2017-01-24 13:13


Dan Păsat ia la cunoştinţă despre acuzaţiile pe care i le aduce DNA

 |  18:53
Dan Păsat ia la cunoştinţă despre acuzaţiile pe care i le aduce DNA
Dan Păsat a fostconvocat, ieri, alături de avocatul său, la sediul Direcţiei NaţionaleAnticorupţie. Procurorii anticorupţie au început prezentarea materialului deurmărire penală în dosarul deputatului Dan Păsat. La ieşirea din sediul DNA,parlamentarul nu a vrut să ofere jurnaliştilor nici un amănunt cu privire laaceste audieri.

Dan Păsat s-aprezentat la DNA, ieri- dimineaţă, însoţit de avocatul său, în jurul orei 9.30şi a plecat după aproximativ două ore. În acest timp, anchetatorii i-au prezentatparlamentarului democrat-liberal o parte din materialul de urmărire penală.Acest fapt dezvăluie că ancheta se află pe ultima sută de metri şi că dosarulva fi înaintat, curând, instanţei de judecată. În luna februarie, procuroriiDNA au cerut plenului Camerei Deputaţilor încuviinţarea privind reţinerea şiarestarea deputatului Dan Păsat, solicitare respinsă de către camera inferioarăa Parlamentului. Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor, în 4noiembrie 2010, solicitarea procurorilor privind încuviinţarea reţinerii şiarestării preventive a deputatului PDL de Giurgiu Dan Păsat, acuzat de şantaj,cerere respinsă de Parlament. Astfel, Păsat este cercetat în stare de libertatede DNA. În 11 februarie, procurorii i-au impus deputatului PDL Dan Păsat- suspendat din partid - aplicarea interdicţiei de a nupărăsi ţară.Păsat nu are voie să ia legătura cu martorii sau cu ceilalţi inculpaţi dindosar şi trebuie să respecte un orar impus de secţia de poliţie din raza sateritorială. La data de 18 februarie 2010, faţă de DanPăsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cu două infracţiuni de şantaj,iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusăurmărirea penală faţă de Păsat şi sub aspectul celorlalte infracţiunimenţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.

Trei infracţiuni de şantaj

Parlamentarul DanPăsat este cercetat de procurorii anticorupţie pentru trei infracţiuni deşantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru efectuarea de operaţiunifinanciare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sauînsărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare,utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sauînsărcinării sale (7 acte materiale), precum şi pentru infracţiunea asimilatăinfracţiunilor de corupţie prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000, constândîn fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid,într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scoppatrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţineriipentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,asimilată infracţiunilor de corupţie (două acte materiale).

Deputatul PDL, BogdanCantaragiu, cercetat şi el în dosar

În actele de începerea urmăririi penale procurorii anticorupţie arată că în perioada 2009-2010, DanPăsat, în calitate de deputat în Parlamentul României, iar din data de 21decembrie 2009, şi în calitatea de secretar general al Partidului DemocratLiberal în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimuluiincompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prinacţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politicdecurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine,pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind dincontractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţuluiGiurgiu şi derulate prin firma sa – SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi oconducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie din parteareprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşiadjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverseforme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă. În acest dosar este acuzat şi Bogdan Cantaragiu, fostul preşedinteal PDL Giurgiu şi actualul lider al organizaţiei sectorului 1 Bucureşti, acestafiind audiat în 9 martie de procurorii DNA. Deputatul PDL Bogdan Cantaragiueste acuzat, la rândul său, de săvârşirea infracţiunii prevăzute la art. 13 dinLegea 78/2000 - "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducereîntr-un partid (…) de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţineriipentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, sepedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani". Cantaragiu s-ar fi folosit deinfluenţa sa pentru a determina un primar din judeţul Giurgiu să favorizezeobţinerea unor beneficii de către SC Prod Invest SRL, unde Dan Păsat figureazăca asociat, potrivit unor surse judiciare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image