionale de a soluţiona acest conflict juridic de natură constituţională. După părerea noastră, până acum, nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, avem aceleaşi legi în baza cărora preşedintele României a participat la Consiliul European, prin urmare nu vedem de ce dintr-o dată şeful delegaţiei României la Consiliul European este primul ministru şi nu preşedintele, mai ales că, din punct de vedere constituţional, UE este o uniune de state. La Consiliul European participă reprezentanţii statelor, iar aşa cum prevede Constituţia României în momentul de faţă, preşedintele reprezintă statul român”, a declarat Ştefan Deaconu.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu se va supune unei decizii a judecătorilor constituţionali conform căreia premierul trebuie să conducă delegaţia României la Consiliul European de la Bruxelles, Ştefan Deaconu a răspuns: “Dacă asta e decizia, trebuie respectată”.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, a afirmat, luni, că magistraţii CCR nu se pot pronunţa cu privire la constituţionalitatea unei declaraţii a Parlamentului României, aşa cum solicită preşedintele Traian Băsescu în cazul declaraţiei Legislativului cu privire la reprezentarea ţării noastre la reuniunile Consiliului European sau ale altor organisme internaţionale.

“Curtea nu poate să se pronunţe asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului. Ea are valoarea unei declaraţii politico-constituţionale. Forul suprem de conducere în această ţară a dat o declaraţie, în care a stabilit că, la Consiliul European, România trebuie reprezentată de primul-ministru şi a stabilit mandatul acelei delegaţii. (...) Nu Curtea Constituţională este abilitată în acest caz. Cel care deţine puterea suverană este Parlamentul României, care a hotărât, prin acea declaraţie, că la un asemenea eveniment, în care se discută chestiuni executive, România trebuie să fie reprezentată de premier şi nu de preşedinte. La alte reuniuni, la summituri pe diverse probleme, atunci preşedintele ţării este cel care reprezintă România. Este o reuniune de alt gen, pentru că se discută chestiuni precum bugetul Uniunii Europene şi bugetul ţărilor membre”, a explicat Greblă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-29

TAGURI: victor ponta, curtea constitutionala, bruxelles, romania, consiliul european, traian basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LUPAN
27 Iun 2012

Nu este prima hotarare neconstitutionala ai lui Ponta si confirmata ca anticonstitutionala de CC. Cred ca Ponta si cei 286 de deputati care iau hotarari anticonstitutionale degraba vor iesi in catuse din parlament.
ANARHISTUL
28 Iun 2012

DECIZIA SECURISTILOR DE LA CURTEA CONSTITUTIONALA VA FI AMENDATA DE POPOR !
Random imageUltimele stiri

loading...