2019-03-19 04:10


Curtea de Apel Alba Iulia readuce teroarea în Sibiu

 |  19:36
Nucleul dur al celei mai periculoase grupări infracţionalecare a existat în Sibiu în ultimii 7 ani este liber să îşi reia activitatea deterorizare a locuitorilor cinstiţi ai oraşului. Trieisprezece membri ai grupăriiinfracţionale "Lenis" din Sibiu, care au fost arestaţi din vara lui 2009pentru şantaj, ameninţări, loviri, tâlhării şi două tentative de omor, au fostpuşi ieri în libertate de Curtea de Apel Alba Iulia.

Pericolulcel mai mare este pentru victimele care i-au reclamat la poliţie şi pentru ceicare au acceptat să fie martori în dosar, deoarece membrii acestei grupări,deosebit de violente, au o lungă practică în intimidarea victimelor şi a martorilor,nesfiindu-se să îi ameninţe nici pe poliţiştii sau pe procurorii care s-auocupat de caz.

Purtătorulde cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a vorbit despreeliberarea acuzaţilor. “Această măsură a fost înlocuită cu interdicţia de apărăsi ţara şi alte obligaţii. Inculpaţii trebuie să se prezinte la instanţăori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte periodic la sediul Poliţiei dinlocalitate, să nu intre în legătură cu victimele, cu membrii familiiloracestora, să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar. Încălcarea acestorprevederi poate duce la înlocuirea acestor măsuri din nou cu măsura arestului”,a declarat, marţi, Cosmin Muntean.

Colecţiede caziere bogate

Ceitreisprezece infractori proaspăt eliberaţi au fost trimişi în judecată într-unlot de 29 de inculpaţi şi învinuiţi, toţi membri ai aceleiaşi grupăricriminale. Conform rechizitoriului, după destructurarea în 2005-2006 a maimultor grupuri infracţionale organizate din Sibiu, în principal a grupărilor Tâmplaruşi Blaga, o parte dintre infractorii care au scăpat de închisoare s-au reunitîntr-o nouă gaşcă. Lor li s-au alăturat alţi infractori puşi în liberate dupăexecutarea unor perioade de arest preventiv sau pedepse cu închisoarea, precumşi alţi interlopi din municipiul Sibiu. Liderii grupării erau foşti membrii aigrupului Tâmplaru: Bortmeş Iohann Friederik, Ureche Mircea Aurelian zis “Boromir”şi Hususan Iulian Flavius Claudiu zis “Iulică”. Din grup făceau parte MarinNicolae Cosmin zis „Tantana“, Berciu Ionuţ Ovidiu, Crăciun Marius zis “Stripăru”,Neag Traian Lucian, Cozma Marius, Barbu Mihu Constantin zis “Zaporul”, Todea Constantinzis “Coste”, Stan Sebastian zis “Seba”, Dancu Cosmin, Şuruba Nicodim zis “Dae”,Hoch Răzvan Ionuţ zis “Hunţa”, Sandu Sebastian şi alţii. Ulterior, la grupare aaderat un alt infractor cunoscut, Raica Onoriu, care a devenit un membru cugreutate şi care l-a adus cu el pe Gîndilă Dumitru Marius zis “Poliţaiul”. Unalt inculpat, Crăciun Marius, a părăsit gruparea, după o ceartă pe profituriledin infracţiuni, dar a păstrat legătura cu o parte dintre membrii grupului,sprijinindu-i.

Înaceeaşi perioadă, 2007-decembrie 2008, în altă zonă a Sibiului s-a structurat onouă grupare cu profil infracţional. Aceasta era formată din mai mulţi tineriprovenind din cartierele sibiene Ştrand şi Turnişor, folosiţi ca bodyguarzi aibarului Lenis. Cei care conduceau noua grupare erau patronii barului, OprişLiviu şi Urdea Cosmin. Printre membrii grupului se numărau Burnete Sorin Călinzis “Sorinel”, Giurgiu Florin Răzvan zis “Calu”, Gligor Dragoş Constantin, GhizăşanIoan Marian zis “Creţu” şi Vlad Sorin zis “Cioza”. După ce grupul s-aconsolidat, au aderat şi Toma Lucian,Solomon Ionuţ şi Oltean Ioan zis„Nae”. Toma era un fost membru al grupării Blaga, cu care intrase în conflict,deşi fusese arestat împreună cu membrii acelui grup infracţional, fără să fieînsă condamnat. Solomon şi Oltean au părăsit gruparea Lenis după numai douăacţiuni, motiv pentru care au ajuns şi ei vitime ale infractorilor.

Unirepentru putere

Încursul lunii decembrie 2008, în preajma sărbătorilor de iarnă, la iniţiativaliderilor celor două bande, infractorii s-au unit într-o singură grupare dedimensiuni foarte mari, formată din peste 30 de persoane. Scopul declarat alacestei mutări era de a se obţine în Sibiu şi localităţile învecinatesupremaţia în lumii interlope. Pentru realizarea acestui obieciv, membriigrupării nou constituite au săvârşit o multitudine de fapte antisociale, folosindviolenţa extremă, pentru a crea, în mod deliberat, un sentiment pronunţat deteroare în rândul patronilor cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri denoroc, a clienţilor acestora şi a celor angajaţi pentru paza acestor societăţi.Scopul final al acestor acţiuni era obţinerea prin şantaj a unor importantesume de bani cu titlu de taxă de protecţie, dar şi efectuarea unor recuperăride debite.

Majoritateapersoanelor vătămate nu s-au adresat poliţiei de teamă, iar atunci când aufăcut-o erau determinate să-şi retragă plângerile formulate sau să-şi modificedeclaraţiile pentru ca autorii infracţiunilor să nu răspundă penal. Din acestmotiv, susţin procurorii, au fost pronunţate multe soluţii de netrimitere înjudecată în dosarele privindu-i pe membrii grupării, ca urmare a retrageriiplângerilor penale sau a schimbării declaraţiilor iniţiale de către părţilevătămate şi martori.

Nicinu este de mirare, având în vedere că procurorii i-au calificat pe membriibandei ca fiind foarte agresivi, aşa cum o demonstrează şi multitudineafaptelor au fost comise cu o violenţă extremă şi cu folosirea de arme albe şide foc ca: săbii, bâte, bastoane telescopice, boxuri, pistoale cu aer comprimatşi cu gaz, spray-uri paralizante etc. Gruparea era bine coordonată, membriiacesteia având locuri stabilite unde se întâlneau periodic respectiv într-opădure de la marginea municipiului Sibiu numită Poplaca, diverse baruri pe careau ajuns să le controleze ca Lenis, Flamin, Angels sau la Toma Lucian acasă.

Incompetenţăşi teroare

Datorităfaptului că au ajuns să se creadă şi să afirme că sunt de neatins, membriigrupării au început să afişeze un curaj sfidător şi un dispreţ major faţă delege, acţionând violent şi în număr mare, în locuri publice şi chiar în locurisupravegheate video, susţinând că autorităţile din Sibiu şi nimeni altcineva nuare ce le face. Sentimentul de imunitate le-a fost stimulat şi de incompetenţaforţelor de ordine locale. O mare parte din dosarele penale pe numele infractorilorau fost soluţionate cu soluţii de netrimitere în judecată, datorită lipsei uneianalize de ansamblu a activităţilor lor, care au fost săvârşite de membrii uneigrupări şi nu de indivizi izolaţi. O bună parte din vina pentru soluţiile denetrimitere în judecată, dispuse de autorităţilor din Sibiu în diverse cauzepenale instrumentate, aparţine şi victimelor. Mai precis, sunt cauzate depresiunile şi şantajul la care erau expuse părţile vătămate şi martorii, care, caurmare a ameninţărilor şi violenţelor exercitate, îşi retrăgeau plângeriledispuse sau îşi schimbau declaraţiile formulate.

Toţicei audiaţi la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) Sibiu auacceptat cu greu să formuleze declaraţii şi au insistat pe sentimentul de teamăpe care-l simt, solicitând protecţie. Un număr mare de martori audiaţi ausolicitat audierea lor sub o identitate protejată. Chiar şi în timpul ancheteiSCCO, mai mulţi martori şi victime şi-au retras plângerile sau au formulatdeclaraţii ambigue, uneori în contradicţie evidentă cu celelalte probeadministrate. Au fost frecventeîncercările, de mai multe ori reuşite, ale membrilor grupării de a determinapărţile vătămate şi martorii să-şi retragă plângerile sau să-şi schimbedeclaraţiile. Dacă nu au reuşit cu vorba bună, membrii grupării au ameninţatsau au agresat persoanele implicate sau aparţinători ai acestora.

Sentimentulde teamă a fost consemnat de procurori la majoritatea martorilor şi părţilorvătămate. Aceştia se temeau de o eventuală reconstituire a grupării, încondiţiile unei lipse de reacţie fermă a autorităţilor din Sibiu.

Acţiunide intimidare şi chiar ameninţări directe au fost adresate pe timpul ancheteişi la adresa poliţiştilor şi procurorilor, precum şi agenţilor de pază şiescortare de la serviciile de arest. Cu toate acestea, şi deşi grupul estetrimis în judecată pentru peste o sută de infracţiuni violente, cu pagube desute de mii de euro, judecătorii au decis că merită, chiar şi cei mai agresividintre inculpaţi, să se bucure de libertate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...